Hun kæmpede mod systemet: Nu fortælles hendes rørende historie i ny film

'Den moderne kvinde' kan ses i biografen nu
Den moderne kvinde
(© Another World Entertainment)

Du kender måske ikke navnet Maria Montessorri, men hun er en bærende grund til, at vores børns skolegang i dag ikke kun er fyldt med kæft, trit og retning.

I den nye, rørende og hjertevarme film, Den moderne kvinde, bliver den revolutionerende læge og pædagogs utrolige historie fortalt. Se traileren i bunden af artiklen.

Tilbage i 1896 blev Montessori ved en fejltagelse optaget på Roms universitet under navnet Mario og gennemførte her som den første italienske kvinde en uddannelse som læge på studiet, der ellers var forbeholdt mænd.

I 1899 blev hun frivillig leder af skolen for åndssvage børn, som de fleste andre havde opgivet på forhånd.

I 'Den moderne kvinde' møder vi netop en af de forældre, den franske entertainer Lili d’Angely, der holder sin datter med indlæringsvanskeligheder skjult i frygt for at få ødelagt sit gode ry. Den lille pige volder efterhånden så store problemer for Lili, at hun i desperation rejser til Rom og opsøger Maria Montessori for hjælp.

Børnene på institutionen bliver dog ikke bare passet, men gennemgår en hidtil uset form for uddannelsesforløb for at styrke deres intellektuelle færdigheder og ender ofte med at kunne afslutte et skoleforløb sammen med jævnaldrende.

Men Montessori har også sin egen hemmelighed, idet hun står i en lignende situation som Lili med en lille søn født udenfor ægteskab, der tilsvarende holdes skjult for omverden. De to kvinder ser i hinanden sit eget spejlbillede, og da også Maria står overfor det ultimatum at skulle vælge mellem sønnen eller karrieren, forener de to kvinder deres kræfter for at gøre sig fortjent til en plads i en mandsdomineret verden.

Rollen som Montessorri spilles af Jasmine Trinca, der igennem karrieren har modtaget utallige nomineringer og priser på festivaler verden over, bl.a. som bedste kvindelige skuespiller for den Sergio Castellitto-instruerede 'Fortunata' på den prestigefyldte Cannes Film Festival i 2017.

Også gruppen af børne- og teenageskuespillere, der selv har motoriske, kognitive eller sensoriske udfordringer, har fået meget ros for deres autentiske og bevægende præstationer i filmen.

'Den moderne kvinde' kan ses i biografen netop nu. Find dine billetter her på kino.dk.

Køb billetter