Preview 2015 - Danske film

21 film fra Danmark
media:image:3f3bd8c0-14d6-4273-b0cb-8e99c0fc53bd
(© Joachim Ladefoged)

Mange spår 2015 til at blive et suverænt biografår med film som Star Wars, Bond-filmen Spectre og Avengers 2 på vej. 

Men det er ikke kun de amerikanske titler, der gør 2015 interessant. Dansk film går også en stærk sæson i møde, og der er både komedier, krigsfilm, dramaer og fantasy på programmet.

Klik på titlen for at læse mere om filmene. 

En chance til © Rolf Konow

En chance til
Oscar-vinderen Susanne Biers drama med Nikolaj Coster-Waldau som en politibetjent, der stjæler et barn fra et junkiepar, sætter etiske dilemmaer på dagsordenen. 

Min søsters børn og guldgraverne © Mikkel Elbech

Min søsters børn og guldgraverne
Hele familien kan se med, når Onkel Erik og børnene tager på skattejagt i Canada. Men to skurkagtige guldgravere er også på sporet af skatten.

Mænd & høns © Rolf Konow

Mænd & høns
Anders Thomas Jensens første film som instruktør siden Adams æbler i 2005 er en komedie med Mads Mikkelsen og David Dencik som to brødre, der sætter sig for at finde deres familie.

Steppeulven © Nikola Predovic

Steppeulven
Biografi om lyrikeren Eik Skaløe, og hans dannelsesrejse, inden han danner rockgruppen Steppeulvene. Instrueret af manden bag Flammen & Citronen.

Albert © Disney Pictures


Albert
Seneste animerede filmatisering af Ole Lund Kirkegaards børnebogsrepertoire handler om den klodsede Albert, der drager på eventyr for at blive ballonskipper.


Mennesker bliver spist © Susanne Mertz

Mennesker bliver spist
Erik Clausens nye film er en drama-komedie om en aldrende automekaniker (Clausen selv), der forsøger at skjule begyndende demens for sin kone (Bodil Jørgensen).

9. april © Kenneth Nguyen

9. april
Pilou Asbæk er på rollelisten i dette drama om den dag, Danmark blev besat af Tyskland, og hvor en gruppe soldater forsøgte at holde invasionsmagten fra døren i Sønderjylland. Manuskriptforfatteren Roni Ezra debuterer som spillefilmsinstruktør med '9. april', der skrives af Tobias Lindholm (Kapringen).

Skammerens datter © Jiří Hanzl

Skammerens datter
Filmatisering af første bog Lene Kaaberbøls populære fantasyserie om en pige, der kan få andre mennesker til at tilstå deres synder ved at kigge dem dybt i øjnene. Forvent en vaskeægte eventyrverden fra fordums tider.

Idealisten © Christian Geisnæs

Idealisten
Politisk drama af Christina Rosendahl (Supervoksen) baseret på virkelige hændelser om journalisten Poul Brink (Peter Plaugborg), der graver i en sag om atomvåben på Grønland, som trækker tråde til landets mest magtfulde mænd og helt til toppen af den amerikanske regering.

Frederikke Aspock © DFI

Rosita
Trekantsdrama med Jens Albinus og Mikkel Boe Følsgaard som far og søn, der begge arbejder i fiskeindustrien. Da faren introducerer sin nye kæreste, den 26-årige filippinske Rosita, vender det op og ned på deres tilværelse, og snart bliver sønnen tilmed lidt for glad for sin nye, unge mor. Frederikke Aspöck (Labrador) instruerer.

Lang historie kort © Per Arnesen

Lang historie kort
Dansk svar på en Woody Allen-film, der følger en gruppe venners op- og nedture i jagten på romantisk forløsning. Jens Albinus, Trine Dyrholm og Mille Lehfeldt er blandt navnene på rollelisten.

I dine hænder

I dine hænder
Romantisk drama om sygeplejersken Maria, der tager med en uhelbredeligt syg patient på en rejse gennem Europa. Peter Plaugborg og Lisa Carlehed spiller de to nye bekendtskaber.

Guldkysten © SF Film

Guldkysten
Et dystert kapitel i dansk historie afdækkes i periodedramaet Guldkysten. Søfareren Wulff (Jakob Oftebro) drager til Afrika i 1836 - lige efter slaveriets ophør - blot for at finde, at intet er, som han havde forventet. Daniel Dencik har før beskæftiget sig med rejser på havet i dokumentarfilmen Ekspeditionen til verdens ende, men dette er hans første fiktionsfilm som instruktør.

Comeback © Martin Dam Kristensen

Comeback
Anders W. Berthelsen spiller en standup-komiker, hvis karriere er i ruiner. Sarah-Sofie Boussnina (Fasandræberne) spiller hans teenagedatter, der vender op og ned på hans tilværelse, og Natasha Arthy (Fighter) instruerer.

Krigen © Per Arnesen

Krigen
Manden bag Kapringen instruerer Pilou Asbæk som en hjemvendt soldat, der bliver anklaget for en krigsforbrydelse for en handling i Afghanistan, som skulle redde hans sårede kammerat.

Kollektivet © Henrik Petit

Kollektivet
Thomas Vinterberg følger op på Jagten med en skildring af sin egen opvækst i 1970erne og 80erne med Ulrich Thomsen og Trine Dyrholm som akademikerparret, der etablerer et kollektiv nord for København.

Klovn Forever © Joachim Ladefoged

Klovn Forever
Casper Christensen og Frank Hvam er klar til flere unoder i rollerne som deres alter egoer i efterfølgeren til den succesrige Klovn: The Movie fra 2010.

Instruktøren Kasper Barfoed © DFI

Sommeren '92
Det danske fodboldlandsholds EM-sejr i 1992 står stadig som et sportsligt, nationalt højdepunkt. Ulrich Thomsen spiller landstræneren Richard Møller Nielsen i en ny fiktionsfilm af Kasper Barfoed (Kandidaten), der går bag landsholdet i perioden omkring slutrunden i Sverige.

Far til fires vilde ferie © Karina Tengberg

Far til fires vilde ferie
Andet kapitel i den genstartede serie af familiefilm, hvor Jesper Asholt spiller Far, og Kurt Ravn er Onkel Anders. Familien tager på ferie ved Vadehavet, men kommer i problemer, da Far anklages for at have begået indbrud i et luksussommerhus.

Sorgenfri © Christian Geisnæs

Sorgenfri
Årets eneste danske gyser er en fortælling om en familie, der må stå sammen, da en mystisk virus breder sig i byen. På rollelisten finder man bl.a. Troels Lyby og Mille Dinesen.

Nøgle hus spejl © Christian Geisnæs

Nøgle hus spejl
Ghita Nørby oplever lige nu succes i Bille Augusts Stille hjerte, og til næste år spiller veteranen en ældre kvinde, der flytter på plejehjem med sin syge mand. I instruktørstolen sidder Michael Noer, som også iscenesatte Nordvest.

Nye film om Hodja fra Pjort, Krummerne, 'Alle for tre' samt filmene 'Nr. 7' og 'Nicolas og Elverdronningen' er i øvrigt også på vej, men har ikke fået premieredatoer endnu.