Sådan har Bille Augusts filmklassiker inspireret dansk succesinstruktør

Jonas Risvig besøger kino.dk filmpodcast
Zappa
(© Zappa (1983) / Kærne Film)

Den danske instruktør og manuskriptforfatter Jonas Risvig har i den grad gjort sig bemærket den seneste årrække for sin skarpe portrættering af ungdommen i serier som 'Centrum', 'Drenge', 'Grænser' og 'Salsa'.

Nu er Risvig biografaktuel med sin første spillefilm Kontra, der netop har åbnet til flotte reaktioner fra anmelderne.

I den forbindelse besøgte den 30-årige filmskaber vores podcast til en snak om netop ungdomsgenren og nogle af de ungdomsfilm, der især har inspireret ham.

Her blev Bille Augusts klassiker Zappa fremhævet som både en af Jonas Risvigs favoritter og en film, der på flere måder har inspireret ham.

Risvig havde tidligere i år en talk på Odense International Film Festival med August om netop ungdomsfilm og 'Zappa'.

- [Bille August] taler meget om i forhold til 'Zappa', at der så han på de her tre drenge, Steen, Mulle og Bjørn, fuldstændig, som han så på sine voksne karakterer. […] Dybden skulle være der fuldstændig, som hvis det havde været en mand på 45 eller en kvinde på 35.

- Og det blev jeg virkelig inspireret af, for det kan jeg godt se, jeg selv har gjort, uden at have tænkt over det. Men jeg kunne godt tænke mig at blive endnu bedre til det.

Jonas Risvig fortæller også om, hvordan han har "stjålet" specifikke temaer til den biografaktuelle 'Kontra'.

- Jeg synes, at 'Zappa' er lykkedes med virkelig at handle om noget universelt. Det her med at passe ind, hvor langt er man villig til at gå for at være en del af noget. Og hvad sker der, når man så gør oprør mod det og bliver stemplet ude.

- 'Kontra' handler fuldstændig om det samme, og jeg har håbet, at nogle af de tematikker, jeg i hvert fald har stjålet der fra 'Zappa', på en eller anden måde gør den aktuel om nogle år også. Og det var jo det, som jeg synes, 'Zappa' kunne. 

- Så er 'Zappa' jo også et ret stort generationsportræt, og den handler også meget om de voksne. Og der kan man sige, at det er nok det eneste sted, hvor Bille og jeg er meget forskellige. For ham er det vigtigt at fortælle om familierne, og jeg har jo nærmest ikke nogle voksne med i noget af det, jeg laver. Så der er vi vidt forskellige.

I resten af podcasten kan du bl.a. høre om andre ungdomsfavoritter fra Jonas Risvig som 'Supervoksen' og 'You & Me Forever', instruktørens bud på fremtidens biografoplevelser og om, hvorfor Astrid Lindgren også er en stor inspirationskilde.

'Kontra' kan ses i biografen nu. Find dine billetter til filmen på kino.dk her.

Lyt til hele podcasten herunder - eller find os i din foretrukne podcast-app (søg blot på "kino.dk filmpodcast").