Ny dansk katastrofefilm: "Der er intet 'X Factor' over det. Det er f*cking hårdt"
Den danske film Synkefri kan ses i biografen nu, og i den anledning har vi haft besøg af filmens instruktør Christian Andersen og hovedrolleindehaveren, SMUK-skuespiller Sylvester Byder. Se video-interview nederst.
Filmen fortæller historien om en ulykke ud for Hirtshals havn i 1981, hvor ni mennesker mistede livet. Men i stedet for at fortælle historien om, hvad der skete ude på havet, da modige redningsfolk forsøgte at redde mandskabet fra en fiskekutter, har ‘Synkefri’ fokus på de mennesker, der stod på kajen og spejdede forgæves efter deres familie.
På den måde adskiller filmen sig fra mange andre film om ulykker og katastrofer, fordi vi aldrig ser ulykken, men kun de konsekvenser, den har for de efterladte. Christian Andersen siger, at det, han gør med filmen, er en måde at dekonstruere den forståelse, vi har om katastrofefilm på.
- Vi har en tendens til at sige, at katastrofen er det, der sker derude. Men i virkeligheden er den rigtige katastrofe den stilhed, der lægger sig bagefter. Og mennesker der skal finde en plads i denne her nye virkelighed.
- På den måde syntes vi også, det var en ny vej at gå at give en stemme til dem, som normalt ikke bliver portrætteret. I det her tilfælde er det kvinderne og børnene, fordi vores normale portræt af fiskermiljøet er nogle mænd, som sejler ud i bølgerne og bliver set som helte. Men vi har virkelig ønsket at lave et kærlighedsbrev til de efterladte.
Det betyder også meget for hovedrolleindehaver Sylvester Byder at fortælle de efterladtes historie.
- De kan ikke lave deres slowmotion-walk og ramme en rød knap, og så springer de kun i luften. De står jo tilbage, der er intet at løbe fra. Det er den samme mandag, og man er nødt til at gå på arbejde og betale sin husleje, og der er boliglån, og der er nogen, som skal i skole. Der er intet 'X Factor' over det. Det er fucking hårdt, og det er det, vi viser.
I begyndelsen var der en del modstand og frygt for, at Andersen med sin film ville ribbe op i det, der skete den nat for 42 år siden. Alligevel er ‘Synkefri’ indtil videre blevet taget godt imod. Faktisk er netop det, at filmen beskæftiger sig med så sårbar en historie noget af det, som har gjort indtryk på folk, der har set den.
Byder oplevede i forbindelse med en visning af filmen, at en kvinde, der selv havde mistet sin mand for nyligt, kom grædende hen til ham og takkede, fordi hans præstation i filmen havde hjulpet hende i hendes sorg.
Selv fiskere fra Hirtshals, som kan huske ulykken, og som måske var blandt dem, der i begyndelsen var modstandere af, at Andersen ville genbesøge byens traume, havde til en forpremiere i Hirtshals så god en oplevelse at de kom op og gav hånd til både Byder og Andersen efter, filmen var slut.
"Den er fin", som det blev ytret, og ifølge Byder var det den bedste (og vigtigste) anmeldelse, man kunne få i det selskab.
Hør Andersen og Byder fortælle om de to oplevelser og deres tanker om at skulle skildre en så sårbar historie og fokusere på de efterladte herunder.