Redaktionen vælger: Årtiets bedste komediefilm
10erne har været et fremragende filmårti, og det skal fejres! Vi har derfor på redaktionen valgt hver især at kåre én film pr. år inden for specifikt udvalgte genrer.
Indtil videre har vi været igennem superheltegenren (se listen her), gysergenren (se listen her), action-genren (se listen her), danske fiktionsfilm (se listen her), thriller-genren (se listen her) og romantik-genren (se listen her). Nu er turen så kommet til komediefilmene:
Del endelig dine egne valg i kommentarfeltet forneden - det er sværere, end du tror!
Four Lions (Stine)
I dansk regi var 'Klovn The Movie' virkelig morsom, men det var 'Four Lions' bestemt også. Og så introducerede den britiske terror-komedie os for Riz Ahmed.
Klovn: The Movie (Daniel)
En af de sjoveste biografoplevelser, jeg har haft, og en perfekt filmatisering af serien med god balance mellem situationskomikken og det pinlige. Casper og Frank har aldrig været bedre.
Klovn: The Movie (Hartvig)
Årtiets sjoveste film er (selvfølgelig) dansk – fordi vi i Danmark kan noget helt særlig med humor, især når det er Casper Christensen og Frank Hvam, der får lov til at stå bag de sjove, absurde og pinlige optrin.
Scott Pilgrim vs. The World (Nicole)
Skarp, opfindsom og velfungerende.
Easy A (Christine)
Jeg er helt vild med denne her komedie, som meget passende fik premiere samme år, jeg begyndte i gymnasiet. "I got a… I got a… I got a pocket, got a pocketful of sunshine!"
Scott Pilgrim vs. The World (Olivia)
En underholdende, skæv og original komedie – og så er det svært ikke at holde af en noget yngre Michael Cera, der kæmper mod en dårlig frisure og kampsport-beredte ekskærester i sine bestræbelser på at vinde pigens hjerte.
Scabbard Samurai (Bjarke)
Jeg vil anbefale alle at tjekke den japanske filmskaber og vildbasse Hitoshi Matsumotos vanvittige og ikke mindst morsome film – bl.a. 'Big Man Japan' og 'Symbol' samt naturligvis 'Scabbard Samurai' fra 2010.
The Trip (Stine)
'Bridesmaids' er en genistreg, men min egen personlige humor blev bedst tilfredsstillet hos disse to midaldrende, fjollede briter, der drikker, spiser og imiterer sig igennem Italien.
Crazy, Stupid, Love (Daniel)
Emma Stone og Ryan Goslings kemi er bare noget helt særligt, men også samspillet mellem Gosling og Steve Carell er i topklasse. En moderne komedie, der bare er gennemført godt skrevet og spillet.
Bridesmaids (Hartvig)
Hvis nogen skulle påstå, at kvinderne ikke kan være sjove, så skulle de se 'Brudepiger'. Kristen Wiig og Melissa McCarthy er forrygende, og filmen gemmer på virkelig sjove optrin!
Bridesmaids (Nicole)
Humor, noget på hjerte og stærke præstationer. Den kan det hele.
Crazy, Stupid, Love (Christine)
Bedste. Romantiske komedie. Nogensinde. (Er også ret vild med '50/50')
Crazy, Stupid, Love (Olivia)
Blandingen af Ryan Gosling, Emma Stone og Steve Carell danner den fremragende basis for en romantisk komedie, der både er morsom og hjertevarm og et sikkert valg en regnvejrsdag.
Bridesmaids (Bjarke)
Jeg elsker Kristen Wiig! I 'Bridesmaids' bringer hun absolut sit 'A game'. Hun er virkelig sjov. Det samme er resten af det vilde cast, der bl.a. består af ligeledes morsomme Maya Rudolph, Rose Byrne og Rebel Wilson.
21 Jump Street (Stine)
Godt år på humorfronten med politisk ukorrekte jokes i både 'Ted' og 'This is 40'. Den mere polerede '21 Jump Street' var dog årets største og sjoveste overraskelse.
Silver Linings Playbook (Daniel)
I romantiske komedier er det kemien mellem hovedrollerne, der er altafgørende, og den fås ikke meget bedre end mellem Oscar-vinderen Jennifer Lawrence og Bradley Cooper. Også Robert De Niro er at finde i en veloplagt birolle.
The Watch (Hartvig)
Selvfølgelig er '21 Jump Street' og 'Ted' topkandidater til prisen i 2012. Men jeg har alligevel en forkærlighed for den skrupskøre alieninvasion-komedie med Ben Stiller, skrevet af mit favoritkomediemakkerpar Seth Rogen og Evan Goldberg.
Moonrise Kingdom (Nicole)
På grund af Wes Andersons imponerende evne til at balancere det excentriske med det inderlige og oprigtige.
Safety Not Guaranteed (Christine)
Indeholder buzzwords som: morsom, varm, rørende, tidsrejse, quirky, Audrey Plaza. Lige noget for mig.
Moonrise Kingdom (Olivia)
Wes Anderson leverer nogle af årtiets sjoveste og mest særprægede værker efter min optik, og 'Moonrise Kingdom' er knivskarp humor om en ung spejderdrengs unikke verdenssyn og første forelskelse.
This is 40 (Bjarke)
Jeg har sagt det før og siger det gerne igen: Jeg elsker den for evigt charmerende Paul Rudd. Sammen med Leslie Mann bringer de i 'This is 40' komisk dynamik til nye højder.
The Wolf of Wall Street (Stine)
Martin Scorsese kan være virkelig sjov… især når det drejer sig om store egoer. Og så er Leonardo DiCaprio og Jonah Hill om nogen et vildt makkerpar i en film proppet med galskab.
The Wolf of Wall Street (Daniel)
Jeg har sjældent grint så meget som til 'The Wolf of Wall Street', og det vanvittige tempo og den vulgært overbevisende hovedrollepræstation af Leonardo DiCaprio i titelrollen giver en perle af et finans-komedie-drama.
This is the End (Hartvig)
Seth Rogen og Evan Goldberg står også bag denne fantastiske dommedagskomedie, hvor mange skuespillere og komikere i Hollywood tager tykt pis på dem selv og deres image. Seth Rogen, James Franco, Jonah Hill, Jay Baruchel, Craig Robinson og Danny McBride er formentlig det her årtis stærkeste fronttrop i en komedie!
The Wolf of Wall Street (Nicole)
På grund af en overflåd af indtryk, mørk humor og genialitet fra DiCaprio.
The Wolf of Wall Street (Christine)
Alene scenen, hvor Leonardo DiCaprio må kravle ned til sin sportsvogn, fordi han har taget så sindssyge stoffer, er grund nok til, at 'The Wolf of Wall Street' fortjener en plads på denne liste.
The Wolf of Wall Street (Olivia)
Det er svært ikke at elske og hylde den delvist paralyserede, narkofyldte, storsnøvlende og pengegriske salgsmands, som Leonardo DiCaprio giver liv og lemmer til – sjældent har finansmarkedet været så dragende.
The Wolf of Wall Street (Bjarke)
Martin Scorsese leverer her viril filmkunst og potent komik som en 20-årig, mens Leonardo DiCaprio brillerer som fuskerøven Jordan Belfort. Gode kandidater er bl.a. 'The World's End' og 'R100'.
The Grand Budapest Hotel (Stine)
Selvom 'What We do in the Shadows' og 'Force Majeure' er geniale, så er Wes Andersons fine hotel-film det bedste fra den stilsikre auteur siden 'The Royal Tennenbaums'.
The Grand Budapest Hotel (Daniel)
Wes Andersons bedste film siden 'The Royal Tenenbaums' 13 år tidligere. Hans geniale skildring af begivenhederne på et wellness-hotel i det fiktive østeuropæiske land, Zubrowka, er især båret af en stærk rollebesætning og en forfinet brug af instruktørens særkender.
The Interview (Hartvig)
Vi fortsætter med Seth Rogen og James Franco i spidsen, denne gang i den kontroversielle 'The Interview', som nær havde startet en krig mellem USA og Nordkorea. Selvom filmen ikke er nær så "farlig", så er den hamrende underholdende – og har nogle fantastiske jokes!
Birdman (Nicole)
Selvom det gør ondt ikke at have 'The Grand Budapest Hotel' med, bliver jeg nødt til at tage Iñárritus fuldstændigt geniale film.
The Grand Budapest Hotel (Christine)
Jeg er vild med Wes Anderson og hans farverige universer, og med 'The Grand Budapest Hotel' har han skabt en række uforglemmelige karakterer i en nærmest poetisk komedie.
The Grand Budapest Hotel (Olivia)
Så er vi tilbage med kærligheden til Wes Anderson, der atter formår at skabe et helt unikt, hamrende morsomt og spektakulært stiliseret værk, hvis sorthumoristiske satire og lyserøde beklædning går lige i hjertet på mig.
Tusk (Bjarke)
Sorthumoristisk og ulækker. Kevin Smiths film om en mand, der opereres om til en hvalros er alt for meget - på den gode måde. Kandidater er bl.a. 'The Grand Budapest Hotel' og 'What We Do in the Shadows'.
Spy (Stine)
Jeg så denne spionkomedie flere gange, da den kom ud. Hvorfor? Fordi den er hylende morsom, og det var her, jeg virkeligt faldt for Melissa McCarthy… og hvad sker der for en sjov Jason Statham!
The Big Short (Daniel)
Kan man fortælle noget så teknisk og verdensfjernt for de fleste som baggrunden for finanskrakket i 2007-08 på en underholdende og vedkommende måde? Adam McKay - og hans horde af sublime skuespillere - kan.
Mænd og høns (Hartvig)
'Blindkende Lygter', 'De grønne slagtere' og 'Adams æbler' er blandt mine absolut yndlingsfilm, og selvom Anders Thomas Jensens 'Mænd og høns' måske ikke når helt samme niveau, så er den uden tvivl herlig absurd og vanvittig morsom. Jeg elsker Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas og Nicolas Bro, når de er i deres komiske hjørne!
Me and Earl and the Dying Girl (Nicole)
Sjov og rørende på same tid. Uden den prøver at være noget, den ikke er.
Tangerine (Christine)
Sean Baker ved, hvordan man dykker ned i livets mere skæve eksistenser. 'Tangerine' er ikke helt på højde med hans næste film, 'The Florida Project', men jeg morer mig i selskab med filmens karakterer fra start til slut. (Filmen er forresten skudt på en iPhone!)
Tangerine (Olivia)
'Tangerine' var både teknisk banebrydende ved udelukkende at filmes på en smartphone, men dens repræsentation af transkønnede rent faktisk spillet af transkønnede er endnu vigtigere – og så er den voldsomt underholdende.
The Lobster (Bjarke)
Den absurde, bizarre og ikke mindst grotesk morsomme 'The Lobster' greb mig både om hjertet og naturligvis også lattermusklerne af de mere underspillede slags. Herligt!
Hunt for the Wilderpeople (Stine)
Her springer Taika Waititi ud som en bredere filmmager med rigtig meget på hjerte. Denne rørende, velspillede og morsomme perle om et umage makkerpar i vildmarken er utroligt seværdig.
Min far, Toni Erdmann (Daniel)
En af de bedste tyske film i nyere tid og et relations-portræt med både satirisk humor, totalt overrumplende scener og ikke mindst fantastisk skuespil af Peter Simonischek og Sandra Hüller som far og datter.
Sausage Party (Hartvig)
Endnu en film fra Seth Rogen og Evan Goldberg – og hvilken én! 'Sausage Party' rammer min humor lige på kornet, eller skulle man sige, at dens pølse passer lige ned i mit brød. Plat, sjofel, hysterisk sjov og med et fint budskab.
Everybody Wants Some!! (Nicole)
Nostalgisk ungdomsfilm jeg ikke kunne lade være med at holde af.
Captain Fantastic (Christine)
Magen til hjertevarm komedie skal man lede længe efter.
Hunt for the Wilderpeople (Olivia)
Med 'Hunt for the Wilderpeople' har Taika Waititi skabt endnu et skønt, skævt og sjovt værk, der rammer dig i hjertet, når du mindst venter det.
Swiss Army Man (Bjarke)
Valget står for mig for 2016 mellem den klistrede ækle ‘The Greasy Strangler’ og den dejligt skøre ‘Swiss Army Man’. Det er dog sidstnævnte groteske og grotesk morsomme komedie, der vinder.
Paddington (Stine)
Hvordan vælger man imellem selveste Tordenguden og en syltetøjsspisende bjørn? 'Ragnarok' var vanvittig fed, men jeg må gå med den varme latter, som spredte sig i min krop efter at have set den fantastiske 'Paddington'.
The Square (Daniel)
Den svenske auteur Ruben Östlund har med 'The Sqaure' begået et rendyrket mesterværk om det moderne menneske. Claes Bang er suveræn som museumsdirektøren, der kommer på glat is, og middagsscenen med abe-manden er uforglemmelig.
Dan Dream (Hartvig)
Ja, hvis du får Frank Hvam til at skide i bidet, så er jeg på. Jeg hører til den (åbenbart) begrænsede skare af fans, som holder af Casper & Franks morsomme folkekomedie 'Dan Dream'. Men jeg skammer mig ikke. Jeg grinte – mange gange! Jeg vil dog understrege, at den overraskende underholdende 'Jumanji: Welcome to the Jungle' får en stor andenplads.
Lady Bird (Nicole)
En film af imponerende højt niveau. Fantastisk manus, fantastisk instruktion og fantastisk skuespil.
Ingrid Goes West (Christine)
'The Big Sick' er en virkelig god romantisk komedie, og jeg er VILD med 'Lady Bird', men indenfor komedie-genren må jeg gå med indie-perlen om de sociale mediers indholdsløshed, der er underholdende, uhyrlig smuk og meget relevant.
The Square (Olivia)
Et metaforisk, sociologisk menneskestudie med en underliggende, satirisk humor grænsende til det tragikomiske, der sætter karakterernes fejlbarlighed og grundlæggende natur i skarpt relief.
The Square (Bjarke)
Den uden tvivl sjoveste film, jeg så i 2017. Dejligt absurd og spydigt spidende. Ganske vist fik bl.a. både 'Thor: Ragnarok', 'Logan Lucky', 'Baby Driver', 'The Disaster Artist' mig også til at grine. Bare ikke helt nok.
The Favourite (Stine)
Kulsort komik tilsat Kubrickske dimensioner. Tre dygtige skuespillerinder og et ondskabsfuldt plot, der bare bliver mere og mere underholdende. Yorgos Lanthimos periodedrama er sublim filmkunst.
BlackKklansman (Daniel)
Spike Lee gjorde comeback med stil, da han sidste år udkom med den politisk ladede, satiriske og gennemført underholdende 'BlackKklansman' om en sort politibetjent, der går undercover i Ku Klux Klan ved hjælp fra sin hvide kollega.
Den tid på året (Hartvig)
'Den tid på året' har en perfekt satirisk vinkel på den danske jul i familiens skød, fordi det er ikke altid bare glansbilleder og småkager, når de pukkelryggede kommer på besøg. Filmen har et virkelig velskrevet manuskript med top-morsomme skuespilpræstationer hele vejen rundt!
Eighth Grade (Nicole)
Jeg er fristet til at tage 'The Favorite', men jeg synes virkeligt, Bo Burnhams første spillefilm fortjener at blive nævnt her. En sød, sand, sjov og smuk film.
The Favourite (Christine)
Shout-out til 'Game Night', men 'The Favourite' er en af 2018's bedste film overhovedet.
The Favourite (Olivia)
En hilsen må også sendes i retning af 'Sorry to Bother You' (primært første del), men mit endelig valg falder på 'The Favourite', hvis absurditet og skarpe karakterpræstationer er et frisk pust til det historiske drama.
The Favourite (Bjarke)
Den ganske vist tog den både absurde, bizarre og ikke mindst morsomme 'Sorry to Bother You' røven på mig. Men det var Yorgos Lanthimos' periodekomedie, der vandt mit komedie hjerte.
Once Upon a Time... in Hollywood (Stine)
'Booksmart' var fantastisk, men jeg vælger alligevel Tarantinos varme bromance, da de gode grin stadig sidder i kroppen. Leo og Brad er Hollywoods største, men også store komikere.
Once Upon a Time… in Hollywood (Daniel)
Quentin Tarantinos über-cool fortolkning af 1960ernes Hollywood er fyldt med oprigtigt morsomme øjeblikke, ikke mindst båret af bromancen mellem Leonardo DiCaprio og Brad Pitt.
Selvhenter (Hartvig)
Vi slutter af med endnu en dansk komedie – fordi vores nationale humor kan bare noget for mig! Millang-brødrene leverer med ’Selvhenter’ en komedie, som både fik mig til at grine og græde, fordi midt i al den sorte humor gemmer sig en tragisk historie. Filmen får dog god konkurrence af både ’Booksmart’ og ’Good Boys’.
Once Upon a Time… in Hollywood (Nicole)
En virkeligt velfungerende Tarantino-film med overskud, formål og to fantastiske præstationer fra DiCaprio og Pitt. En fornøjelse.
Booksmart (Christine)
'Booksmart' snakkede direkte til mig og var præcis, som jeg håbede. Olivia Wilde har skabt en original high school-film, der skriger "good vibes only" og autencitet.
Once Upon a Time… in Hollywood (Olivia)
Tarantinos mørke og til tider overdrevne humor slår heller ikke fejl i hans seneste værk, og selvom plottet måske ikke er nært så stramt som en del af hans tidligere film, storsmilede jeg gennem hele slutningen.
Once Upon a Time… in Hollywood (Bjarke)
Man kan diskutere, hvorvidt Tarantinos film er en komedie. Rendyrket komedie er den dog ikke, men bestemt vildt morsom. Ikke mindst takket være dynamikken mellem Leonardo DiCaprio og Brad Pitt.
Stine: The Wolf of Wall Street (2013)
Daniel: The Square (2017)
Hartvig: Klovn: The Movie (2010)
Nicole: Birdman (2014)
Christine: Crazy, Stupid, Love (2011)
Olivia: The Grand Budapest Hotel (2014)
Bjarke: The Square (2017)
Mød redaktionen: