Her er de 10 bedste Marvel-skurke rangeret

Spoiler: Thanos er IKKE nr. 1!
Billede

Ingen superhelt er bedre end sin superskurk!

Vi giver således her vores bud på en top 10 over de bedste skurke fra Marvels store filmunivers.

Vi kan ligeså godt allerede nu afsløre, at der desværre ikke var plads til MCU's danske islæt i skikkelse af Mads Mikkelsen, der spillede troldmanden Kaecilius i Doctor Strange.

OBS: Listen vil indeholde spoilers!

Billede
© Walt Disney Pictures

10. Mysterio (Spider-Man: Far From Home) / Jake Gyllenhaal

'Spider-Man: Far From Home' var ikke blandt vores MCU-favoritter, men Quentin Beck aka Mysterio var et klart lyspunkt i den lidt for fjollede superheltefilm.

Jake Gyllenhaal bringer sin vanlige sympatiske charme til illusionisten, der viser sig at have en ondskabsfuld bagside - og noget af et horn i siden på den afdøde Tony Stark.

Mysterio er lumsk, utilregnelig og til tider modbydelig mod den stakkels Spider-Man. En skurke-type vi har savnet i MCU - og som også taler ind i en politisk virkelighed med "fake news".

Billede
© Walt Disney Pictures

9. Ego (Guardians of the Galaxy Vol. 2) / Kurt Russell

Marvels filmiske univers er blevet gæstet af flere store og erfarne skuespillere, bl.a. Jeff Bridges, Michael Douglas og Robert Redford. Men det er den forrygende Kurt Russell, der napper en plads på vores liste i rollen som Ego.

Forholdet mellem Star Lord og hans far Ego er 'Guardians of the Galaxy Vol 2's emotionelle rygrad - og egentlig også det centrale plot, da det store twist falder og afslører, at faderen faktisk også er skurken i vores historie. Den ellers sympatiske Ego viser sig nemlig at være lidt af et røvhul (og en massemorder).

Men ikke desto mindre et ret kompleks et af slagsen - ikke mindst fordi den kosmiske og egoistiske skurk er en levende planet i menneskeligende form (!?), der ikke helt ulig Thanos vil genstarte hele universet.

Billede
© Walt Disney Pictures

8. Hela (Thor: Ragnarok) / Cate Blanchett

Listens eneste kvindelig bidrag tilfalder Cate Blanchett i rollen som Thors ukendte og hævngerrige søster Hela i 'Thor: Ragnarok'. Til vores forsvar har MCU utroligt få kvindelige skurke.

Dødens gudinde er ret sur over, at farmand Odin har slettet hende fra Asgards historiebøger. Det har gjort hende super ond - og da hun først smadrer Mjølner, tordengudens hammer, så ved vi, at Hela mener det seriøst!

Hela laver i den grad rav i den - og forsager faktisk Asgards ødelæggelse og sin egen død.

Billede
© Walt Disney Pictures

7. Bucky Barnes (Captain America: The Winter Soldier) / Sebastian Stan

Ja, den her kan diskuteres. Men Bucky Barnes aka Winter Soldier var faktisk skurk i den anden Captain America-film - også selvom han var hjernevasket og er en af the good guys nu.

Netop det aspekt, at vores skurk faktisk var en "god fyr" - og én som vores helt nærede et tæt venskab, gav hele 'Captain America: The Winter Soldier' en ekstra dimension og mere kompleksitet til figuren Bucky.

Vi må heller ikke glemme Cap og Winter Soldiers andrenalinpumpende slåskamp midt på en hovedgade. Han kan i den grad slå fra sig, den kære Bucky!

Billede
© Walt Disney Pictures

6. Red Skull (Captain America: The First Avenger) / Hugo Weaving

Red Skull er indbegrebet af ondskab. Nazist, en af Adolf Hitlers tætte allierede og lederen af HYDRA. I klassisk skurke-forstand er Red Skulls store forkromede plan såre simpel: Han vil overtage verdensherredømmet! 

Han er ikke en intergalatisk kæmpe eller en levende planet. Han er en supersoldat fyldt med had og ondskab - og så har han en af Marvel-universets fedeste skurke-looks.

Red Skull er endimensionel, men i hænderne på dygtige Hugo Weaving, får karakteren den ekstra gnist, der gør ham decideret frygtindgydende! Han er en værdig første modstand til den uskyldsrene Captain America.

Billede
© Walt Disney Pictures

5. Vulture (Spider-Man: Homecoming) / Michael Keaton

Spider-Mans skurkegalleri er et af de bedste: Venom, Green Goblin, Kingpin, Dr. Octopus, Scorpion, Kamæleonen, Sandman, Shocker og Prowler m.fl.

Derfor var det også herligt at se Vulture komme til sin ret i 'Spider-Man: Homecoming'. Ikke mindst fordi det var i skikkelse af selveste Michael Keaton!

Adrian Toomes aka Vulture er meningmandens skurk. Hans forretning går nedenom og hjem, da han skal rydde op i New York efter The Avengers. Herefter går han over til den mørke side for at overleve. Men som seer forstår du hans valg.

Billede
© Walt Disney Pictures

4. Erik Killmonger (Black Panther) / Michael B. Jordan

Mange superhelte har en modstander, der i vid udstrækning er dem selv - bare i en ond udgave. Her er 'Black Panther' ingen undtagelse. Til gengæld gør filmen det til perfektion.

Killmonger er en af MCU's absolut bedste skurke - et cool look, en stærk, forståelig emotionel baggrundshistorie, en gennemtænkt plan og ikke mindst Michael B. Jordan.

Den talentfulde skuespiller tilfører Killmonger sin uovervindelige og empatiske charme. Det er sjældent, at man også græder med skurken, men 'Black Panther' er en af de sjældne tilfælde, hvor karakteren faktisk formår at holde følelsesmæssig vand.

Billede
© Walt Disney Pictures

3. Green Goblin / Norman Osborn (Spider-Man: No Way Home) / Willem Dafoe

I 'Spider-Man: No Way Home' åbnes der for multiverset, hvilket betyder inklusionen af en af Edderkoppens mest formidable skurke: Green Goblin.

Willem Dafoe spiller den Dr. Jekyll & Mr. Hyde-agtige skurk med lige dele stoisk ro og vanvid. Ingen kan som han levere maniske ansigtsudtryk og replikker, så det stadig føles troværdigt i universet.

I tegneserien er Green Goblin skurken, som slår Spider-Mans første kæreste Gwen Stacy ihjel og samtidig er heltens bedste ven Harry Osborns far. Ergo: Den personlige tilknytning til skurken med den grønne trolde-dragt gør kampene mellem de to ekstra intense og interessante.

Billede
© Walt Disney Pictures

2. Thanos (Avengers: Infinity War & Avengers: Endgame) / Josh Brolin

I et utal af film lurede han i kulissen. Kunne den store hype leve op til karakteren, som skulle op imod hele MCU's superheltekorps? Ja, det kunne den faktisk i det store hele.

Thanos er den absolut farligste skurk i Marvels filmunivers. Den lilla titan tager livet af flere af vores elskede Avengers - og giver dem modstand til det sidste.

Kan man stille spørgsmålstegn ved hans forkromede plan om at udslette halvdelen af universets eksistenser, for således at reducere vores ressource-(over)forbrug? Ja, det kan man. Men heldigvis gemmer Thanos på mere end bare råstyrke og gale gudekompelsker.

Bag alt sin CGI skinner Josh Brolin igennem. Vi kan mærke et hjerte banke bag den lilla brystkasse.

Billede

1. Loki (The Avengers) / Tom Hiddleston

Ingen over og ingen ved siden af. Den lumske Loki er et af Marvels største trumfkort - og den ultimative skurk.

De bedste skurke er dem, som konstant udfodrer dig - og du kan aldrig stole på Loki, som hele tiden leger med din sympati. Det ene øjeblik hjælper han sin halvbror Thor, det næste øjeblik stikker han hele Avengers-gruppen i ryggen.

Tom Hiddleston stjæler showet hver gang, han får chancen i MCU - og bag den drengede karisma og det drilsk smil, lurer der altid en ny skummel plan. 

Sjældent har en bad guy opnået så meget patos hos sit publikum. MCU har i hvert fald ikke formået at overgå den flerdimensionelle Loki - selvom de har førsøgt mange gange.