Disney sagsøgt! Ulovlig scene i 'Star Wars'?

Brugte filmselskabet afdød skuespiller uden tilladelse?
Darth Vader Rogue One
(© Disney)

Tilbage i 2016 kunne fans af Star Wars-filmene i  Rogue One: A Star Wars Story opleve baggrundshistorien til den famøse "Dødsstjerne" og se, hvordan Carrie Fisher som Prinsesse Leia og opørerne fik fat i plantegningerne til det ødelæggende supervåben.

I filmen vendte Carrie Fisher tilbage i rollen som Prinsesse Leia, i en digitalt restaureret udgave, så hun kunne optræde som ung igen – noget, som Disney fik tilladelse til af skuespillerinden, som døde kun kort efter filmens premiere.

Men filmen havde også et andet velkendt ansigt tilbage i samme form som i den originale Star Wars fra 1977: Peter Cushing som Grand Moff Tarkin. 

Nu, otte år efter filmens premiere, er Disney så blevet sagsøgt for brugen af Peter Cushings billede.

Det bliver lidt kompliceret nu, så spænd sikkerhedsselen og hold på lyssværd og blaster.

Gennem sin virkmsohed Tyburn Film Productions sagsøger filmproducenten og ven af Cushing, Kevin Francis, nu virksomheden Lunak Heavy Industries for deres brug af Peter Cushings digitale repræsentation i filmen.

Lunak Heavy Industries, en dattervirksomhed til Disney, arbejdede på filmen tilbage i 2016. Men for klarheds skyld vil vi fremadrettet omtale sagsøgte som værende Disney, idet de ejer Lunak Heavy Industries.

Kevin Francis hævder, at han og Cushing i 1993, året før skuespillerens død, underskrev en aftale, der forbød brugen af Cushings billede uden hans tilladelse. 

Hvilket alt andet lige, gør Disneys digitale rekonstruktion af Peter Cushing ulovlig. 

Star Wars (1977) Grand Moff Tarkin
(© Disney)

Brugen af skuespilleres digitale billeder har været et stort samtaleemne de seneste år. 

Dette emne var en af årsagerne til den historiske skuespillerstrejke sidste år, der ramte alle amerikanske produktioner i 118 dage. En af de store spørgsmål var netop skuespillernes ret og sikkerhed over deres digitale billeder.

Sagsanlægget mod Disney kommer derfor på et særdeles relevant tidspunkt.

På trods af Kevin Francis’ sagsanlæg og hans håndgribelige beviser, hævder Disney dog, at de havde ret til at bruge Cushings digitale billede – og de fremviser nu deres eget bevismateriale.

Disney påstår, at da de besluttede at inkludere Peter Cushing som Grand Moff Tarkin i 'Rogue One: A Star Wars Story', opsøgte de hans bo og købte rettighederne gennem dem.

Man skulle derfor tro, at det ville sætte en stopper for sagen. Men nej, en dommer har nemlig afslået Disneys forsøg på at få søgsmålet afvist.

Som følge af dommerens beslutning besluttede Disney så at anke afgørelsen i en retssag i London i juli 2024.

I en afgørelse, der kom den 9. september, afviste næstformand for High Court, Tom Mitcheson KC, så appellen og sagde, at sagen skulle gå videre til en officiel retssag.

Dommer Mitcheson anerkendte, at selvom han var "langt fra overbevist" om, at Tyburn Film Productions ville vinde, var sagen ikke "uforholdsmæssig" og krævede en "fuld faktuel undersøgelse." Det skriver Euronews

Sagen skal derfor afgøres i en retssag, og med skuespillerstrejken omkring brugen af digitale repræsentationer bliver det en interessant sag at følge.