29-årig dansk skuespiller er syrienskriger i ny film: "Wow, vi er i en krigszone"

Vi har mødt skuespilstalentet Arian Kashef
Vejen hjem
(© Martin Dam Kristensen / Scanbox)

I det danske spændingsdrama Vejen hjem, instrueret af Charlotte Sieling, tager den desperate far Christian (spillet af Nikolaj Lie Kaas) til et krigshærget Syrien i en intens søgen efter sin søn Adam, der er blevet radikaliseret.

Undervejs konfronteres Christian med en række forskellige personer, der alle kæmper af deres egne grunde i det krigshærgede land. En særlig skæbnesvanger forbindelse opstår mellem ham og danske Abu Hassan, der er rejst fra København for at deltage i kampen.

Rollen som Abu Hassan spilles af 29-årige Arian Kashef, som vi hos kino.dk har talt med. 

Trods sin unge alder har han allerede opnået en imponerende karriere med bemærkelsesværdige præstationer i film og serier som Shorta, 'Kastanjemanden' og Englemageren - og nu er han så igen biografaktuel i 'Vejen hjem'.

Vi talte med Arian om hans forberedelse til rollen, og hvordan det var at optage en så intens og brutal film. Han belyste også, hvordan unge mennesker måske kan spejle sig i hans karakter, samt hvordan det at være syrisk kriger pludselig blev skræmmende "ægte" i takt med hans forberedelser.

Læs et uddrag af interviewet nedenfor, og se nederst i artiklen et sjovt indslag, hvor Arian besvarer en række "quick-fire" spørgsmål i vores kino-kop.

Arian Kashef i 'Vejen hjem'
Arian Kashef i 'Vejen hjem' (© Scanbox)

Hvordan skuespillere forbereder sig til en given rolle, afhænger ikke kun af den enkelte, men også af karakterens kompleksitet. For Arian Kashef tog han forberedelsen til Abu Hassan meget alvorligt.

I interviewet forklarer han, hvordan han gennemgik en bred vifte af materiale for at kunne skabe et nuanceret portræt af, hvordan og hvorfor en ung mand fra Danmark ville vælge at rejse til krig i Syrien som ISIS-kriger. Kashef udtaler:

- Jeg koncentrerede mig rigtig meget om "hvad skal jeg fortælle," og min historie handlede om at blive anerkendt. Den handlede om at blive set og føle sig god nok. Så jeg prøvede at finde ud af, hvorfor det var, at min karakter tog til Syrien. Han var der oprindeligt for at hjælpe med nødhjælp - han var der for at være "noget" for nogle. Han følte sig ikke god nok derhjemme i Danmark. 

- Så jeg arbejdede psykologisk med: "Hvad er det, der gør, at unge mennesker, der ikke føler sig gode nok i deres eget land, tænker: 'Vi tager til et andet land og hjælper nogle andre og er noget for nogle andre'."

Udover at arbejde med det psykologiske aspekt og forsøge at finde frem til sin karakters motivation og historie blev samarbejdet med Nagib Khaja, journalist, forfatter og dokumentarist, der har været med til at udvikle filmen, utroligt vigtigt for Kashef. Dog endte forberedelsen med at være næsten skræmmende realistisk:

- Jeg husker den podcast, Nagib sendte mig. Den handlede om en ung fyr fra Danmark, som sætter sig i et fly og tager ned til Syrien. Jeg husker tydeligt, da jeg skulle ned og optage, hvor vi fløj til Jordan. Der følte jeg mig lige pludselig i den her karakter, fordi jeg sad alene i flyet, lyttede til den her podcast, og jeg var meget inde i materialet [...] Det var en ubehagelig følelse [...] Lige pludselig blev det meget virkeligt. Lige pludselig blev det som om, at jeg skulle til Syrien [som syrisk kriger, red.]

Vejen hjem
(© Scanbox)

At forberedelsen blev ubehagelig, fordi den blev så "ægte" for Kashef, medvirkede måske til, at karakteren Abu Hassan står tilbage som lige så ægte. Karakteren endte nemlig med at blive en, som Kashef godt kunne forestille sig, at unge mennesker kunne identificere sig med. Han er nemlig ikke radikaliseret. Han er måske bare lidt naiv og er havnet på det forkerte spor. Kashef fortæller:

- Hvis unge kan relatere til min karakter, så er det fordi, han tager Danmark med sig. Han har stadig sit normale tøj på, og han er meget impulsiv. Det er som om, han ikke rigtig ved, hvilken situation han er i. Han er bare stadig meget umiddelbar, og han forstår ikke helt: "Wow, vi er i en krigszone."

- Så hvis der er nogen karakter, man kan tænke: "Det kunne have været mig," så ville det måske være Abu Hassan. Han er ung og har ikke fattet, hvilken situation han har begivet sig ud i.

For Nikolaj Lie Kaas' karakter bliver mødet med Abu Hassan også skæbnesvangert. Selvom de to karakterer er i Syrien af forskellige årsager, opdager de en fælleshed, og rejsen bliver for dem begge udfordret på måder, de ikke havde regnet med. 

'Vejen hjem' har biografpremiere den 28. november. Køb dine billetter her på kino.dk.

Køb billetter