"Vi lever i en æra med delte meninger om, hvad der ER sket - altså fakta"

Interview med holdet bag 'September 5'
September 5
(© UIP)

Den Oscar-nominerede, nye film September 5 fortæller historien om de dramatiske timer ved OL i München i 1972, hvor en gruppe terrorist tager den isrealske deligation som gidsler.

Filmen vælger dog at skildre episoden fra et nyt perspektiv. Nemlig inde fra producerboksen, hvor ABC Sports pludselig skal dække det brutale optrin, hvilket bliver skelsættende i dækningen af nyheder fremadrettet.

Vi møder bl.a. den fremadstormende, unge producer Geoffrey Mason, der skal prøve at manøvrere sig igennem, hvad der viser sig at blive en blodig begivenhed. Alt imens chefer og redaktører på sidelinjen kæmper med at finde den moralske skillelinje mellem, hvad man kan og skal vise - og hvor meget man må fortælle til omverdenen.

I anledning af den danske premiere på 'September 5' har vi talt med instruktør- og forfatter Tim Fehlbaum, der modtog en Oscar-nominering for manuskriptet samt skuespillerne John Magaro, Leonie Benesch, Ben Chaplin og Peter Sarsgaard.

Se hele interviewet i videoen nederst - eller læs et uddrag herunder.

Begivenheden til OL i 1972 er den mest sete broadcast i verdenshistorien. Man mener, at omkring 900 millioner mennesker så med, da ABC Sports dækkede den fatale gidseltagning.

Det er med andre ord et vendepunkt i måden, hvordan nyheder bliver skildret. Men hvad kan vi lære fra det over 50 år senere?

- Det handler om at erkende, hvor vi er som kultur i forhold til journalisme. Hvordan vi lærer fakta. Hvordan vi finder en fælleshistorie i forhold til, hvad der rent faktisk sker, udtaler skuespiller Peter Sarsgaard og fortsætter:

- Vi lever i en tid med delte meninger om, hvad der sker. Men vi lever også i en æra, hvor vi har delte meninger om, hvad der ER sket - altså fakta. Så det behøver ikke være sandt længere. Men med telefoner og iPhones kan du se tingene fra flere vinkler, og forskellige synsvinkler fortæller ofte en anden historie. 

- I vores historie har du ikke kabel-tv, der er kun et par tv-stationer, og til det her event var der faktisk kun ét kamera. Og det var fra én nyhedsstation... Så det er som en ubådsfilm, hvor hele verden ser igennem det samme periskop, og i dag lever vi i en verden, hvor alle ser igennem deres eget periskop. Alle har deres egen skærm. Det giver en mulighed for at se tilbage og sige: Her var vi, nu er vi her - og hvor mon vi er om 20 år?

Hør mere om, hvad der overraskede skuespillerne mest ved at dykke ned i det historiske event, og hvordan den lille lokation, hvor optagelserne foregik, påvirkede deres præstationer, i videoen nederst.

'September 5' kan ses i biograferne fra 6. marts.

Nyeste film i biografen