Årets bedste film 2024

Redaktionen kårer
Dune: Del 2
(© Warner Bros.)

Vi gør status over filmåret 2024. Hvilke værker er kommet igennem det snævre nøleøje og er endt på kino.dks top 10?

Listen er blevet sammensat ved, at kino.dks redaktionsmedlemmer hver har lavet deres egen top 20, og derefter baseret på point, har vi skabt den samlede top 10 for året.

Værd at bemærke er, at ingen danske film har fundet vej til årets top 10, hvilket er ganske usædvanligt. Til gengæld kan skuespillerne Sandra Hüller og Zendaya glæde sig over flere placeringer, ligesom nogle af de mest anerkendte instruktører er at finde på listen.

Bemærk: Et krav for at være på listen er, at filmen skal have haft dansk biografpremiere i 2024.

 

Årets 10 bedste film 2024 ifølge kino.dk's redaktion

Dream Scenario
Nicolas Cage i 'Dream Scenario' (© Scanbox Entertainment)

10. Dream Scenario

Med underspillet komisk absurditet, finder man en brillant Nicolas Cage i hovedrollen som en helt almindelig mand, der fra den ene dag til den næste bliver kendt i hele verden.

Han begynder nemlig på mystisk vis at dukke op i folks drømme, hvilket sætter hele hans ellers monotone liv på den anden ende. For hvordan håndterer han lige at gå fra anonymitet til berømmelse?

Med Kristoffer Borglis charmerende komedie finder man en fascinerende balancegang mellem det groteske, en veltimet humor og det varmt menneskelige, der desuden rammer sine følelser rent. Og så er den totalt uforudsigelig.

The Holdovers
Trekløveret Dominic Sessa, Da'Vine Joy Randolph og Paul Giamatti i 'The Holdovers' (© The Holdovers / UIP)

9. The Holdovers

Paul Giamatti er en af verdens mest interessante skuespillere, når han får lov at spille de lidt skæve typer, som han bl.a. gør i American Splendor og Sideways, og som han igen får lov til i den fuldstændig formidable ’The Holdovers’. Her spiller han, hvad man godt kan kalde en typecastet rolle som en grumpy, gammel lærer på en skole i New England, mens julen står på. 

Filmen handler om det usædvanlige bånd, der opstår mellem ham og en klog, men udfordret dreng på skolen (Dominic Sessa) – og skolens kok (Da'Vine Joy Randolph), der har mistet sin søn i Vietnamkrigen. 

Det er disse tre skæbner, der former en fantastisk film, hvor tør humor, velskrevet dialog og et rørende klimaks er ingredienserne i succesen. Da'Vine Joy Randolph vandt fortjent en Oscar for filmen, der er instrueret af Alexander Payne, der også stod bag 'Sideways' med Giamatti.

The Substance
Margaret Qualley som Sue i 'The Substance' (© Working Title Films)

8. The Substance

Der er fuld farvelade på satiren og de kropsklamme eskapader, når instruktør og manuskriptforfatter Coralie Fargeats ’The Substance’ folder sig potent, virilt og vildt underholdende ud med forrygende Demi Moore og Margaret Qualley i de to hovedroller.

Her møder vi den aldrende stjerne Elisabeth Sparkle, der sparkes ud af Hollywood pga. sin tiltagende alder. Hun får nu fat på en mystisk substans, der på kødelig vis afføder Sue, en yngre og mere spændstig udgave af hende, der snart overtager pladsen blandt stjernerne.

Med satirisk vid, bid og masser af grotesk sjask, stikker hele denne herlige kødklump af, når temaer som ungdom og alderdom, grådighed og mådehold, mænd og kvinder vendes, drejes og sprættes medrivende op.

Frit fald
Fremragende Sandra Hüller i 'Frit fald' (© Filmbazar)

7. Frit fald

Justine Triets Guldpalme- og Oscar-vinder ’Frit fald’ er et velspillet, spændende og tankevækkende drama, der måske kunne have været endnu stærkere med en lidt kortere spilletid. De to timer og 30 minutter ændrer dog ikke på, at Sandra Hüller stråler i en af de mest komplekse roller i filmhistorien - svær at holde af, men umulig at holde øjnene fra. 

Filmen handler om en kvinde, Sandra, der bliver mistænkt for at have slået sin mand ihjel, og om hendes svagtseende søn, der bliver konfronteret med et moralsk valg af de helt store som det primære vidne.

’Frit fald’ har kun få settings, med familiens hjem i en afsidesliggende hytte og retssalen som de mest signifikante. Alligevel er dramaet så fortættet, at man er hele tiden interesseret i at vide, hvad der sker bagefter, eller skete forud, for det er en film med masser af tråde frem og tilbage i tiden, ligesom sympatistrukturen er under konstant forandring.

Civil War
Kirsten Dunst er fotografen Lee i 'Civil War' (© Scanbox)

6. Civil War

’Civil War’ er nok en af årets mest intense biografoplevelser.

I en mulig fremtid, hvor USA er ramt af en voldsom borgerkrig, følger vi en gruppe journalister, der kæmper mod tiden for at krydse det hærgede land og nå Washington, inden oprørsgrupper indtager Det Hvide Hus i den eskalerende konflikt.

Instrueret af Alex Garland, manden bag de visionære science fiction-film Ex Machina og Annihilation, fremstår filmen, selvom den også udspiller sig i fremtiden, utroligt autentisk.

Om det er tilfældigt, at filmen netop er udgivet i et valgår, kan diskuteres, men noget af det særlige ved den er dens overvejende apolitiske tilgang til præmissen. Vi ser f.eks. hvordan Californien og Texas danner en alliance, hvilket virker usædvanligt i det nuværende politiske klima. I stedet bliver der mere fokuseret på æstetiseringen af krigsvold end politiske budskaber, og den bliver i højere grad en skildring af menneskelig adfærd i en krisesituation.

Ved at placere velkendte billeder, som man typisk forbinder med for os fremmede omgivelser, i en mere genkendelig kontekst, har den enorm gennemslagskraft. Og så har filmen nok årets måske mest uhyggelige skuespillerpræstation i en enkelt scene, når Jesse Plemons dukker op for at terrorisere de stakkels journalistiser.

Searchlight Pictures / Poor Things
Emma Stone og Mark Ruffalo i 'Poor Things' (© Searchlight Pictures / Poor Things)

5. Poor Things

Filmskaberen Yorgos Lanthimos giver bizart og morsomt liv til sin films fascinerende univers af sammensplejsede dyr, fortryllende arkitektur og overdådige kostumer. En vild verden at blive opslugt af.

Den både gale og geniale videnskabsmand Godwin Baxter bringer her Bella til live som et slags Frankensteins monster. Hun går nu med naiv barnlighed ud i en for hende ny verden i en søgen efter at finde sig selv, sin identitet og vej i livet.

Willem Dafoe er den excentriske Godwin, mens en magnetisk dragende Emma Stone er aldeles blændende som Bella. Hun modtog da også en Oscar for sin nuancerede, kropsvilde og komplekse præstation.

The Zone of Interest
Sandra Hüller i sin idylliske have ved siden af kz-lejren i 'The Zone of Interest' (© SF Studios / The Zone of Interest)

4. The Zone of Interest

Kan man lave en ny film om Anden Verdenskrig og Holocaust i særdeleshed og stadig være original? Det beviser den engelske instruktør Jonathan Glazer med 'The Zone of Interest', der er indspillet på tysk og foregår på den anden side af hegnet til kz-lejren Auschwitz. Her lever den tyske nazi-officer Rudolf Höss sammen med sin kone Hedwig og familie, og den pæne øvre middelklasse-idyl kontrasteres til konstante dampe, skrig og skudlyde fra den anden side af muren. 

'The Zone of Interest' er totalt kompromisløs i sin skildring af forfærdelighederne omkring Holocaust. Hvordan kan man leve et relativt normalt liv, velvidende hvad der sker af udryddelse lige ved siden af? Fortællingen bliver en eviggyldig kommentar til menneskets evne til mentalt at blokere uhyrligheder. 

Samtidig er lydarbejdet fuldstændig formidabelt, og filmen vandt Oscars for både Bedste lyd (Tarn Willers og Johnnie Burn) og Bedste internationale film. Ved Oscar-ceremonien fik Jonathan Glazer kastet lys over Israel-Palæstina-konflikten, der afstedkom en vis mængde backlash, men også støtter. Uanset hvad får det bare 'The Zone of Interest' til at fremstå endnu mere relevant.

Anora
Mark Eydelshteyn og Mikey Madison i 'Anora' (© UIP)

3. Anora

Årets Cannes-vinder er også en af årets bedste film. Den handler om en sexarbejder ved navn Anora, der får et tilbud fra sønnen af en russisk oligark, som hun ikke kan sige nej til. Hvad der følger herefter, er en eksplosion af sex, coolness og sjove, uforudsigelige scener. Især anden halvdel af filmen er hylende morsom med lejemordere, der ikke er så seje, som de ser ud til, med hurtig replikudveksling, der virker både spontan og underholdende, samt en afslutning, der er virkelig rørende og fortæller en masse om hovedkarakteren.

25-årige Mickey Madison spiller Anora og vælter én bagover med en vital og kompleks præstation. Hun er som karakter både stærk og sårbar på samme tid med lidt naivitet og overraskende meget dybde i sidste ende. En anden favorit i filmen er russiske Yura Borisov, der spiller den usikre håndlanger Igor, der, ligesom Anora, bare gerne vil elskes. Disse to fortabte sjæle får et bånd, der er meget mere interessant end ved første øjekast.

Filmen, der har været et kæmpe hit blandt anmeldere verden over, er lige nu favorit til Oscar-nomineringer på stribe.

Challengers
Trioen Mike Faist, Zendaya og Josh O'Connor i 'Challengers' (© Challengers / Warner Bros.)

2. Challengers

'Challengers' fra instruktør Luca Guadagnino er en af årets mest lækre film.

Filmen udfolder sig som et trekantsdrama mellem tre tennisspillere, hvis afhængighed af hinanden både truer og forstærker deres spil på banen. Zendaya spiller den pensionerede stjernespiller, Tashi, der efter en slem knæskade, befinder sig fanget mellem sin mand Art (Mike Faist) og den mislykkede tidligere flamme Patrick (Josh O'Connor). 

Filmen leger meget med publikums forventninger og indeholder næsten alle stiltræk, du kan forestille dig, hvilket skaber en virkelig livlig, legende og elektrisk fortælling om konkurrence og erotik.

Alt i den her film er sex, undtagen sex, som er tennis. Nogle gange er en churro bare en churro. Det her er ikke en af de gange.

Guadagnino har samtidig et servees i ærmet i form af den pulserende og fuldstændig vanedannende musik fra Trent Reznor og Atticus Ross, som i den grad også gør filmen unik.

Man får helt lyst at gå hjem og spille Wii Sports efter at have set filmen.

Dune: Del 2
Rebecca Ferguson, Zendaya, Javier Bardem og Timothée Chalamet i 'Dune: Del 2' (© Warner Bros. / Dune: Del 2)

1. Dune: Del 2

I 2021 kårede vi 'Dune: Del 1' som årets bedste film, og den eftertragtede førsteplads på vores top 10 med de bedste biograffilm 2024 indtages af den visionære filmskaber Denis Villeneuves mesterlige science fiction-efterfølger.

Her fløj vi igen ud i det svimlende verdensrum fyldt med store sandorme, brutale magtfulde og menneskelige intriger, hvor universelle temaer som kærlighed, skæbne og magt rulles forførende ud.

Vi følger den unge hertug Paul Atreides' videre rejse med fremenfolket på ørkenplaneten Arrakis, når krigen fortsætter sin rasen og hertugen søger hævn over huset Harkonnen, der destruerede hans familie.

Denis Villeneuve bringer den store fortælling til live gennem enormt opslugende scenerier af beskidt krig og indtagende skønhed, hvor det menneskelige hjerte banker i både de store vidder og de nære øjeblikke.

Det alsidige karaktergalleri balanceres desuden fornemt i et engagerende og flerlaget plot, der fascinerer og forfører.

Her får Timothée Chalamet lagt nye interessante lag til sin rolle som Paul Atreudes, mens Austin Butler gør frygtindgydende ond karakter som den grumme Feyd-Rautha Harkonnen.

Vi glæder os usigeligt meget til det tredje kapitel i denne Dune-saga, der er baseret på forfatter Frank Herberts univers.

Nyeste film i biografen