Efter verdenspremieren: Ny dansk film imponerer internationalt publikum

Instruktør fuldender sin filmtrilogi med 'Hjem kære hjem'
Hjem kære hjem
(© Rolf Konow)

Frelle Petersen har fået succes i både ind- og udlandet med sine sønderjyske film Onkel og Resten af livet, og nu færdiggøres hjemstavnstrilogien med Hjem kære hjem, der har fået verdenspremiere på filmfestivalen i Berlin.

'Hjem kære hjem' handler om Sofie, der vil starte på en frisk og begynder som hjemmehjælper i et sønderjysk lokalsamfund. Sofie er hurtig til at skabe relationer, både til de ældre borgere og sine kolleger, og hun mærker glæden ved at gøre en forskel. Men snart oplever hun også, hvor presset hverdagen er for de ansatte i hjemmeplejen, og både hendes arbejds- og privatliv sættes på prøve.

Filmen er baseret på instruktørens egne oplevelser med, hvor stor glæde hjemmehjælpere kan bringe med sig, men også det pres medarbejderne oplever.

- Det synes jeg bare var enormt fascinerende. Og så begyndte jeg at lave noget research på det. Jeg snakkede først med nogle sosu'er, og så kom jeg selv ud og arbejdede i faget et stykke tid med dem. Det var enormt livsbekræftende, men også hårdt.

Det fortæller Frelle Petersen, da vi møder ham og hovedrolleindehaver Jette Søndergaard ved Berlinalen et par dage efter filmens verdenspremiere.

- Jeg var der i sådan en måneds tid som reel hjemmeplejer og så lidt ekstra på et tidspunkt. Men sådan en decideret måned, hvor jeg kørte rundt hver dag, og det var enormt spændende.

- Det var der, jeg fik mange af idéerne til både karaktererne, men særligt også de der små situationer og dilemmaer, man kommer til at stå i. 

Instruktøren forklarer, hvordan han oplevede, at hjemmehjælperne hele tiden skal prioritere deres tid mellem en liste af ting, der skal ordnes - og at de samtid kan stå over for mennesker, der er kede af det og ensomme, men at det sociale aldrig står "på listen". 

- Hvis man så forlader dem, og de er kede af det, det planter sig i en. Jeg forstår godt det her med, når vi har så mange udfordringer i det med udskiftning, men også med, at folk føler sig udbrændte nogle gange. Det forstår man godt, at man bliver emotionelt drænet af. 

Hjem kære hjem
Hjem kære hjem (2025) (© Rolf Konow)

Autenticiteten i 'Hjem kære hjem' er da heller ikke til at tage fejl af, hvilket udover Petersens gennemgående research i høj grad opleves gennem filmens skuespillerpræstationer. Jette Søndergaard har selv tilbragt tre dage som hjemmehjælper, og resten af castet er fundet i lokalsamfundet omkring Tønder bl.a. for at ramme den rette dialekt.

- Jeg synes, der er noget smukt i det der med at gå helt ind i at lave en så autentisk fortælling som muligt. Så vil jeg også gerne have, at folk har haft deres daglige gang i det sønderjyske og har den mentalitet. Det synes jeg giver et ekstra lag til autenticiteten.

Frelle Petersen og Jette Søndergaard forklarer, hvordan castingprocessen startede med to dage i et forsamlingshus, hvor alle var velkomne. Her fik de fremmødte mulighed for at lege med improvisation og fortælle noget om dem selv, og efterfølgende lærte Søndergaard de udvalgte skuespillere med sine egne metoder til at huske replikker, og hvordan et fåtal af prøver kan give mere frihed til at reagere i øjeblikket.

Resultater er blevet et hold skuespillere, der har mange forskellige erfaringer i bagagen.

- Finn, der spiller Jarl, har været landmand hele livet, og er det stadig som 81-årig. Han overtog det fra sine forældre som 25-årig. Der er Inger, der spiller Grete, der har været sygeplejerske hele sit liv.

Metoden har virker, da reaktionerne efter verdenspremieren i høj grad har fokuseret på filmens autenticitet. Flere er endda blevet overbevidst om, at de ældre skuespillere faktisk slet ikke spillede skuespil.

- Jeg kan se effekten af det, når vi står her med 750 premieregæster fra alle mulige nationaliteter til premieren i Berlin. Den effekt det har, at folk med det samme spørger ind til er det med autenticiteten. De fleste tror, det er en pensioneret skuespillertrup, hvor de alle kender hinanden. Eller de tror, at de rent faktisk har det så skidt, fortæller Petersen.

- Vi har haft en, der kom op til os bagefter og spurgte, om vi havde fået samtykke. De var bange for, om de medvirkende vidste, at de var med i en film. At det var grænseoverskridende, hvis det var, at man så filmede, at han havde lort i bleen, fortsætter Jette Søndergaard.

Frelle Petersen og Jette Søndergaard har arbejdet sammen siden instruktørens debutfilm, Hundeliv. Samarbejdet har blomstret lige siden, og Søndergaard har nu haft hovedrollen i hver af filmene fra instruktørens hjemstavstrilogi ('Onkel', 'Resten af livet', 'Hjem kære hjem').

'Hjem kære hjem' kan ses i de danske biografer fra den 12. juni.

Nyeste film i biografen