5 roller der beviser, hvorfor Nicolas Cage er min yndlingsskuespiller

Legenden er biografaktuel i komedien 'Dream Scenario'
Nicolas Cage Vampire's Kiss Hemdale
(© Vampire's Kiss (Hemdale))

Artiklen er skrevet af kino.dk's største Nicolas Cage-fan, Bjarke Friis Kristensen, der elsker skuespilleren uden ironisk distance, men helhjertet og oprigtigt.

Holdningerne til Nicolas Cage er mange, men at han er en af branchens flittigste skuespillere, står ikke til diskussion. Hans yderst aktive CV tæller pt. mere end 100 skuespillerkrediteringer. 

Nu er legenden, verdensmanden og stilikonet tilbage i biografen med den absurde komedie Dream Scenario. I den anledning peger jeg på fem roller over de seneste fem årtier, der beviser, hvorfor Nicolas Cage er min yndlingsskuespiller og en af de mest alsidige kunstnere i faget.

'Dream Scenario' har biografpremiere den 8. februar. Find dine billetter her.

Den 60-årige skuespiller er bl.a. kendt for sin ekstreme spillestil, der gaber over bredden fra det kaotiske og maniske til det vanvittige og gale.

Nicolas Cage besidder dog meget andet end, hvad der er blevet døbt "Cage Rage". Han rummer også en menneskelig dybde, sarte nuancer, et komisk talent og et imponerende spænd i følelser, der aftvinger udødelig respekt.

I 'Dream Sceneario' spiller Nicolas Cage en helt almindelig mand, hvis liv pludselig ændres markant, da han begynder at dukke op i andres drømme.

Herunder 5 film og roller der beviser, hvorfor Nicolas Cage er min yndlingsskuespiller.

Vampire's Kiss
(© Hemdale / Vampire's Kiss)

Vampire's Kiss (1988)

I denne charmerende omgang Cage-vanvid, får legenden i rollen som Peter lov til at vise både sit sortkomiske talent og en kropslig veloplagt tilgang til at portrættere en rolle overbevisende, vanvittigt og dybt underholdende. 

I den satiriske komedie tror Peter nemlig, at han er ved at blive til en vampyr. Kort fortalt. Det lyder skørt. Det er det også. Denne præmis afføder da også sin del af gakkethed. Bl.a. spiser Nicolas Cage i en pænt klam scene kakerlakker. Ja, ægte kakerlakker! 

I en anden af filmens mange vilde scener går Peter i den grad agurk, da han skal forklare, hvordan man arkiverer dokumenter og herpå skriger alfabetet for fuld skrue. Uforglemmeligt!

Face/Off (Paramount Pictures)
(© Face/Off (Paramount Pictures))

Face/Off (1997) 

En af Nicolas Cages mest populære film er ikke så underligt John Woos yderst underholdende og ansigtsforbyttende actionbasker 'Face/Off', hvor skuespilleren indtager den ene af filmens to hovedroller. Den andes spilles af John Travolta.

Det er dog ikke kun vanviddet, som ikonet får lov til at lufte i filmen, men også en skræmmende uforudsigelighed i hans skurkeportræt som Castor Troy. 

I en excentrisk scene ser man Nicolas Cage gå all in, hvor han manisk og gentagende råber sit "I'm Castor Troy", mens han på engagerende vis fremviser hele følelsesspektret. Fra mani til grådkvalthed.

Adaptation
(© Columbia Pictures / Adaptation.)

Adaptation. (2002)

Hvis der af uransagelige årsager skulle herske tvivl om, at Nicolas Cage er en af vor tids mest alsidige skuespillere, kan man bl.a. blot kigge på Spike Jonzes mesterlige og underspillede komediedrama 'Adaptation.' - på dansk 'Orkidé-tyven'.

Her finder man Nicolas Cage i den rørende, gribende og vedkommende dobbeltrolle som Charlie Kaufman og Donald Kaufman. Et umage og manuskriptskrivende tvillingepar. Den ene kynisk og plaget, den anden tilbagelænet og let af sind.

Dobbeltrollen sikrede Nicolas Cage en Oscar-nominering, men ikke en sejr. Men hvem har også brug for Oscars, når man er Nicolas fucking Cage? Nej vel. Altså udover den han allerede har for 'Leaving Las Vegas'.  

Mandy Nicolas Cage
(© SpectreVision / Mandy)

Mandy (2018)

Der findes ikke ét eneste årti uden flere forrygende Nicolas Cage-film. Heller ikke i nyere tid. Det beviser Panos Cosmatos' mesterlige syreridt 'Mandy', der virkelig rammer psykedelisk og brutalt plet.

Her tager Nicolas Cage som Red Miller nemlig på et blodigt hævntogt i mindet om sin bedre halvdel. Det er en rolle, der rummer stor sorg og tragedie samt stor kærlig og ømhed. Begge dele af følelsesregistret kommer til sin ret gennem ikonets konstante nærvær.

I en mindeværdig scene finder man Red Miller iført hvide underbukser og med en vodkaflaske i hånden bryde sammen i skrig og gråd, mens flasken tømmes. Det er på en gang ømt og hjerteskærende, men også så langt ude, at kun Nicolas Cage kan spille det overbevisende.

Billede

Pig (2021)

Til dem, der blindt måtte mene, at Nicolas Cage ikke har lavet gode film i lang tid, kan et blik på skuespillerens seneste års CV meget hurtigt lave om på det. Herunder bl.a. med netop den afdæmpede hævnfortælling 'Pig'.

Nicolas Cage spiller her med forknyt mine og en forpint fortid eneboeren Rob, der har bosat sig langt inde i Oregons skove, hvor han ernærer sig som trøffeljæger. Da hans trøffelgris kidnappes, starter det en knudret lavine af brutal vold og et møde med en bortgemt fortid.

Skuespilleren er med sit meget menneskelige portræt både sart, sej og stærk. Et helt menneske med en fortid, jeg mærker og en nutid, der strammer om mit hjerte. En nedtonet Nicolas Cage, der igen beviser, at han er mere og meget andet end Rage Cage.

'Dream Scenario' har biografpremiere den 8. februar. Find dine billetter her.