Vi mødte faktisk Harry Potter første gang i denne troldefilm fra 1986

… og det har intet med J. K. Rowlings bogserie at gøre (!)
Altar Productions / Troll
(© Altar Productions / Troll)

De fleste vil nok forbinde navnet Harry Potter med J. K. Rowlings bogserie og filmatiseringerne med Daniel Radcliffe i titelrollen med et ar i panden og en tryllestav i hånden.

Der er dog også dem, der vil forbinde navnet Harry Potter med en teenager i den lille charmerende gyserfilm Troll fra 1986.

Filmen har imidlertid intet med den magiske bogserie at gøre, men derimod en ækel trold, der gør livet surt for teenageren Harry Potter og hans familie, der netop er flyttet til San Francisco.

Altar Productions / Troll
(© Altar Productions / Troll)

I 'Troll' spilles Harry Potter af Noah Hathaway, som mange nok vil kende for sin rolle som Atreyu i eventyrfilmen Den uendelige historie fra 1984, hvor hans hest Artax lider en grum skæbne i den såkaldte Swamp of Sadness.

Udover Noah Hathaway finder man bl.a. også Julia Louis-Dreyfus i rollen som Jeanette Cooper. Det er rent faktisk hendes spillefilmsdebut. Hun fik senere stor succes med bl.a. serier som 'Seinfeld' og 'Veep'.

Gyserfilmen fik den dejligt bizarre fortsættelse Troll 2 i 1990, hvor Harry Potter dog ikke vendte tilbage. Fortsættelsen fik desuden i 2009 dokumentarfilmen 'Best Worst Movie', der dykker med i den sidenhen kultdyrkede trolde-fortsættelse.

'Troll' er instrueret og medforfattet af John Carl Buechler, der døde i 2009. Han har desuden instrueret en række andre skønne 80'er-sjaskere.

Herunder bl.a. som instruktør på et kapitel i antologifilmen 'The Dungeonmaster' fra 1984, mens han solo har instrueret 'Cellar Dweller' fra 1987 og 'Friday the 13th Part VII: The New Blood' fra 1988. Alle er værd at se.

John Carl Buechler var desuden også yderst aktiv indenfor special effects, hvor man kan fremhæve herlige titler som 'Ghoulies' (1984), 'Eliminators' (1986), 'TerrorVision' (1986), 'From Beyond' (1986), 'Dolls' (1986), 'Prison' (1987) og 'Bride of Re-Animator' (1990) m.fl.

Hvorvidt J. K. Rowling har hentet navnet Harry Potter fra 'Troll', er der usikkerhed omkring, selvom filmen altså byder på sin del af magi, trolddom og en heks samt naturligvis den skumle trold.

'Troll' kan ses på Prime Video.

Altar Productions / Troll
(© Altar Productions / Troll)