Krimidronnings børnebog er blevet filmatiseret: "Det ligner en Pixar-film"

Mange danskere har en helt speciel plads i bogreolen til stjerneforfatteren Camilla Läckberg. Hun er en af de største krimiforfattere blandt en lang række af nordiske stjerner i den populære genre. Men i blandt de nervepirrende detektivfortællinger, befinder sig en historie om slægter, søskenderivaler og superhelte.
Camilla Läckberg blev populær med bøgerne om 'Fjällbacka', hvis to tilbagevendende detektiver, Patrik Hedström og Erica Falck, skal løse en række mystiske mord i den idylliske lille flække, Fjällbacka. De nervepirrende krimibøger har før været forbi filmmediet med en række tv-film i Sverige og to filmatiseringer indtil videre.
Derudover har der også været et par sæbeoperaer fra Läckbergs hånd, der var de første projekter, hvor krimiforfatteren begav sig ud i at skrive direkte til tv. Og så er der selvfølgelig hendes børnebøger 'Super Charlie'.
Den første bog om Super Charlie blev udgivet i Danmark i 2012, og fik kort tid efter to efterfølgere om drengen Wille, hvis lillebror, Charlie, har superkræfter.
Nu er Charlie og hans familie klar til at hoppe ud af de hyggelige børnebøger, og er blevet filmatiseret som en hæsblæsende familie-animations film med titlen Super Charlie.
I den sammenhæng har vi snakket med forfatter Camilla Läckberg om filmatiseringen af hendes populære børnebøger, der er dybt inspireret af hendes egen familie.
Hvad handler dine bøger, Super Charlie, om?
- De handler om min søn. Jeg startede med at lave historier om ham til hans ældre søskende, da han blev født. De var fire søskende fra syv år og ned, så jeg startede med at lyve for dem og lavede historier om, at den nye baby rent faktisk var en superhelte-baby. Efter seks måneder med de historier, hvor de elskede dem, så indså jeg, at det rent faktisk var gode historier til børnebøger. Så de handler om min familie.
- [...] og jeg skriver altid om noget, der sker i mit liv. Med fire børn, så er der udfordringer med hvert barn der kommer. Hvordan fordeler jeg min tid, så de ældste børn og søskende ikke føler sig udenfor? [...] Og det er en traumatisk oplevelse at få et barn [i familien, red.]. Det ændrer hele dynamikken i en familie, og det påvirker søskende meget!
For Camilla Läckberg har det altid været en drøm at få lov til at skrive børnebøger, og da den drøm blev opfyldt, så var næste skridt oplagt. Nemlig at få dem filmatiseret.
- Jeg har altid gerne ville skrive børnebøger. Jeg læste virkelig meget som barn, og alle de børnebøger jeg læste som barn, dem har jeg stadig, og mine børn har læst dem. Og der er noget fantastisk ved at være en del af nogens barndom. Jeg er meget følelsesmæssigt tilknyttet til de bøger, som jeg læste som barn. Så jeg har altid været draget af det og tænkt, at det ville være en sjov ting at prøve.
- Jeg var det barn, der altid var indenfor og læste, og jeg havde sådan nogle store, tykke briller. Så jeg var helt sikkert min bibliotekars favorit i Fjällbacka.
- Det var meget emotionelt [at se filmen, red.], for jeg har skrevet bøgerne i 15 år nu, og jeg har altid haft et mål om, at det skulle blive til en film. Det er min familie, der er animeret der på lærredet.

Helt tæt på familien
Ligesom i 'Fjällbacka' bøgerne, som foregår i byen, hvor hun voksede op, og hvor hovedpersonen er en repræsention af hende selv, så inddrager Läckberg sine omgivelser og liv direkte i sit forfatterskab.
'Super Charlie' tager afsæt i Läckbergs egen nære familie, hvor mange af karaktererne hedder det samme som hendes egne børn, og hvor moren i familien er en hårdtarbejdende krimiforfatter. På mange måder føltes det som om, at man kommer med helt ind i hjemmet hos familien Läckberg.
Også forfatterens egne holdninger til at opdrage børn kommer til udtryk i filmen, bl.a. i form af en far, der tager den store arbejdsbyrde i hjemmet, og gennem parodier af konkurreceprægede mødre, der måler sine børns mindste fremskridt.
Det er meget tydeligt, at der er mange selvbiografiske elementer i filmen. Hvor meget af det er faktisk din egen daglig dag?
- Det er ret meget. Der er teenagepigen, der er sådan “talk to the hand”-agtig, og mig der skriver hele tiden [...] Jeg elsker især Pernille, den der irriterende mor. Jeg hader de der mødre. Og jeg har været mor i 22 år nu, og de er overalt. Så det er vigtigt for mig at have den type humor i filmen og at lave sjov med dem.
Hvordan har din familie og venner det med bøgerne og nu filmen?
- De elsker dem allesammen. Wille i filmen, som er navnet på min ældste søn, er meget glad for den. Og min otte-årige, Polly, er meget sur over ikke at være med i filmen. “Hvorfor har de ikke stjernen af familien med i filmen” siger hun... Men jeg har fortalt hende, at storesøsteren, Vera, er baseret på hende og hendes store søster.
- Alle mine venner har læst bogen for deres børn [...] De griner af de ting, som folk der kender mig, ved. Små ting i bogen, som bare er virkelig mig.

Vekselvirkning mellem hygge og uhygge
Blandingen mellem de brutale krimifortællinger og de sjove superhelte-bøger er essentiel for at holde Camilla Läckbergs kreativitet i gang.
Hun fortæller f.eks. om hvordan hun altid læste gyserfortællinger som godnathistorier for hendes børn, som man også ser i 'Super Charlie', og hvordan hun altid forestiller sig film i hovedet, når hun sidder fordybet i enten voksen- eller børnebøger.
- [...] jeg har fået fortalt, siden 'Fjällbacka'-bøgerne, der er blevet filmatiseret to gange, og nu også i Frankrig, at de er nemme at adaptere.
- Det fungerer næsten på samme måde med voksen- og børnebøger, da det starter med en lille idé. Så den proces er præcis den samme, som med krimibøger. "Hvad hvis de finder en der hænger fra et tårn i Fjällbacka?", og så bygger man derfra. Og nogle gange kommer Charlie [Søn, Red.] med den næste idé, og siger, ”kan den næste Charlie-bog ikke handle om det her?”.
- Det ville være meget sværere at skrive et manuskript med animation i tankerne, fordi jeg ikke er vant til animation, og ikke ved hvad der er muligt at gøre. Og den ['Super Charlie', red.] blæste mig bagover, da jeg så den første gang. Jeg havde det sådan: “Oh my god, det ligner en Pixar-film”. Jeg syntes virkelig, at filmen har løftet baren for animationsfilm i Norden.
'Super Charlie' er skrevet og instrueret af Jon Holmberg, og Camilla Läckberg har været med til at sikre, at filmen var i hendes ånd.

Hvilke børnebøger elskede du som barn?
- De største var selvfølgelig alt med Astrid Lindgren. Jeg tror, det er de allerbedste. Dele af Ronja Røverdatter [filmen, red.] er filmet i Fjällbacka. Det var en stor ting. Jeg gik i 4. klasse, tror jeg, og vi så røverne gå frem og tilbage til optagelser. Hun er bare en kæmpe indflydelse.
- Hvis vi ser bort fra Astrid Lindgren, fordi hende kunne jeg læse igen og igen, indtil jeg dør, alt hvad hun har lavet. Så ville det være ’Muldvarpen, der ville vide, hvem der havde lavet lort på dens hoved’. Jeg har læst den for alle mine børn, og jeg elsker bare lorte-humor. Og så er der én, som er lidt mere trist. Jeg har altid elsket ting, som er sørglige. Jeg elsker triste ballader og triste film, og den hedder ’Farvel hr. Muffin’, og handler om sorg og at miste nogen. Og han er vist også en muldvarp.
- Men også den, som jeg nu er blevet forfatter af, 'Pelle Haleløs', var en stor del af min opvækst.
Läckberg bliver nemlig ikke kun forfatter til Gösta Knutssons fortællinger om Pelle Haleløs, men har også købt rettighederne, og går nu all in som børnebogsforfatter, med to populære franchises på sin blok.

Synes du, at de har gjort et godt stykke arbejde i forhold til at genskabe din bogs univers?
- Jeg syntes, at de gjorde et virkeligt godt stykke arbejde i forhold til at genskabe den samme følelse. Det handler stadig meget om familien, hvilket var noget, som jeg var meget fokuseret på, meget tidligt. Om anerkendelse fra forældrene, om familielivet, om at få børn, osv.
- Jeg tror, at bøgerne, ligesom filmen, har for mig altid været om, at børn er stærke. I bogen er Charlies attitude til ting, at han er meget klogere end hans dumme forældre. Så for mig handler det om at opløfte børn og vise, at de har flere evner, end de tror.
Er du i gang med flere ’Super Charlie’ bøger?
- Jeg kommer selvfølgelig til at lave en mere, men lige nu er jeg i gang med Pelle Haleløs-bøgerne. De kommer ud til foråret, og så vil jeg lave Super Charlie-bøger efter det.
- Jeg er en meget rastløs person, og jeg vil alting prøve nye ting og keder mig virkelig hurtigt. Når jeg er færdig med en krimi, så er det sjovt at vende tingene på hovedet og lave noget anderledes. Jeg laver også en masse TV og film, så jeg kan have forskellige måder at fortælle historier på.
Der er flere Läckberg-originals på vej bl.a. Netflix-serien ’The Glass Dome’, der får premiere d. 15. april.