Manden bag et af filmhistoriens største mesterværker er død

Robert Towne blev 89 år
Chinatown (Paramount Pictures)
(© Chinatown (Paramount Pictures))

Den amerikanske manuskriptforfatter, Robert Towne, er død. Han blev 89 år gammel og døde i sit hjem i Los Angeles. Det skriver bl.a. Variety.

Towne er bedst kendt for manuskriptet til filmklassikeren Chinatown, som han modtog en Oscar for. Han er også kendt for at være en af manuskriptskrivningens helt store navne, der adskillige gange har været inde og justere, genskrive og afhjælpe udfordringer i andres film.

Robert Towne startede karrieren i 1960'erne, hvor han både var skuespiller og skrev manuskripter for B-films instruktøren Roger Corman (der i øvrigt døde tidligere i år). 

I 1967 blev han hyret som ”specialkonsulent” på manuskriptet til klassikeren Bonnie and Clyde, hvor hans bidrag især kan ses i en scene med en familiekomsammen, der fremstår som et følelsesmæssigt højdepunkt i filmen.

Robert Towne brød igennem i 1970'erne med manuskripterne til 'The Last Detail' (1973), 'Chinatown' (1974) og 'Shampoo' (1975). Alle tre manuskripter blev Oscar-nominerede, mens 'Chinatown', der anses for at være et af filmhistoriens største mesterværker, vandt prisen.

Towne skrev for mange af de store Hollywood-stjerner gennem tiden, herunder Jack Nicholson, Warren Beatty, Harrison Ford, Mel Gibson og Tom Cruise. Han udførte ukrediteret arbejde for Polanski på Ford-filmen Frantic (1988). For Cruise lavede han Days of Thunder (1990), The Firm (1993), Mission: Impossible (1996) og Mission: Impossible II (2000).

Senest har Towne arbejdet med David Fincher på et manuskript til en prequel-serie om Jake Gittes’ dage som politibetjent, inden han bliver privatdetektiv i 'Chinatown'. I et interview med Variety har Robert Towne for nyligt bekræftet, at manuskriptet er færdigt. Dermed kan vi forvente at se serien realiseret på Netflix inden for de kommende år.

Robert Towne blev født Robert Bertram Schwartz den 23. november 1934. Hans far, Lou, som drev en dametøjsbutik kaldet Towne Smart Shop, ændrede efternavnet. Han efterlader sig to døtre, Katherine og Luisa.

Hvil i fred - tak for alle filmene.