Nyt drama om forældede samfundsnormer bliver kaldt "en filmisk triumf"

'Inshallah en dreng' rammer biografen i denne uge
Inshallah en dreng
(© Angel Films)

Film fra Jordan rammer sjældent de danske biografer, men faktisk har det mellemøstlige land en rig filmtradition. Film som 'Theeb' (2014) og 'Blessed Benefit' (2016) har modtaget nomineringer og priser på festivaler rundt om i verden og dermed kastet international opmærksomhed på landets filmproduktion.

Den nye film Inshallah en dreng tager dog skridtet videre og er den første jordanske titel til at konkurrere i den prestigefyldte festival i Cannes, hvor den sidste år deltog i sideprogrammet Semaine de la Critique og vandt to priser. 

Den internationale presse har da også kastet rosende ord efter filmen:

- Med sin overbevisende fortælling, stærke præstationer og vigtige budskab er 'Inshallah a Boy' en filmisk triumf, der efterlader en varig indvirkning på sine seere, der inviterer dem til at overveje vigtigheden af at bryde fri fra begrænsningerne af forældede kønsroller, skriver Maggie Gogler fra View of Arts i hendes anmeldelse af filmen i forbindelse med Cannes-premieren.

Det amerikanske filmmedie Variety var også positive og fremhævede især, at dens kvaliteter ligger i filmen som socialkritisk drama om systemisk undertrykkelse, der forvandler sig til en mesterlig thriller.

Jessica King fra Variety skriver bl.a. i sin anmeldelse:

- Al Rasheeds præcist konstruerede film er et socialrealistisk drama forklædt som en flugt-thriller, hvor labyrinten, som Nawal skal navigere i, er selve den jordanske samfundsorden, en massiv bureaukratisk, patriarkalsk labyrint designet til at sikre, at enhver kvinde, der forsøger at unddrage sig dens kløer, vil anstrenge sig selv til udmattelse før eller siden i kampen mod en af dens listigt placerede blindgyder.

Filmen er Amjad Al Rasheeds første spillefilm som instruktør efter at have fungeret som production designer på en række andre film.

'Inshallah en dreng' får biografpremiere den 8. maj. Køb dine billetter her på kino.dk.