Top 10: De bedste film i biografen 2024 indtil videre

Vi er blevet beriget med mange forrygende film
Furiosa: A Mad Max Saga
(© Warner Bros. / Furiosa: A Mad Max Saga)

Vi er på banen med en ny kino.dk filmpodcast, hvor det denne gang gælder et tilbageblik på filmåret 2024 i biografen indtil videre.

Med 6 måneder bag os udpeger vi nemlig de indtil videre 10 bedste biograffilm.

Lyt til podcasten herunder eller i din foretrukne app. Søg blot på "kino.dk filmpodcast".

De 10 film byder på alt fra storslået science fiction, hed kærlighed og et skæbnegribende drama, videre til et benzindrevet hævntogt, store muskler og masser af steroider!

Filmene er listet i vilkårlig rækkefølge, mens det er de danske biografpremieredatoer, vi har har taget udgangspunkt i til listen.

Herunder årets indtil videre 10 bedste film i biografen:

The Zone of Interest
(© SF Studios / The Zone of Interest)

THE ZONE OF INTEREST

Det er ikke en rar film at se, men absolut en stor biografoplevelse, når man i Jonathan Glazers kz-film kommer med tilbage til tiden under 2. Verdenskrig, hvor man følger en velhavende familie.

De bor i et smukt hus, men døden folder sig brutalt ud lige på den anden side af en stor mur, der ligger op og ned ad huset. På den anden side finder man nemlig Auschwitz. 

Familielivet står i skærende kontrast til kz-lejrens uhyrligheder, hvor særligt brugen af lyd er en helt afgørende faktor for filmoplevelsen. Vi ser nemlig ikke de konkrete handlinger i Auschwitz, men de er konstant vibrerende på lydsiden. Stærkt og uforglemmeligt.

Dune: Del 2
(© Warner Bros.)

DUNE: DEL 2

Opfølgeren til Denis Villeneuves Dune fra 2021 bringer os atter ind i det fascinerende science fiction-univers, hvor historien om den unge hertug Paul Atreides fortsætter. Krigen raser stadig mellem ham og huset Harkonnen.

Med en imponerende visuel side og action-medrivende schwung forløser fortsættelsen overlegent sin historie om magt, kærlighed … og kæmpe sandorme.

Den farefulde ørkenplanet Arrakis giver os vilde scenerier af ren filmmagi, mens rollelisten imponerer med navne som Timothée Chalamet, Zendaya, Austin Butler, Rebecca Ferguson, Javier Bardem, Stellan Skarsgård, Josh Brolin, Florence Pugh og Christopher Walken.

Poor Things
(© Walt Disney Pictures / Poor Things)

POOR THINGS

Den græske filmskaber Yorgos Lanthimos tager os med ind i en bizar verden af fabulerende arkitektur, excentriske karakterer og opfindsomme kostumer, når vi møder videnskabsmanden Godwin Baxter, der bringer den unge Bella til live.

Således følger man den til en start naive Bella, som nu mørder en for hende ny verden, mens hun vokser ind i at blive sin egen uafhængige kvinde. En sælsom, forførende og ikke mindst morsom rejse.

Bella spilles uforligneligt af Emma Stone, mens Godwin portrætteres af en vansiret Willem Dafoe. Kort sagt: En veloplagt legende, fortryllende og opfindsomt sprudlende film.

Civil War
(© Scanbox)

CIVIL WAR

Et borgerkrigshærget USA folder sig intenst ud i Alex Garlands medrivende kig ind i en nær fremtid, hvor vi følger en lille gruppe journalister, der bevæger sig gennem et land i opløsning.

På turen møder vi bl.a. fotojournalisten Lee - spillet nærværende af Kirsten Dunst - der med frygtløst blik for krigens rædsler kaster sig ind i frontlinjen med sin linse rettet mod de brutale begivenheder. 

Det er bl.a. gennem Lees kameralinse, at filmen får en medrivende dokumentarisk kant, når man møder diverse skæbner. Fra ofre til skurke. Uskylden ramler, mens ligene hober sig op og skudsalverne gjalder. En vild biografoplevelse.

Challengers
(© Challengers / Warner Bros.)

CHALLENGERS

Det går passioneret hedt for sig både på og udenfor tennisbanen i Luca Guadagninos pulserende trekantsdrama. Det handler om sex, venskab og magt, når dramaet med sin trio i centrum gives liv med misundelse og intriger.

Zendaya er en forhenværende tennisspiller, som er nu er træner for sin partner, spillet af Mike Faist, mens Josh O'Connor agerer modstanderen. Der er i den grad dramatisk dynamit under trekløveret.

'Challengers' går visuelt og på lydsiden særdeles veloplagt i samspil med hovedrollers relationer, der sitrer i hver en scene. Fra tenniskampe til hede scener fyldt med krop og nerve.

Love Lies Bleeding
(© Scanbox)

LOVE LIES BLEEDING

I denne romantiske dramathriller møder vi to plagede kvinder, som sammen måske kan finde ro og et sikkert ståsted i livet. På den ene side den kæderygende Lou, der arbejder i et fitnesscenter og hader det. På den anden side den forknytte bodybuilder Jackie.

Sammen forsøger at de finder hinanden i en håbløs verden af steroider, store muskler, skydebaner og en kriminel underverden i 80’ernes New Mexico.

Instruktør Rose Glass imponerer med en brutal kærlighedsfortælling med Kristen Stewart og Katy O'Brian som den magnetiske duo i en film, der rammer hårdt og fascinerende.

Past Lives
(© Past Lives / Scanbox)

PAST LIVES

Barndommens minder smyger sig om et nutidigt møde mellem vennerne Nora og Hae Sung, der nu er blevet voksne. De blev splittet fra hinanden som børn, da Nora emigrerede med sin familie fra Sydkorea til USA, mens han blev tilbage.

Deres veje krydses således på ny en aften, hvor minderne pibler frem og et tema som skæbne bringes rørende i spil. For hvordan ville deres liv have taget sig ud, hvis fortiden havde artet sig anderledes?

Manuskriptforfatter og den spillefilmsdebuterende Celine Song imponerer med andre ord både nænsomt og elegant med sin historie om de to skæbner. Om fortid, nutid og fremtid, som her bindes hjerteskærende sammen.

Furiosa: A Mad Max Saga
(© Warner Bros.)

FURIOSA: A MAD MAX SAGA

Filmskaberen George Miller er tilbage i sit postapokalyptiske og legesyge univers, der tog sin begyndelse helt tilbage 1979 med filmen Mad Max og Mel Gibson i titelrollen.

Hvor man i forgængeren Mad Max: Fury Road fandt Charlize Theron som Furiosa, er det nu Anya Taylor-Joy i en yngre udgave af karakteren, vi kommer på rejse med i jagten på retfærdighed over dem, der ødelagde hendes barndom.

Det benzin-spruttende univers er fortsat yderst motor-medrivende. Det er veloplagt, grotesk og action-virilt. En fysisk vild biograftur på ryggen af motorcykler og i store lastbiler.

Frit fald
(© Filmbazar)

FRIT FALD

Sandra Hüller spiller i dette fortættede drama en kvinde, der anklages for mordet på sin mand. Sønnen er halvblind og bliver hovedvidnet i sagen, hvor moralske dilemmaer og emotionelle gråzoner hober sig neglebidende op.

Filmen er som karakterstudie fuldstændig eksemplarisk. Sympatien skifter konstant mellem de medvirkende parter. Dragende, overraskende og medrivende.

'Frit fald' - på engelsk 'Anatomy of a Fall' - holder intenst fast i spændingen med sin fortællestruktur, der veksler mellem fortid og nutid. Det hele er sat overbevisende og tvetydigt i scene af instruktør og medforfatter Justine Triet.

All of Us Strangers
(© All of Us Strangers / Disney)

ALL OF US STRANGERS

Det i særklasse fine drama bølger gribende mellem fortid og nutid, når vi møder Adam, der bor alene i en stor og nærmest ubeboet boligblok udenfor London. Hans stille tilværelse ændrer sig dog radikalt i mødet med Harry, som bor i en  af de andre lejligheder. 

Det bliver starten på en stærk fortælling om at turde nærme sig et andet menneske og muligvis også lade kærligheden vokse forsigtigt frem

De to skæbners møde er fortalt sart og i roligt tempo, hvilket er med til at give følelserne nuancer og nærvær. De to spilles med stor indlevelse af Andrew Scott og Paul Mescal. En betagende film om at turde kærligheden, nærheden og et andet menneske.