'Anora'-instruktør Sean Baker afslører: "Dansk film betyder så meget for mig"

Interview om den biografaktuelle Guldpalmevinder
Anora
(© FilmNation Entertainment)

Den amerikanske instruktør Sean Baker er kendt for sine eventyrlige skildringer af dem, vi som regel ikke ser på det store lærred, i film som The Florida Project, Red Rocket og Tangerine.

Nu er instruktøren biografaktuel med Anora, der fik storslået verdenspremiere på filmfestivalen i Cannes tidligere i år, hvor filmen løb med hovedprisen, Guldpalmen.

Sean Baker besøgte i november den danske hovedstad, hvor vi fik muligheden for at snakke med instruktøren om netop 'Anora' - og hans store kærlighed til dansk film. Faktisk afslørede filmskaberen også til os, at han er kvart dansk.

Se hele vores videointerview med Sean Baker nederst.

Baker fortæller, at selvom 'Anora' er en meget amerikansk historie, der foregår i New York, så er det grundlæggende en universel film med universelle teamer og hele tre forskellige sprog. Selvom én Take That-sang gør, at filmoplevelsen især bliver forskellige for det europæiske publikum vs. det amerikanske.

- Jeg er blevet positivt overrasket over, hvordan publikum verden over har omfavnet filmen. For jeg har tænkt over [deres reaktion, red.], fordi filmen er meget amerikansk og har endda meget specifik New York-slang.

- Der er en specifik sang i filmen, som vi bruger som en slags anthem. 'Greatest Day' af Take That. Den var et stort hit næsten alle steder i verden - på nær i USA. Så den spiller anderledes i steder, hvor den sang altid spillede i radioen.

- I USA lærer folk først den sang at kende nu, fortæller Baker.

'Anora' er en kærlighedsfortælling om den unge sexarbejder Ani, der får sin egen Askepot-historie, da hun møder og impulsivt gifter sig med en oligarks søn. 

Men da nyheden når Rusland, får hendes eventyr en brat afslutning. Hans forældre rejser nemlig til New York for at få ægteskabet annulleret.

Sean Baker har tidligere fortalt historier om sexarbejdere i sine film, hvilket spiller imod tendensen i amerikanske film, der portrætterer mindre og mindre sex. Filmskaberen slår fast, at der for ham ingen grund er til at vige tilbage fra sex, så længe det gavner historiefortællingen.

- Jeg synes, det er [en trist udvikling, red.]. Jeg synes, at voksenhistorier, der er målrettet et voksent publikum, hvis sex passer ind i den historie, og der er en grund til, at den er der, så hvorfor vige væk fra det?

Instruktøren fortæller derudover, at han primært har fået positive tilbagemeldinger om netop filmens brug af sex.

- Jeg tror, at publikum har savnet det i film, og at de er glade for, at det er tilbage.

Sean Baker
(© kino.dk)

Siden interviewet fandt sted i København, spurgte vi selvfølgelig også ind til Bakers forhold til byen og dansk film. Allerede inden vi havde stillet spørgsmålet færdigt, begyndte filmskaberen at fortælle om sit nære forhold til især én dansk instruktør, og hvordan han giver Dogme95-bevægelsen æren for at skyde sin karriere igang.

- Jeg var her i 2018 for at promovere 'The Florida Project', hvor jeg fik muligheden for at besøge Zentropa og møde Lars von Trier.

- Dansk film betyder tydeligvis så meget for mig. Jeg tror ikke, jeg havde lavet min anden film ['Take Out', red.], hvis det ikke var for indflydelsen fra Dogme95.

Selvom Baker ikke kender København særlig godt, føler han en særlig form for tilknytning til den danske hovedstad, hvor instruktøren stadig føler sig inspireret.

- Jeg er forresten kvart-dansk. Så min mor er virkelig glad for, at jeg er her, fortæller Baker grinende.

- Jeg føler mig godt tilpas her, fordi jeg er så inspireret af de film, der kommer fra Danmark.

'Anora' kan ses i biografen nu. Find dine billetter her på kino.dk.

Køb billetter

Nyeste film i biografen