Svedige kroppe og smukke historier i ny prisvindende dokumentarfilm

Fortællinger fra en sauna midt ude i skoven
Smoke Sauna Sisterhood
(© Øst for Paradis)

I Estland er sauna-kulturen en mere end 800 år gammel tradition, der stadig bliver dyrket den dag i dag.

Faktisk er traditionen så betydningsfuld, at man fra UNESCOs side har valgt at placere den på kulturarvslisten. Nu bliver den ældgamle praksis skildret i en ny dokumentar med titlen Smoke Sauna Sisterhood.

Se traileren for 'Smoke Sauna Sisterhood' nederst i artiklen.

'Smoke Sauna Sisterhood' har allerede vundet en række priser verden over, herunder på Sundance Film Festival for bedste instruktør og for bedste dokumentarfilm til European Film Award. 

Af anmeldere kaldes filmen bl.a. både for et "mirakel" og et "mesterværk" og er måske allerede nu årets mest bizarre, men samtidig også mest sanselige oplevelse i dokumentarens verden.

LÆS OGSÅ: Danske filmanmeldere i svime over nyt hovedværk: "Det er pinefuldt, rørende og sørgeligt"

'Smoke Sauna Sisterhood' følger en gruppe kvinder, der har skabt et fællesskab omkring en sauna midt ude i skoven, hvor der fra kvindernes side bliver delt de mest personlige historier om sex, lyst og skam. 

Historiefortællingen kombineret med saunaens svedige og nærmest berusende klima gør, at kvinderne formår at skabe et helt særligt bånd til hinanden. 

Foruden kvindernes historier er der også et fokus på kroppene og hvordan de agerer og bruges i saunaritualet.

Kombineret med ovenstående formår instruktøren Anna Hints - der selv blev introduceret til saunakulturen gennem sin bedstemor - at skabe en smuk og usentimental film om femininitet og solidaritet på tværs af alder og krop.

'Smoke Sauna Sisterhood' har biografpremiere den 7. marts. Du kan købe dine billetter herunder: