Er filmkokke ved at blive de nye superhelte?
Mad har altid været at finde i filmens verden. I de seneste par år har den finere kokkekunst indfundet sig i både filmens og seriernes verden i en række populære titler.
Superhelte har længe været foretrukne på det store lærred og den lille skærm, men spørgsmålet om, hvorvidt kokke er ved at overtage den rolle, presser sig på.
Vi kigger i forbindelse med det franske maddrama Pot-au-feu: Vejen til hjertet på fem nyere titler, som har fået munden til at løbe i vand. Henholdsvis tre film og to serier.
'Pot-au-feu: Vejen til hjertet' handler om parløbet mellem to gastronomiske kokke i Frankrig anno 1885. Henholdsvis Eugénie og Dodin.
Bag den elegant tilberedte gourmetmad indfinder sig et menneskeligt drama, der får liv gennem maden, køkkenets magi og de franske stjerner Juliette Binoche og Benoît Magimel.
Smagen af sult (2021)
Det danske drama handler om ægteparret Maggie og Carsten, som sammen åbner gourmetrestauranten Malus, hvilket har været deres fælles drøm, siden de mødtes.
Alt er på overfladen ren idyl, mens der stiles efter at få en Michelin-stjerne hjem. Men i jagten på succes kommer også med en pris og dystre konsekvenser for parret.
Parret spilles af Katrine Greis-Rosenthal og Nikolaj Coster-Waldau, der som forberedelse til filmen var i praktik hos køkkenchef Rasmus Kofoed på Danmarks trestjernede Michelin-restaurant Geranium. Det fornemmer man godt i den madcentrerede film.
The Bear (2022-)
Der er fuld fart på gryderne, når kokken Carmy styrer slagets gang med hård hånd i sin restaurant i Chicago. Der er i det hele taget et virkelig højt tempo i serien 'The Bear', som altså følger gourmetmesteren og hans hold af ansatte i en nyåbnet restaurant med store ambitioner.
Jeremy Allen White bryder i rollen som Carmy lydmuren i en intens præstation som en passioneret mand med et plaget sind og et godt stykke vej ind til følelserne.
Det menneskelige drama går op i en højere enhed med den mad, som kreeres og absolut spiller en central rolle i serien. En tur til det gastronomiske København bliver det også til. Velbekomme.
The Menu (2022)
Gyset kan også finde vej ind i madfilmens verden. Det ser man i den både urovækkende og satiriske 'The Menu', hvor et ungt par rejser til en ø for at besøge en ekstravagant restaurant.
I restauranten møder de perfektion i alt, hvad der omgiver dem. Fra de sirligt klædte kokke til den stramme arkitektur og ikke mindst i den magiske mad, der serveres.
I rollen som parret finder man den selvsmagende foodie Tyler og den noget mindre imponerede Margot. De spilles af Nicholas Hoult og Anya Taylor-Joy, mens man finder en intimiderende Ralph Fiennes som enigmatisk chefkok.
Bag enhver mand (2023-)
Et dansk eksempel på, at kokke har indtaget fiktionens verden, er den nye serie 'Bag enhver mand', hvor livet på en restaurant på humoristisk vis tager favntag med bl.a. debatten om køn og magt.
På den københavnske restaurant Værk lurer forandringerne i køkkenet, hvor køkkenchefen Michael forsøger at bevare sin position, da den nye souschef Naja kommer på banen.
Det er kombinationen af høj kokkekunst, det menneskelige drama og seriens satiriske slagside, som binder fortællingen sammen med Jesper Zuschlag og Julie Rudbæk i hovedrollerne.
Pig (2021)
Mad og gourmet-trøfler bliver dragende forenet i hævn-og-mad-filmen 'Pig', hvor Nicolas Cage spiller den ordknappe kok og trøffeljæger Rob, der bor alene og primitivt ude i en skov.
Hans eneste følgesvend er en trøffelgris, som hjælper ham til at finde jordens spiselige guldklumper. Men da grisen kidnappes, bliver Rob indhentet af fortiden og hans liv i kokkeverdens gastronomi.
Maden bliver i den meget stemningsfulde filmfornøjelse fremstillet som noget næsten guddommelig, mens Nicolas Cage formår at portrættere et menneske, der både elsker mad og sin trøffelgris.
'Pot-au-feu: Vejen til hjertet' kan ses i biografen. Find dine billetter her.