Årtiets 100 bedste film: #50-26
Årtiet er forbi, og det er derfor tid til at gøre status over filmene, der har defineret 10erne. Vi har derfor sat os for at kåre de 100 bedste film fra 2010-2019!
Filmen på listen har alle haft verdenspremiere i løbet af de seneste 10 år, og vi har valgt årstallet anført på IMDb og ikke den danske biografpremiere.
Sådan gjorde vi: Hvert medlem af redaktionen rangerede de 100 bedste film fra 2010-19, og placeringerne afgjorde et antal point. Nr. 1 på listerne fik 100 point, nr. 2 fik 99 osv. På baggrund af de sammenlagte point har vi fundet den endelige liste, der er at finde nedenfor.
>> Se de næste film (nr. 25-1).
<< Se de foregående film (nr. 75-51).
50. American Honey (2016)
Andrea Arnold kan gøre selv de mest usle forhold dragende og sanselige. Ikke mindst i denne road-movie om en flok fattige hustlere, der finder mening i hinanden i en verden, der ikke har plads til dem.
49. Us (2019)
Jordan Peele viste med Get Out, at han kunne vende gysergenren på hovedet, og med opfølgeren ’Us’ er der tale om endnu en original og endnu mere skræmmende horrorfilm, der udover at være en home invasion-gyser med et twist også byder på en yderst tankevækkende finale.
48. Before Midnight (2013)
Richard Linklater bringer med stor succes igen det charmerende hovedrollepar, Ethan Hawke og Julie Delpy, tilbage i den sidste film efter de skønne Before Sunrise (1995) og Before Sunset (2004).
47. The Florida Project (2017)
Den barske virkelighed møder en pastelfarvet overflade holdt sammen af lappeløsninger i det rørende drama om en mor og hendes datters kamp for et værdigt liv nederst i samfundet.
46. The Master (2012)
Paul Thomas Andersons oversete værk om en ung, posttraumatiseret mands fascination af og modspil til en Scientology-inspireret kultleder gav os bl.a. en af de sidste store roller fra Philip Seymour Hoffman.
45. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017)
Oscar-hyldet og publikums-bejlende film, der samtidig er et velskrevet, velspillet drama om en mors desperate kamp for at få afklaring efter sin datters brutale død.
44. The Handmaiden (2016)
En kærlighedshistorie som ingen andre, du har set, og et uigennemskueligt plot leveret silfuldt af den sydkoreanske instruktør Chan-wook Park.
43. Dronningen (2019)
Trine Dyrholm cementerer igen, at hun er dronningen af dansk film, og May el-Thoukys drama byder på subtilt skuespil, nuanceret dialog og en uforudsigelig historie.
42. Call Me by Your Name (2017)
Et vidunderligt popkulturelt fænomen, en billedskøn og dybbølt romance der fik LGBTQ-agendaen på dagsordenen, og sidst men ikke mindst: Filmen der præsenterede os for Timothée Chalamet.
41. Inside Llewyn Davis (2013)
Coen-brødrene er i topform med deres hyldest til folk-musik-scenen i 1960ernes Greenwich Village. Det samme er Oscar Isaac, hvis uelskværdige karakter gennemgår sin egen græske tragedie på bedste Coen-manér.
40. The Wolf of Wall Street (2013)
Martin Scorseses største bidrag til årtiet kom i form af Leonardo DiCaprios hylende morsomme, pengeglubske børssvindler Jordan Belfort i en dramakomedie, der flyver afsted og aldrig sætter tempoet ned.
39. Roma (2018)
Alfonso Cuarons sort/hvide og ubærligt smukke hyldest til tjenestepigen, der hjalp instruktørens familie som barn, er et rent humant portræt i en tid proppet med event-film og meget lidt øjenkontakt.
38. Midsommar (2019)
Turen går til Sverige i Ari Asters dybt forstyrrende gyser om en gruppe amerikanere, der ender i en uhyggelig kult. Især Florence Pugh og den detaljerede world building løfter denne film op til horror-himmelen.
37. Her (2013)
En af årtiets bedste romancer foregår mellem en mand og hans styresystem. En nær fremtidsvision som stiller alle de rette spørgsmål i hænderne på Spike Jonze ved hjælp af Joaquin Phoenixs rørende skuespil og Scarlett Johansson stemme.
36. Mid90s (2018)
Jonah Hill sprang ud som ferm instruktør med et coming of age-drama sat i 90ernes skater-miljø. Filmen er proppet med store præstationer af unge, ukendte drenge og vil røre enhver som er eller har været ung.
35. Grænse (2018)
Den svenske film om en aparte toldvagt kan ikke sættes i bås - andet end at du ALDRIG har set en film som denne før! Klam, smuk, sjov, skræmmende, rørende og dybt original.
34. Gravity (2013)
Sandra Bullock alene i rummet og hensat til egne overlevelses-evner er garant for neglebidende underholdning, der i al sin enkelhed hæver sig over thrillerens effektive mekanismer med et direkte filosofisk præg.
33. The Revenant (2015)
Leo fik endelig sin Oscar, men det krævede også at han sloges med en bjørn, åd en frossen fisk og gik mano a mano imod en mumlende Tom Hardy. Alejandro Gonzales Iñárritus rå overlevelsesfilm kan roligt kaldes for en stor bedrift.
32. Sauls søn (2015)
Årtiets mest ubehagelige film er samtidig en af de vigtigste. For aldrig må vi glemme, hvad der foregik i de dagkamre under krigen, også selv om vi denne film kun aner det i baggrunden af Sauls desillusionerede kamp imod døden.
31. Once Upon a Time... in Hollywood (2019)
Tarantino! DiCaprio! Pitt! Robbie! Bedre udgangspunkt fås nærmest ikke for en film, og resultatet er da også Pulp Fiction-instruktørens bedste værk i 10erne.
30. Jagten (2012)
Fortællingen om, hvordan en lille hændelse kan medføre en regulær heksejagt, er suverænt spillet af Mads Mikkelsen og skrevet med øje for detaljen af Tobias Lindholm og instruktøren Thomas Vinterberg.
29. Interstellar (2014)
Christopher Nolan laver gigafilm, der rammer den bredeste masse, men som samtidig tør handle om noget. Denne gang om selve den menneskelige tilstand sat i perspektiv af noget så uhåndgribeligt som universets og dets ormehuller.
28. Dunkirk (2017)
Tik tak. Krig er tid, tid er liv, og vi er alle på røven over mesterinstruktøren Christopher Nolans detaljerige, rørende og nuancerede skildring af den skæbnesvangre evakuering i Dunkerque.
27. Amour (2012)
Et gammelt ægtepars sidste tragiske tid, mens konen langsomt forsvinder mentalt er ikke bare ubehageligt – på vanlig Michael Haneke-maner – men også utroligt smukt spillet og udført. Ikke et øje var tørt.
26. Joker (2016)
Filmen om Batmans ærkefjende har mere til fælles med 'Taxi Driver' og 'The King of Comedy' end 'The Dark Knight', og Joaquin Phoenix’ lidelsesfulde, vanvittige portræt af Arthur Fleck, alias Jokeren, fornyr den gennem-tærskede superheltegenre med bravur.