Millang-brødrene om skrivetørke, at sutte til børneopdragelse og ost

Podcast-interview med Emil & Magnus Millang om 'De bedste år'
De bedste år
(© Foto: Thomas Howalt Andersen / TV2)

Statoil i Virum er en form for ground zero for Millang-brødrenes filminteresse. Duoen bag bl.a. filmen Selvhenter og rejseprogrammet 'Brødrene Ost' er blevet opfostret med VHS'er fra tankstationen.

Storebror Magnus Millang arbejdede nemlig på stedet, som var "Nordsjællands største videoudlejning" - og ikke (!) "Nordeuropas", som lillebror Emil ellers var overbevist om.

- Her måtte jeg tage to film med hjem i døgnet. Og det gjorde jeg! Kom alt for sent i seng og rævesov, når min mor kiggede ind. Og så film. Så jeg så mange film - og kunne virkelig godt lide det, fortæller Magnus.

Den otte år yngre Emil fik lov til at snige sig med ind - uden at deres forældre opdagede det. Og sammen så de to brødre film. Masser af film.

Her blev kilen lagt til et kreativt samarbejde - og en af dansk film og tv’s sjoveste makkerskaber.

Nu er Millang-brødrene aktuelle med en ny serie. Samtidssatiren De bedste år, der zoomer ind på livet som småbørnsfamilie.

I den forbindelse har de gæstet vores podcast til en snak om karrieren - fra begyndelsen med VHS'er om natten og kortfilm til spillefilms succes, en større krise og faderskab.

Lyt til podcasten herunder eller i din foretrukne podcast-app (søg blot på "kino.dk filmpodcast).

Artiklen her er et uddrag af podcast-interviewet.

’De bedste år’ kan ses på TV2 Play og TV Echo fra den 27. september.

De bedste år
(© Foto: Jonas Bie / TV2)

”Det skete bare”

Millang-brødrene har egentlig aldrig haft en større plan om, at de skulle arbejde sammen. Magnus Millang var blev afvist på både Filmskolen og på Super16, før han fandt succes ved TV2 Zulu - og var på sin egen filmskole, eller som han selv kalder det: "Manolos filmskole". Mens Emil efter et afslag og af kringlede veje kom ind på Filmskolens manuskriptlinje.

De havde således begge taget hul på deres individuelle karrierer, da de første gang for alvor kastede sig ud i et større fælles projekt i 2017.

Det var med en række klima-udsendelser, der gik under titlen 'What the fuck gør vi med klimaet' - opfulgt af serien 'Hva' fanden'. To serier, der i høj grad spiller på brødrenes pingpong og dynamik, og således optræder de som to fiktive udgaver af dem selv.

"Det skete bare", konstaterer Magnus, "og pludselig lå der et treatment på en spillefilm, der hed 'Selvhenter'. Men det var aldrig et aftalt mål eller drøm".

Efter mange afslag fra Filminstituttet får 'Selvhenter' grønt lys. Et projekt, der gennemgår mange faser men alligevel er en proces, der for Magnus i dag fremstår som "relativ smertefri" i forhold til, hvad der ventede efter.

Filmen handler om to brødre, der skal til Spanien for at hente deres alkoholiserede og nu afdøde far hjem - en fortælling, som var delvist baseret på deres eget ophav.

Efter succesen kommer… tørken!

'Selvhenter' blev en succes. Over 60.000 så den i biografen - og på streaming gik komedien også sin sejrsgang. Det er over fem år siden nu, og når de to brødre ser tilbage på den tid, så er der især en ting, som stikker ud. Magnus fortæller:

- Jeg har jo virkelig optur over den film, og jeg havde en følelse bagefter af: "Kæft mand, det gør vi bare igen". Og kigger på Word, der blinkede, og tænkte, "hvornår kommer det?".

Brødrene blev ramt af skrivekrise. "Vi satte flere ting i søen, men intet af det ville flyve", forklarer Emil. 

'Selvhenter' var det, som Magnus beskriver som "en ren idé" – noget som har vist sig svær at finde.

I månederne efter ramte de en regulær krise. Magnus uddyber: 

- Jeg havde taget Emil til fange i et skriverum, som havde det rigtig skidt. Og han skulle - heldigvis for sin egen skyld - videre på et tidspunkt.

Selvom Emil i første omgang tøver lidt med at give storebror ret, må han alligevel konstatere, at i de måneder, hvor det stod på, var "det virkelig hårdt".

Heldigvis havde de begge andre projekter, som de kunne kaste sig over, mens et nyt fælles projekt ventede. Men den tid har alligevel sat sine spor i Magnus: "Det er næsten det, som man har lært mere af. Tørken..."

Og ud af tørken voksede et nyt projekt.

De bedste år
(© Foto: Christian Geisnæs / TV2)

”Det er jo fuldkommen brændt af”

I 2020 er Magnus og Emil nemlig klar i rejseprogrammet 'Brødrene Ost', der følger makkerparret på ostejagt diverse steder i Danmark og Europa.

- 'Brødrene Ost' kommer af tørke. Jeg fik sådan en følelse af, "kan vi ikke bare komme ud og trykke record?", siger Magnus.

Emil forklarer, at fiktion oftest tager længere tid at få stablet på benene, og Magnus stemmer i:

- Vi ville lave noget, hvor vi var vægtløse. Ikke hvor vi improviserer undervejs, men ... spiller jazz.

I dag når de to brødre ser deres programserie, der holdt to sæsoner, kan de dog godt forstå, at det må have delt vandene. 

- Vi så et par episoder for nogle uger siden - og det er jo fuldkommen brændt af, siger Magnus med et stort grin.

Psykotiske børn

Mens 'Brødene Ost' er lagt på hylden, så er et andet samarbejde opstået med TV2. Den nye serie 'De bedste år', der ligesom 'Selvhenter' udspringer af brødrene eget liv. Emil forklarer:

- Det kom sig af, at vi havde siddet i rum med hinanden og snakket rigtig meget. Projekter, ideer, scener og alt muligt - og vi har jo fem børn til sammen, så meget af det, man snakker om, er, hvor langt ud nogle dage, man har, er. Nogle dage kommer man for sent ind i et forfatterum, og så skal vi snakke om, hvorfor man kom for sent; fordi ens børn var fuldstændigt psykotiske.

Magnus følger op:

- Jeg havde sådan lidt en idé om at finde et projekt, som var taget mere fra egen baglomme. Nogle af de ting, jeg havde pitchet, som ikke rigtig fløj, var en serie om nogle kapitalfonds mennesker, og så kom 'Exit' [norsk serie, red.]. Der var en serie om en boomer-ramt tv-vært, så kom 'The Morning Show' [amerikansk serie, red.]. Så jeg følte lidt, at projekterne havde den der Jeppe K.-agtige følelse. Det var egentlig ret fjernt fra mig selv - og mig der havde behov for at latterliggøre nogle typer. Og jeg tror egentlig, at jeg havde mere behov for at latterliggøre mig selv. 

- Under corona skulle vi ud ad døren, hjem til min svigermor, op i en ladcykel - på det tidspunkt med to børn - og det var ganske forfærdeligt. Og jeg ævlede om, hvor sygt det var, at man har et liv, hvor man bare skal ud ad døren, og det er sådan her, det er, og så tænkte jeg: "Nej, hvor er det simpelt og lavet mange gange før. Men det er jo det, jeg skal lave" - og så sendte jeg Emil halvandens sides pitch.

Og Emil afslører: "Det ramte mig indenfor 10 sekunder".

De bedste år
(© Foto: Jonas Bie / TV2)

”Fuck, jeg sucker til børneopdragelse”

'De bedste år' handler om parret Mathias og Louise, der er forældre til to børn. Serien følger deres hverdag med små og store op- og nedture.

Millang-brødrene fortæller, at serien er et opgør med den perfekthedskultur, som hersker på eksempelvis Instagram, hvor kun de pæne sider af forældreskabet udstilles.

- Der er ikke i mange rum, man kan sige: "Fuck, jeg sucker til børneopdragelse", konstaterer Magnus, og Emil følger op:

 - Eller bare kan fortælle de der historier, hvor man er i tvivl om, om man reelt har ødelagt sit barns mentale tilstand, fordi man reagerer fucked, når man er presset.

Modsat Emil og Magnus' tidligere fælles projekter, er der ingen brødre i front. Denne gang handler det om et par. Men der er stadig masser af Emil og Magnus i hovedkarakteren Mathias:

- Jeg tror, at udgangspunktet for Mathias-karakterer er, at vi tager de værste sider af os selv i en familiekontekst og prøver at smelte det sammen i en person, som man jo skal kunne lide, forklarer Emil og fortsætter:

- Fordi det er så meget "write what you know", så er der så meget af os i den karakter.

"Der er en psykopat, som skal fjernes fra den parkeringsplads nu”

Dermed har brødrene også skulle grave nogle knapt så flatterende historier frem om dem selv:

- Jeg har stået ude foran et bilmuseum engang og simpelthen hoppet på en klapvogn - og bedt min familie om at gå ind uden mig, fordi jeg havde lige noget, jeg skulle gøre færdigt, fortæller Emil med et smil. Magnus fortsætter:

- Det har været rart for Emil at få det her ud på papir, fordi det er jo en side, du ikke er stolt af, men Emil kan smadre en klapvogn i raseri - og der er ingen andre, der får lov til at opleve den side af ham - udover ham og klapvognen.

- Der har været nogen inde på det bilmuseum, som har tænkt: "Der er en psykopat, som skal fjernes fra den parkeringsplads nu", siger en grinende Emil - og konkluderer så:

- Nogle gange kommer man til at fejle - og det er altså okay at sænke baren en lille smule i forhold til, hvad man ser på Instagram.

- Og man kommer til at sige "fucking" til sine børn. "Nu skal du fucking sove". Det er dér, de lærer det, det er ikke ovre i skolen eller i børnehaven. Det er derhjemme. Når far er træt, afslutter Magnus.

'De bedste år' kan ses på TV2 Play og TV2 Echo fra den 27. september.

Lyt til hele podcasten med Millang-brødrene herunder - og se traileren for 'De bedste år' nederst.