5 Oscar-skandaler, der chokerede verden

Og Oscaren for mest kaotiske øjeblik går til…
Will Smith Oscars 2022 A.M.P.A.S. (screenshot)
(© A.M.P.A.S. (screenshot))

Der kan siges meget godt om den årlige Oscar-udeling i det ikoniske Dolby Theater i Los Angeles; de flotte kjoler, de rørende taler, de sjove indslag og naturligvis fejringen af det medie, som vi alle sammen elsker. Men et af Oscar-showets bedste aspekter er, at det er helt og aldeles live, hvilket betyder én ting: alt kan ske.

DELTAG OGSÅ I: Oscar-konkurrencen 2024: Tip 13 rigtige og vind rigtig mange biografbilletter

Oscar-uddelingen har aldrig været immun over for diverse vilde øjeblikke og store kontroverser gennem dets næsten et hundrede år i Hollywood.

Her er fem af de mest ikoniske, bizarre eller vanvittige øjeblikke i Oscar-historien:

Oscar
(© A.M.P.A.S.)

1933 – Da man ikke vidste, hvilken Frank der vandt

Man nåede blot at holde 5 udgaver af det ikoniske show, før det gik galt for første gang.

Blandt de nominerede for bedste instruktør fandt man både Frank Capra og Frank Lloyd, og da den stakkels prisoverrækker Will Rogers skulle annoncere vinderen, vidste han ikke, hvem af de to ved navn Frank, der skulle have statuetten.

Rogers sagde ganske enkelt bare "Frank", udelod efternavnet og lod Capra antage, at han var vinderen. Men da han gik på scenen for at modtage prisen, fandt den fremtidige It's A Wonderful Life-instruktør ud af, at det faktisk var Lloyd, der skulle have vundet.

Lad os håbe, at der til årets show ikke blot bliver sagt "Robert", når bedste mandlige birolle skal annonceres, så De Niro og Downey Jr. ikke er i tvivl.

1973 – Da Marlon Brando afslog sin Oscar

Ved den 45. Oscaruddeling vandt Marlon Brando prisen for bedste mandlige hovedrolle i The Godfather, men Hollywood-legenden nægtede at acceptere statuetten.

I stedet sendte han Sacheen Littlefeather til begivenheden i hans sted, som gik på scenen og forklarede det forargede publikum, at Brando afviste prisen som et boykot af filmindustrien med den begrundelse, at de behandlede indfødte amerikanere uretfærdigt.

Denne begivenhed kom som noget af et chok for det buh-råbende publikum, men nu ses det som en heroisk begivenhed. Brandos beslutning kom i lyset af belejringen af Wounded Knee, der var en protest fra indfødte amerikanere mod den amerikanske regering.

Oscar-showet er i flere omgange blevet kritiseret for sin behandling af minoriteter, nok mest mindeværdigt i 2016, da langt de fleste nominerede var hvide, og hashtagget #OscarsSoWhite trendede i stor stil.

1974 – Da en nøgen mand løb på scenen

Blot et år senere var den gal igen.

Under det 46. Oscar-show skulle David Niven til at overrække en pris, da en nøgen mand pludselig spurtede hen over scenen, hvilket fik et chokeret publikum til at grine højlydt. 

Niven var kølig overfor situationen og sagde blot et øjeblik senere: "Er det ikke fascinerende at tænke på, at den eneste latter, som den mand nogensinde vil frembringe i sit liv, er ved at klæde sig af og vise sine mangler frem?"

Nogen mener dog efterfølgende, at Niven håndterede hændelsen næsten lidt for godt, og noget kunne tyde på, at begivenheden kan have været iscenesat. Uanset hvad er det bestemt gået over i historien som et af de mest mindeværdige Oscar-øjeblikke.

2017 – Da den forkerte vinder blev udråbt

Udover en lille svipser, hvor en levende kostumedesigner blev annonceret som død i det årlige In Memoriam-segment, forløb Jimmy Kimmels første år som vært relativt problemfrit. Men helt til sidst hændte dog et af de mest bizarre Oscar-øjeblikke i nyere tid.

I et år fyldt med fantastiske film som Hacksaw Ridge, Manchester by the Sea, Moonlight og La La Land var prisen for bedste film usædvanligt uforudsigelig. 

Efter skuespillegenderne Warren Beatty og Faye Dunaway annoncerede 'La La Land' som vinderen, gik holdet bag filmen på scenen og begyndte deres takketale, da en producer pludselig skyndte sig til mikrofonen for at meddele, at Beatty havde fået den forkerte konvolut, og det var 'Moonlight', der faktisk vandt.

Beatty havde tilsyneladende fået den forkerte konvolut stukket i hånden, hvor det var prisen for bedste kvindelige hovedrolle, der stod skrevet, som tidligere på aftenen var gået til Emma Stone for netop 'La La Land'.

2022 – Da Will Smith slog Chris Rock 

Vi mangler selvfølgelig det ikoniske "slap", der fandt sted for to år siden.

Komiker Chris Rock skulle til at uddele en pris og lavede i den forbindelse en måske lidt for skarp joke om Jada Pinkett Smiths hår.

Mens kameraet panorerer udover publikum, ser Jadas mand, Will Smith, først ud til at klukke af vittigheden sammen med de andre i salen, før han øjeblikke senere rejser sig op, går op på scenen og slår Rock lige i ansigtet. Han fortsætter herefter med at råbe bandeord mod scenen, efter at han nonchalant har sat sig tilbage blandt publikum.

Denne begivenhed var i virkeligheden så skandaløs, at den bogstaveligt talt næsten er ikke er til at tro. Det blev overalt i medier og på sociale medier diskuteret, hvorvidt det måske kunne have været iscenesat, selvom der i sidste ende er konsensus om, at det ikke var det.

Hændelsen var en næsten surrealistisk oplevelse for både seere og tilsyneladende også folk i salen, og det blev ikke mindre mærkeligt af, at Will Smith gik hen og vandt prisen for mandlige hovedrolle senere på aftenen.

Will Smith modtog efterfølgende et 10 år langt forbud mod at deltage til Oscar-showet i fremtiden.

Dette års Oscar-uddeling finder sted natten mellem søndag d. 10. marts og mandag d. 11. marts. Se her hvilke biografer, der viser showet live.