Thomas Vinterbergs nye serie blev kaldt fantasi, indtil den "skræmmende" virkelighed ramte

Instruktøren udtaler sig for første gang om 'Familier som vores'
Familier som vores
(© Per Arnesen / Zentropa)

Thomas Vinterberg skifter biograflærredet ud med den hjemlige skærm, når han senere i år udkommer med tv-serien 'Familier som vores'. Dramaserien vil få premiere på TV 2 og TV2 Play til efteråret. 

Nu har Vinterberg for første gang udtalt sig om tankerne bag serien, og det sker til det amerikanske branchemagasin Variety, som bringer en stor artikel om danskeren.

'Familier som vores' tager sit udgangspunkt midt i den danske sommer, hvor livet går som det plejer. Men som et lyn fra en klar himmel bliver alt revet fra hinanden. Den stigende vandstand kan ikke længere ignoreres, og regeringen beslutter, at hele Danmark skal evakueres.

Al ejendom er med ét værdiløst, og huse og institutioner lades ensomme tilbage, mens familier, venner og elskende tvinges i hver sin retning. De, der har råd, rejser til velhavende lande, mens de mindre velstillede er afhængige af det statsfinansierede program og må flytte hen, hvor der er plads.

Sådan lyder plottet i serien, der står til at blive Zentropas største til dato. Det siger producerne Sisse Graum Jørgensen og Kasper Dissing, som også stod bag Vinterbergs Oscar-succes Druk.

Med over 40 skuespillere ud over de store hovedroller og 2.500 statister blev den syvdelte serie optaget i fem lande i næsten et år: Danmark, Sverige, Tjekkiet, Rumænien og Frankrig. Alt i alt tog den fire år at få i kassen.

Familier som vores
Thomas Vinterberg (© Per Arnesen / Zentropa)

I interviewet bliver Vinterberg spurgt til katastrofefilmsaspektet af serien, og hvordan det kan være, at det kun er de rigeste, der overlever, at Danmark går til grunde. Til det svarer den 54-årige filmskaber:

- Der er helt sikkert en klasseting i gang her. En søndag for flere år siden sad jeg fast på mit hotelværelse i Paris og kedede mig bravt. Jeg savnede mine døtre – det er nu fem, seks år siden eller noget. Og jeg begyndte pludselig at tænke på deres opfattelse af verden og blev inspireret af deres form for ansvar for denne planet, og det var her, dette tankeeksperiment kom ud. 

Det satte tankerne i gang hos instruktøren, der stillede sig selv spørgsmålet: Hvad ville der ske med hans familie, hvis Danmark skulle tømmes? Han ville måske selv ende i Paris eller London, hans ekskone ville måske tage et andet sted hen, og hans døtre et tredje og fjerde?

Tankegangen om, at noget så forfærdeligt kunne ske for Danmark, virkede måske mindre sandsynligt før 2019, men så ramte Corona-pandemien hele verden.

- Ja. Det var, som om det virkelige liv har overhalet vores serie her. Da jeg præsenterede dette i begyndelsen, var folk sådan: "Det her er en skør fantasi, Thomas. Dette ville aldrig ske." 

- Så ramte pandemien, og der var mange ligheder, der fik det til at føles meget virkeligt. Hvis man nu ser på Danmark, så er det gennemblødt og flyder over, og der er endnu mere vand i virkeligheden, end jeg nåede at putte i min serie. Vi bliver overhalet af virkeligheden her, hvilket selvfølgelig er skræmmende.

'Familier som vores' kan ses til efteråret på TV 2 og TV2 Play.