Anmelderne kalder ny dansk bogfilmatisering "imponerende" og en "mavepuster"

'Kalak' kan ses i biografen nu
Kalak
(© Kalak / Scanbox)

Den danske film Kalak har ramt biograferne i dag, og den bygger på en selvbiografisk roman af Kim Leine fra 2007.

Historien handler om Jan, der vokser op i en religiøs familie i en norsk bygd og som 17-årig tager til Danmark og flytter ind hos sin far, der forgriber sig seksuelt på ham.

Den unge mand uddanner sig til sygeplejerske og tager til Grønland for at arbejde i selskab med sin kæreste. Men kærligheden holder ikke, og Kim begiver sig ud i det grønlandske natteliv, hvor han finder et liv af kvinder og stoffer.

De danske anmeldere har set filmen, og der er overordnet set store roser til Isabella Eklöfs film. Se traileren nederst, hvor du også kan købe dine billetter.

Udpluk af de danske anmelderes dom over Kalak: 

 

Berlingske, 5 stjerner, Kristian Lindberg

"Du skal se 'Kalak', fordi Emil Johnsen udviser fantastisk medfølelse og menneskelighed... Du skal se 'Kalak', fordi det er en rystende film. Og du skal se den, fordi den er blandt de værker, der bedst forstår vores smertefulde fortid."

Børsen, 4 stjerner, Michael Solgaard

"'Kalak' er en sjældent set film, som fortjener et stort publikum."

Ekstra Bladet, 5 stjerner, Rene Fredensborg

"Sex, incest, stofmisbrug. Sorg og omsorg og fællesdans til Safri Duo. 'Kalak' er en både vild, blid, skarp og nuanceret filmatisering af Kim Leines selvbiografiske debutroman."

Filmmagasinet Ekko, 5 stjerner, Kristian Ditlev Jensen

"'Kalak' fortjener ros for sit livtag med overgreb på teenagere, sin skildring af en mand i kaos og sin eminente casting. Med en inuitskuespiller, som har helt blå øjne, kan man fortælle en kolonialiseringshistorie i ét billede."

Jyllands-Posten, 4 stjerner, Katrine Sommer Boysen

"Isabella Eklöfs Kim Leine-filmatisering 'Kalak' er en imponerende underfortalt beretning om håndtering af svigt i en kompleks verden, der kræver ikke så lidt af sit publikum."

Kristeligt Dagblad, 4 stjerner, Per Juul Carlsen

"[Jan, red.] er alt andet end den slags helte, vi kender fra amerikanske film. Han er ikke larger than life. Han har samme størrelse som selve livet. Netop derfor rammer ”Kalak” så hårdt og rent." (Per Juul Carlsen)

Soundvenue, 4 stjerner, Luna Ehlers

"Isabella Eklöfs filmatisering af Kim Leines brutale 'Kalak' er en kompleks mavepuster om misbrugende forhold." 

Politiken, 3 hjerter, Joakim Grundahl 

"Det er et modigt valg af Isabella Eklöf at skære alle billeder så konsekvent efter så usympatisk en hovedperson. Jan tværes ud i fjæset på os."

Se flere anmeldelser af filmen her.

'Kalak' er aktuel i biografen nu. Se traileren nederst og køb dine billetter her på kino.dk.