Ny film om Hitlers propaganda-strateg er desværre alt for aktuel

'Føreren og forføreren' har biografpremiere i denne uge
Føreren og forføreren
(© UIP)

Da Der Untergang havde premiere i biografen for 20 år siden, skildrede filmen den tyske diktator Adolf Hitlers sidste dage i førerbunkeren. En ny tysk film retter blikket mod en af Hitlers mest betroede topfolk, nemlig Joseph Goebbels.

Dermed kommer vi helt ind i magtens korridorer i det nazistiske system, hvor planerne om jødeforfølgelse, den tyske krigsmaskine og Tusindårsriget bliver lagt. 

Filmen hedder Føreren og forføreren, og det er ikke uden grund, for Goebbels store opgave, som han i dén grad lykkes med, er at forføre et helt folk og sælge ideen om det tyske overherredømme.

Uden ham var Hitlers ondskab ikke gledet så rent ind blandt befolkningen.

Se traileren til den nye tyske film nederst.

'Føreren og forføreren' begynder i marts 1938 med annekteringen af Østrig og dækker de efterfølgende syv år frem til Goebbels' selvmord i førerbunkeren i maj 1945.

Mens Adolf Hitler suger magten til sig, er Goebbels skaberen af billederne af jublende folkemængder og de antisemitiske film 'Jud Süß' og 'Der ewige Jude', der havde til formål at forberede befolkningen på massemordet på jøderne.

Efter nederlaget ved Stalingrad og en krig, som i slutningen af 1944 bliver mere og mere håbløs, udtænker Goebbels den mest radikale propagandaplan.

Selvom handlingen finder sted for 70 år siden, er manipulation med virkeligheden gennem medier desværre alt for relevant lige nu med fake news, spam på sociale medier og fordrejede sandheder. Af den grund alene er filmen højaktuel.

Den 42-årige østrigske skuespiller og musiker Robert Stadlober spiller den altoverskyggende hovedrolle som Joseph Goebbels, mens hans landsmand, Fritz Karl, kan ses i rollen som Adolf Hitler. 

Filmen er en del af Filmportens program, som du kan se her.

'Føreren og forføreren' får biografpremiere den 19. september. Find dine billetter her på kino.dk.

Køb billetter