15 år efter Berlinale-succes: Nu vender dansk instruktør tilbage til den prestigefyldte festival

Krigens traumer skildres
Afterwar
(© Magic Hour Films)

Den internationale filmfestival, Berlinalen, er hvert år et samlingspunkt for en lang række filmglade folk fra hele verden. Mange danskere i særdeleshed tager ofte turen til den tyske hovedstad for at opleve stor filmkunst på det store lærred.

I dette års udgave kan de fremmødte se frem til en ny dansk film, som faktisk er en form for efterfølger til en tidligere prisvindende film på selv samme festival.

Birgitte Stærmoses nye film, Afterwar, er nemlig den første danske film udtaget til dette års Berlinale.

Filmen er et cinematisk vidnesbyrd, filmet over 15 år, om de menneskelige konsekvenser af krig. Den skildrer, hvad der sker med de mennesker, der har overlevet en krig, efter den internationale presses bevågenhed har bevæget sig videre til den næste krig. 

Stærmose følger igen børnene fra Kosovo, som hun for 15 år siden lavede filmen 'Ønskebørn' om, der i 2010 vandt en pris på Berlinalen. 'Ønskebørn' fulgte en gruppe børn efter krigen i Kosovo, som sælger cigaretter på gaden for at overleve. 

Børnene er i dag voksne, og den nye film er baseret på deres levede erfaringer, som bevæger sig mellem rå realisme, iscenesættelse og en eksistentiel refleksion over enhver krigs lange efterveer.

Birgitte Stærmose siger selv følgende om filmen: 

- Krigens traumer lever videre I dem, der har oplevet den, og disse traumer definerer deres liv fra da af. Jeg kæmper stadig med at kunne forstå og erkende uhyrligheden i det. I ’Afterwar’ vil jeg gerne konfrontere publikum med krigens menneskelige konsekvenser. I de 15 år jeg har kendt og arbejdet med filmens hovedmedvirkende Xhevahire, Gëzim, Shprësim og Besnik, har jeg været vidne til den langvarige påvirkning, krigen har haft på deres liv. 

- Når vi møder mennesker, der lider mere end os, bruger vi ofte medlidenhed til at håndtere vores eget ubehag. Hvis vi har ondt af et andet menneske, synes vi, at vi har gjort vores del. Jeg har lavet en film, der ikke tillader publikum så let en udvej, men i stedet skaber et ubekvemt rum for og i tilskueren.

Filmen har verdenspremiere på Berlinalen, men den kan også opleves herhjemme ved årets CPH:DOX-filmfestival, hvorefter den senere bliver udgivet i de danske biografer.

Berlinalen starter torsdag den 15. februar og kører frem til den 25. februar.