24 danske film du kan glæde dig til i 2024

Fortællinger fra hjemlandet
Jagtsæson 2 - I medgang og modgang
(© Nordisk Film / Andreas Bastiansen)

Komedie, drama, romantik, spænding, gys, action og familiefilm. Alt dette kan du finde i dansk film anno 2024.

Hele 24 film står til at få biografpremiere. Rutinerede instruktører er klar med nye film, unge talenter springer ud foran kameraet, populære franchises får nye kaptiler - og nye skydes måske igang. 

Herunder får et du et overblik over filmene i kronologisk rækkefølge (bemærk dog, at du nederst finder to titler, som endnu ikke har en fastplagt premieredato i 2024).

Mr. Freeman
(© Mr. Freeman / Nordisk Film & Christian Geisnæs )

Mr. Freeman (11. januar) 

Det humoristiske og hjertevarme familiedrama 'Mr. Freeman' handler om den ensomme teenager Simone, som starter et forhold til afrikaneren Freeman.

Det skaber dog problemer i hjemmet, da Simone vil have Freeman på besøg. Forældrene ender dog modvilligt med at give Simone lov. 

Men i takt med at kærligheden vokser mellem den unge pige og Freeman, der er i Danmark i flere uger, intensiveres forældres modstand. Det betyder, at Simone starter et oprør, som kan ende med at få store konsekvenser for familien. 

’Mr. Freemann’ er skrevet og instrueret af Mads Mattiesen, som tidligere har stået bag 10 timer til Paradis og The Model. Og på rollelisten finder vi bl.a. Mia Lyhne og Nicolas Bro.  

Stockholm Bloodbath (18. januar) 

Den historiske actionfilm 'Stockholm Bloodbath' udspiller sig i 1520 og udforsker et mørkt kapitel i Sverige og Danmarks fælles historie, hvilket indebærer en blodig massakre på omkring 100 mennesker i den svenske hovedstad. 

Filmen følger Anne og Freja, der søger hævn over de mænd, som myrdede deres familie. Deres rejse ender i Stockholm, hvor de bliver draget ind i en politisk magtkamp mellem de to nordiske nabolande. 

’Stocholm Bloodbath’ er en international storproduktion med masser af danskere på listen, herunder Ulrich Thomsen, Claes Bang, Mikkel Følesgaard, dansk-svenske Alba August og norske (og næsten danske) Jakob Oftebro. Ydermere medvirker svenske Adam Pålsson samt engelske Sophie Cookson og Emily Beecham. 

Instruktøren bag er Mikael Håfström, som tidligere har stået bag den svenske nyklassiker Ondskab samt Hollywood-film som Stephen King-filmatiseringen 1408 og actionbraget Escape Plan. 

Afdeling Q – Den grænseløse (1. februar) 

Det 2. kapitel i den nye filmserie om Afdeling Q, Carl Mørck, Assad og Rose er på mange måder en genstart af Jussi Adler-Olsens krimiunivers. 

Ulrich Thomsen spiller igen den rutinerede Carl Mørck, mens rollen som Assad overtages af Afshin Firouzi, som bl.a. har medvirket i TV 2-serierne ’Dag og Nat’ og ’DNA’. 

Sofie Torpe gentager også rollen som Rose, der i netop ’Den grænseløse’ sendes til Bornholm af Carl Mørck til en af hans gamle venners afskedsreception. Her overværer hun et selvmord, som sætter Afdeling Q på sporet af en uopklaret sag på øen. Hvem myrede den unge pige Alberte? 

Det bliver starten på en rejse ind i Roses traumatiske fortid, da en mystisk solkult knyttes til mordet. Carl Mørck & Co. kaster sig ind i efterforskningen med livet som indsats. 

Rollelisten er fyldt med danske stjerner og tæller bl.a. Rasmus Bjerg, Helle Fraglid, Søren Malling, Peter Mygind, Joachim Fjeldstrup, Ken Vedsegaard og svenske Hedda Stiernstedt. 

’Den grænseløse’ er baseret på Jussi Adler Olsen bog af samme navn. Holdet bag kameraet er nyt i Afdeling Q-sammenhæng og består af manuskriptforfatter Jakob Weis (Den tid på året, Fædre og mødre) og instruktør Ole Christian Madsen (Flammen & Citronen, Banshee) 

Den grænseløse
(© Armands Virbulis / Nordisk Film)

Paranoia (8. februar) 

Den overnaturlige thriller ’Paranoia’ (tidligere 'Cykose') følger den unge Lulu, som ender på hospitalet efter lidt for mange shots, hvor hun i en nærdødsoplevelse ser en kronraget pige, der råber om hjælp. 

Da Lulu kommer til sig selv, er pigen væk, og fra dét øjeblik af føler Lulu, at nogen eller noget forfølger hende. Samtidig møder hun Mads, der viser sig at kunne se ting, som ingen andre kan. Mødet mellem dem fører til en vild og risikabel søgen efter svar med konsekvenser for dem begge. 

Den overnaturlige thriller er instrueret af Kari Vidø, der tidligere har stået bag afsnit på serier som ’2900 Happiness’ og ’Nynne’. 

I hovedrollerne som Lulu og Mads ses nogle af landets helt nye store talenter. Zoe Bryan Hertz, der spiller Lulu, har tidligere medvirket i ungdomsserier som ’Salsa’ og ’Drenge’, og i rollen som Mads ses August Issac Carter, der bl.a. er kendt fra ’Hooligan’ og ’Equinox’. 

Rom (22. februar) 

Den romantiske feel-good drama 'Rom' handler om ægteparret Gerda og Kristoffer, der er taget på en forlænget weekendtur til Rom, hvor Gerda som ung gik på kunstskole.  

De er taget afsted for at fejre deres bryllupsdag og et langt ægteskab, men turen går dog ikke som forventet. 

Parret møder nemlig Gerdas karismatiske kunstlærer og tidligere flamme, Johannes, der spilles af den svenske skuespiller Rolf Lassgård (Efter brylluppet, En mand der hedder Ove). 

I hovedrollerne som det danske par ses Bodil Jørgensen og Kristian Halken. Sidstnævnt har ligeledes været med til at forfatte ’Rom’, der instrueres af Niclas Bendixen, som tidligere har stået bag tv-serien og filmen ’Ditte & Louise’. 

Kalak (8. marts) 

Filmen 'Kalak' er baseret på Kim Leines selvbiografiske debutroman fra 2007. 

Historien handler om Kim, der vokser op i en religiøs familie i en norsk bygd og som 17-årig flytter ind hos sin far i Danmark, der forgriber sig seksuelt på ham. 

Den unge mand uddanner sig til sygeplejerske og tager til Grønland for at arbejde i selskab med sin kæreste. Men kærligheden holder ikke, og Kim begiver sig ud i det grønlandske natteliv, hvor han finder et liv af kvinder og stoffer. 

Instruktøren bag er Isabella Eklöf, som tidligere har stået bag den anmelderroste Bodil-vinder ’Holiday’. 

’Kalak’ har allerede fået international anerkendelse, da filmen blev belønnet på to priser på den anerkendte San Sebastian Filmfestival, herunder en særlig Jury-pris til netop Isabella Eklöf. Mens Nadim Carlsen vandt for sin imponerende fotografering.  

Billede
(© Nordisk Film)

Jagtsæson 2: I medgang og modgang (21. marts) 

Mille Dinesen, Stephania Potalivo og Lærke Winther er alle tilbage som veninderne Eva, Bella og Marlene i opfølgeren til den populære ’Jagtsæson’ fra 2019.  

Efterfølgeren har fået titlen 'Jagtsæson 2: I medgang og modgang'. Eva har mistet sit job, og det kører ikke rigtigt for hende. Til gengæld er Marlene blevet forfremmet, og Bella skal giftes med Evas eksmand – hvilket kun gør det hele værre. Men så øjner Eva muligheden for endelig at få sig et nyt job ved at arrangere Bellas polterabend. 

Det bliver på ingen måde den polterabend-weekend, som Bella havde drømt om, og den ender bogstavelig talt i bål og brand. Eva må nu kæmpe for at holde sammen på både karriere, kærlighed og venskab i medgang og modgang. 

’Jagtsæson 2’ er forfattet af duoen bag den første film, Lars Mering og Claudia Boderke, som også tidligere har skrevet Klassefesten-trilogien og TV2-serien ’Sygeplejeskolen’. Instruktøren er Peter Molde-Amelung (Jomfruer fra rummet). 

Glasskår (4. april) 

Den danske film 'Glasskår' handler om 16-årige Tobias, der i løbet af en sommer bevæger sig fra at være en stor dreng til en ung mand.  

Tobias skal modvilligt tilbringe hele sommeren hos sin mormor og morfar, mens hans mor skal på forretningsrejse. Da han møder den 25-årige Aron udvikler opholdet sig i en uventet retning. Hans indre mørke truer konstant med at ødelægge Tobias' mentale helbred og hans forhold til alle omkring ham.  

I instruktørstolen finder man Søren Green, der efter flere prisvindende kortfilm, debuterer hans første spillefilm, som han har skrevet i samarbejde med forfatter Tomas Lagermand Lundme.  

Hovedrollen spilles af Noa Risbro Hjerrild, der tidligere har medvirket i tv-serien 'Nordland '99' samt Søren Greens kortfilm 'Oktoberdreng'.  

På rollelisten finder desuden også erfarne kræfter som Jens Jørn Spottag, Bodil Jørgensen, Iben Dorner og Paw Henriksen. 

Birthday Girl (4. april) 

Filmen 'Birthday Girl' foregår ombord på en cruiseliner på vej til Caribien. Den 42-årige Nanna har inviteret sin datter Cille og hendes bedste veninde på et cruiseophold - en rigtig mor-datter-oplevelse - for at fejre Cilles 18-års fødselsdag. 

Forventningerne er høje, og de har sammen lagt store planer for dagene om bord på cruiseren. Men allerede den første aften forvandles drømmeferien til et mareridt. 

Dagen derpå vågner Nanna og opdager, at Cille er forsvundet og panikken breder sig. Da hun endelig bliver fundet, står det klart for Nanna, hvad der er sket. Cille er blevet voldtaget, men hun husker intet fra natten.  

Nanna forlanger at sagen skal anmeldes og undersøges, men hun indser hurtigt, at hvis retfærdigheden skal ske fyldest, så må hun må tage sagen i egen hånd. 

Det er den kritikerroste instruktør Michael Noer, der står bag. Han har film som ’R’, ’Før frosten’, ’Nøgle hus spejl’, ’Nordvest’ og seneste DR-serien ’Huset’ på sit CV. Rollelisten består bl.a. af Trine Dyrholm samt Flora Ofelia Hofmann Lindahl og Maja Ida Thiele. 

For evigt
(© For evigt / Nordisk Film Distribution)

For Evigt (18. april) 

Den danske science fiction-film 'For Evigt' handler om et voldsomt jordskælv, som forårsager en sprække flere kilometer under Atlanterhavets overflade. Hændelsen fremskynder de globale klimaforandringer, der nu kan komme til at udgøre en trussel mod menneskeheden. 

Tilbage i Danmark følger man det nyforelskede par Elias og Anita, hvis passion dog får en ende. Elias får en prominent rolle på holdet af videnskabsmand, der skal forsøge at lukke sprækken i havbunden.   

Pludselig render de to tidligere kærester ind i hinanden på ny, og Elias konfronteres med livets fravalg. Spørgsmålet om hvorvidt man kan vælge sin egen skæbne tynger Elias, som forsøger at finde meningen med sit liv. 

Dramaet bevæger sig mellem kærlighedshistorien på landjorden og det videnskabelige drama nede i det klaustrofobiske ubådsmørke. 

’For Evigt’ er skrevet og instrueret af Ulaa Salim, som også stod bag ’Danmarks Sønner’. I de to bærende roller ses Simon Sears (Shorta, Herrens veje) og Nanna Øland Fabricius – også kendt under sit kunstnernavn Oh Land. Sidstnævnt får sin hovedrolledebut. 

Filmen er bl.a. blevet omtalt som ”den nordiske Interstellar”, og står til at få sin internationale premiere på Rotterdam Filmfestival. 

Hammerskjöld (18. april) 

Den svenske film 'Hammarskjöld' er et politisk drama om den verdensberømte svenske diplomat Dag Hammarskjöld. Filmen har dog et klart dansk islæt i form af instruktøren, Per Fly, der tidligere har stået bag filmen Monica Z om en anden kendt svensker, nemlig Monica Zetterlund. 

Mikael Persbrandt, der bl.a. er kendt fra den Oscar-vindende danske film ’Hævnen’, kan ses i rollen som Dag Hammarskjöld.  

Handlingen udspiller sig i 1961, under den kolde krig, hvor Hammarskjöld var FN's generalsekretær. I et desperat forsøg på at forhandle en våbenhvile i Congo, går han ombord på et fly. 

Dag Hammerskjöld død er stadig omgivet af mystisk, og senest dykkede Mads Brüggers danske dokumentar 'Cold Case Hammarskjöld' mere ned i sagen.  

Fuld af kærlighed (23. maj) 

Familiedramaet ’Fuld af kærlighed’ handler om en middelklassefamilie, som på overfladen lever et lykkeligt liv. Bag facaden er familien dog tæt på opløsning på grund af farens eskalerende alkoholforbrug.  

Efter mange år med svigt og brudte løfter står familien nu ved en skillevej. De må dog snart erkende, at løsningen hviler på alles skuldre.  

Filmen er instrueret af Christina Rosendahl, der tidligere har stået bag film som ’Supervoksen’, ’Idealisten’ og senest ’Vores mand i Amerika’. Filmen bygger delvist på instruktørens egne oplevelser. 

I rollen som de to forældre ses Lars Ranthe og Stine Stengade

Fuld af kærlighed
(© Scandinavian Film Distribution)

En panda i Afrika (22. august) 

Danske A. Film er blandt filmselskaberne bag animationsfilmen om en lille kinesisk panda, der rejser fra sit hjemland til Afrika for at redde sin ven, en drage ved navn Jielong.  

Dragen er nemlig blevet kidnappet. På sin rejse opdager han en mærkelig ny verden af bjerge, ørkener og jungler.  

A. Film stod også bag filmatseringerne af Anders Matthesens populære ’Terkel i knibe’ og ’Ternet Ninja 1-2', der alle blev store succeser i biograferne. 

The End (5. september) 

Katastrofe-filmen ’The End’ er ny film fra den anerkendte og Oscar-nominerede instruktør Josua Oppenheimer, der blander skarp satire med musical-elementer. 

Oppenheimer er bedst kendt for sine dokumentarfilm ’The Act of Killing’ og ’The Look of Silence’, der begge opnåede at blive Oscar-nominerede. Men denne gang har han i samarbejde med manuskriptforfatter Rasmus Heistberg (En kongelig affære, Mænd der hader kvinder) kastet sig ud i en fiktionsfilm, der beskrives som en ”Golden Age-style musical om den sidste familie på jorden”. 

Den engelsksprogede film har et internationalt cast bestående af bl.a. Michael Shannon, Tilda Swinton, George MacKay, Moses Ingram og Lennie James. 

’The End’ laves bl.a. i samarbejde med Oppenheimers mangeårige producer-partner Signe Byrge Sørensen og produktionsselskab ’Final Cut for Real’. 

Vogter (12. september) 

Filmen ‘Vogter’ følger den idealistiske fængselsbetjent Eva, der bliver fanget i sit livs dilemma, da manden, der er dømt for mordet på hendes søn, anbringes i det fængsel, hvor hun arbejder.  

Uden at afsløre sin hemmelighed beder Eva om at blive flyttet til den unge mands afdeling - den hårdeste og mest voldelige i fængslet.  

I rollen som Eva ses Sidse Babett Knudsen, mens den morddømte fange spilles af Sebastian Bull, der er kendt fra bl.a. 'Gidseltagningen', 'Limboland' og senest 'Vild med dans'. 

Rollelisten består yderligere af Dar Salim, Jacob Lohmann, Marina Bouras, Olaf Johannessen, Ida Cæcilie Rasmussen, Siir Tilif og Rami Zayat. 

Bag filmen står Gustav Möller, som opnåede stor anerkendelse både i udlandet og herhjemme, da han i 2018 debuterede med thrilleren Den skyldige. 

Vogter
(© Vogter / Jasper J. Spanning & Nordisk Film Distribution)

Kontra (19. september) 

Den danske film 'Kontra' handler om outsiderne Fanny og Lilja, hvis største ønske er at blive populære på deres gymnasium.  

Det bliver starten på en tempofyldt rejse i jagten på en ny identitet, der kan åbne døre til både sex, fester og kærlighed. Men popularitet har en pris, og pigerne indser, at jo større en facade man gemmer sig bag, desto længere væk kommer man fra sig selv. 

'Kontra' er instrueret af Jonas Risvig, der er kendt for en lang række danske ungdomsserier som bl.a. 'Salsa', 'Drenge', 'Grænser', 'Centrum' og 'ZUSA'.  

Filmen har de to unge debutanter Andrea Hjejle og Anna Lehrmann i hovedrollen, mens det store cast rundt om dem består af et miks af debutanter og tidligere medvirkende fra Jonas Risvigs serier (bl.a. Safina Waldau og Ingrid Bjergkraft fra 'Salsa', Signe Ida Poulsen fra 'Er du på?', og Kasper Leisner som han arbejder med for første gang.) 

Honey (10. oktober) 

Den danske familiefilm 'Honey' er et feel-good drama med Jesper Christensen og Selma Sol Í Dali Pape. Sidstnævnt fik sit store gennembrud i Nikolaj Lie Kaas’ TV2-serie ’Agent’. 

Í Dali Pape spiller 13-årige Honey, som lige flyttet og er startet i en ny klasse. Honeys mor arbejder altid, hendes søster har Downs syndrom og har særlige behov, mens hendes far konstant er på kant med loven.  

Alt bliver sat på spidsen, da Honey opdager, at hendes døde morfar faktisk slet ikke er død alligevel. Morfaren har en opgave til hende, som måske er den sværeste overhovedet. 

Filmen er instrueret af Natasha Arthy, der er aktuel med sin første spillefilm i 8 år. Tidligere har hun stået bag filmene ’Mirakel’, ’Se til Venstre der er en Svensker’ og ’Fighter’. 

Børnene fra Sølvgade
(© Peter Gramstrup)

Børnene fra Sølvgade (10. oktober) 

Filmen 'Børnene fra Sølvgade' er en filmatisering af Renee Toft Simonsens bogserie.  

Børnene fra Sølvgade’ handler om fire børn, som bor alene i en lejlighed på Sølvgade. Den eneste der holder dem med selskab, er papegøjen Kaptajn Godt Humør. 11-årige Katinka, 15-årige Tristan, 9-årige Kirk og 6- årige Petra bor alene, fordi deres mor på mystisk vis har været forsvundet i et år. Derfor er der ingen regler, og børnene må helt selv bestemme hvornår de vil gå i seng, om de gider at børste tænder, og om de vil lave lektier.  

Da skoleinspektøren Hr. Moth bliver mistænksom, fordi børnenes forældre aldrig dukker op til noget, begynder de at lægge en snedig plan for at undgå at komme på børnehjem. Derfor ansætter de en mandlig hushjælp i nederdel og høje hæle ved navn Miss Nelly. Men snart begynder der at ske ting og sager. 

Hovedrollen som Katinka spilles af det nye talent Ida Skælbæk Knudsen, som kunne ses i sidste års Fædre og mødre. Mens de andre børnetalenter tæller Alfred Nordhøj Kann, Amelia Ahmad Abdullatif og Alfred Rivera. 

Flere danske stjerner dukker også op, deriblandt Jakob Faurby, Anders W. Berthelsen, Ditte Hansen, Kirsten Lehfeldt, Lars Ranthe og Katinka Lærke Petersen. Influenceren Rasmus Brohave har desuden en rolle i filmen. 

Den prisvindende instruktør Mehdi Avaz står bag kameraet. Mehdi Avaz har bl.a. instrueret ’Mens vi lever’ ’Kollision’ og senest har han lavet Netflix-filmene ’Toscana’ ’A Beautiful Life’. 

Fremmed (24. oktober) 

Den danske film 'Fremmed' er et nervepirrende action-drama, der finder sted i stenalderen. 

Filmen handler om den 19-årige Aathi, der ankommer til Danmark med sin familie som de første bønder nogensinde. Efter et skæbnesvangert møde med en lokal jægerstamme, bliver hele familien, undtagen Aathi og hendes lillebror Tharan, slået ihjel.  

Alene i skoven er de to søskende tvunget til at søge tilflugt hos den selvsamme jægerstamme, som slog familien ihjel. Her bliver de tvunget til at indordne sig deres tro og traditioner.  

Kravene til hvad Aathi må underlægge sig bliver dog gradvist mere og mere nådesløse, og hun må derfor beslutte sig for, om hun vil tage hævn. 

I rollen som Aathi finder man Angela Bundalovic, der allerede har haft hovedroller i film som ’København findes ikke’ og Nicolas Winding Refns Netflix-serie 'Copenhagen Cowboys'. Hun spiller overfor Danica Curcic, som der kendt fra en rækkes store danske film og serier, såsom ’Fasandræberne’ og ’Undtagelsen’. 

De lydløse (31. oktober) 

Det danske action-drama 'De lydløse' handler om, hvordan en gruppe på 25 mænd fra Danmark og hele Europa tilbage i 2008, besluttede sig for at begå det største røveri nogensinde på dansk jord. 

Røveriet var på Dansk Værdihåndtering, og de kompromisløse røvere lykkedes med at slippe afsted med 70 mio. kroner, hvoraf kun en mindre del er fundet i dag. 

'De lydløse' bliver instrueret af Frederik Louis Hviid, der tidligere har lavet actionfilmen Shorta. Bag manuskriptet til filmen, som altså er baseret på virkelige begivenheder, står Anders Frithiof August (Sommeren 92, Lykke-Per). 

På rollelisten finder vi både danske og internationale stjerner, herunder Gustav Dyekjær Giese og Amanda Colin samt franske Reda Kateb, kendt fra bl.a. ’Profeten’ og ’Zero Dark Thirty’. 

Kærlighedens gerninger (31. oktober) 

Det danske drama ’Kærlighedens gerninger’ er en film om børn i voksne kroppe, terapiens kraft – og hvordan uløste traumer former måden vi elsker på, og hvad vi tror på. 

Rollelisten består bl.a. Ann Elonora Jørgensen, Blaume Blume-forsangeren Jonas Holst Schmidt, der fik sin filmdebut i ’København findes ikke’ og den tidligere balletdanser Cecilie Lassen, som tidligere har medvirket i ’De standhaftige’. 

Bag filmen står Jeppe Rønde, der har flere anerkendte film på CV’et, herunder ’Bridgend’ fra 2015. 

Lotte & Totte (25. december) 

Indtil videre er der ikke meget ude om filmen, der bygger på bøgerne af Gunilla Wolde.  

Bøgerne handler om små hverdagsting, som de 2-5 årige kan komme ud for. Den simple streg er meget genkendelig og illustrerer klar og tydeligt Lotte og Tottes dagligdag med bagerier, børnehaver og legeaftaler. Mon ikke filmversionen følger i dette spor? 

Billede

Mørkeland (afventer premieredato) 

Den politiske thriller 'Mørkeland' er en efterfølgeren til ’Kongekabale’ fra 2004 og er ligeledes baseret på en roman af Niels Krause-Kjærs. Således fortsættes historien om journalisten Ulrik Torp og giver samtidig en ny status på demokratiets tilstand i Danmark. 

'Mørkeland' tager sin begyndelse, da Torp efter en fyringsrunde og længere tid på kontanthjælp ender i virksomhedspraktik på sin tidligere arbejdsplads, Dagbladet, hvor hans gamle kollega og nu chefredaktør, Henrik Moll, beder ham dække et mord på en ung fuldmægtig i Indenrigsministeriet. 

Sammen med to unge praktikanter kommer Torp på sporet af en lille kreds af tidligere politikere og topembedsmænd, der ikke skyr nogen midler for at sikre sig, at magten bliver på de rette hænder. 

Mikkel Serup (Den bedste mand) instruerer den ventede opfølger. Mens Anders W. Berthelsen er tilbage som Ulrik Torp. Han får selskab af bl.a. Nicolas Bro og Charlotte Munck, der også medvirkede i 'Kongekabale', mens nye ansigter bl.a. tæller Lene Maria Christensen, Tommy Kenter og Ina-Miriam Rosenbaum samt en række unge talenter. 

Premieredatoen for ’Mørkeland’ er endnu ikke fastlagt, men den forventes at ramme biograferne i sensommeren/tidlig efterår 2024. 

Vejen hjem (afventer premieredato) 

Makkerparret bag storfilmen ’Margethe den første’, instruktør Charlotte Sieling og manuskriptforfatter Jesper Fink, er på vej med en ny dansk film. Handlingen er endnu ikke offentliggjort, og pemieredatoen til ’Vejen hjem’ afventes.