Hollywood i oprør: Kritikken vælter ind over Oscar-vinders takketale

Jonathan Glazer er endt i stormvejr
Jonathan Glazer Oscar
(© Trae Patton / A.M.P.A.S.)

Det kom næppe som en overraskelse, da den engelsk-tyske Holocaust-film The Zone of Interest hentede prisen for Bedste internationale film ved Oscar-uddelingen i år. Den var trods alt storfavorit.

Til gengæld har den efterfølgende reaktion – ikke på filmens sejr, men på instruktøren Jonathan Glazers tale – været overraskende markant. Og ikke på den gode måde.

Glazer brugte sit store øjeblik på at koble sin historiske film om jødeudryddelsen under Anden Verdenskrig til nutidens konflikt i Gaza. 

Han formulerede det således ved Oscar-uddelingen den 11. marts:

- Alle vores valg blev truffet for at reflektere og konfrontere os i nuet. Ikke for at sige: se, hvad de gjorde dengang, men snarere se, hvad vi gør nu. Vores film viser, hvad dehumanisering fører til, når det er værst. 

- Det har formet hele vores fortid og nutid. Lige nu står vi her som mænd, der tilbageviser deres jødedom og holocaust, der bliver kapret af en besættelse, som har ført til konflikt for så mange uskyldige mennesker. 

- Hvad enten det er ofrene for oktober – om ofrene for den 7. oktober i Israel eller det igangværende angreb på Gaza, alle ofrene for denne dehumanisering, hvordan gør vi modstand?

Først blev han mødt med bifald i salen, inden røsterne blev meget mere kritiske efter showet var slut. Især i jødiske kredse har kritikken været kras, og senest har over 1.000 jødiske personer fra det kreative filmmiljø underskrevet et åbent brev, der fordømmer talen. Det skriver Variety.

Heriblandt finder vi skuespillere som Michael Rapaport og Debra Messing, instruktører som Eli Roth og direktører som Gary Barber, tidligere chef for filmselskabet MGM.

I brevet står bl.a.: 

- Vi tilbageviser, at vores jødedom bliver kapret med det formål at skabe en moralsk ækvivalens mellem et nazistisk regime, der forsøgte at udrydde en race af mennesker, og en israelsk nation, der søger at afværge sin egen udryddelse.

Udover brevets mange underskrivere har også andre folk fra filmbranchen kritiseret talen. Instruktøren László Nemes, der stod bag en anden Oscar-vindende Holocaust-beretning, Sauls søn, har udtalt, at Glazer skulle have holdt sin mund.

Selv The Zone of Interest-producer Danny Cohen har efterfølgende taget afstand fra Glazer med ordene: "Jeg er fundamentalt uenig."

Jonathan Glazer har ikke selv kommenteret på brevet, og med så betændt et emne som Israel og Palæstina, gør han nok også klogt i at veje sine ord på en guldvægt.

'The Zone of Interest' kan stadig ses i de danske biografer. Køb dine billetter her på kino.dk.