Se klippet: Thure Lindhardt spiller overfor stjerneskuespiller i ny storfilm

Danske Per Fly står bag 'Hammarskjöld'
Hammarskjöld
(© Hammarskjöld / Nordisk Film)

Til april er der premiere på filmen Hammarskjöld om den svenske FN-generalsekretær Dag Hammarskjöld, der stod i spidsen for afkoloniseringen af Afrika i 1960erne. Topdiplomatens karriere er rigt dokumenteret, men hans privatliv er stort set ukendt, og det er inde fra hjemmets fire vægge, vi møder titelpersonen i det nye klip.

Den svenske stjerneskuespiller Mikael Persbrandt spiller hovedrollen, og overfor ham står danske Thure Lindhardt, der i filmen har en vigtig rolle som barndomsvennen Peter Levin.

Klippet viser de to mænd mødes under fire øjne, hvor han lader Peter læse sine dybt personlige digte. Og man fornemmer en vis intim kontakt i de lange blikke, der bliver sendt mellem de to mænd.

I 1961 har Dag Hammarskjöld kun et år tilbage på posten som FN’s generalsekretær. Herefter skal han flytte tilbage til sit hus i Österlen, hvor han kan se frem til et mere roligt liv efter otte år på posten midt i det verdenspolitiske centrum. 

Men den kolde krig raser om ørerne på Hammarskjöld, og især Congo tager hans opmærksomhed. Dag Hammarskjöld har nemlig påtaget sig opgaven at formidle fred i landet. En umulig opgave, mener mange. 

En selvmordsmission ifølge andre. I et desperat forsøg på at forhandle våbenhvile i Congo, går han ombord på et fly. 

Bag kameraet finder vi danske Per Fly, der også skildrede biografiske hændelser i Monica Z om jazzsangeren Monica Zetterlund. Han er også kendt for Danmarkstrilogien bestående af Bænken, Arven og Drabet.

Dag Hammarskjöld er tidligere blevet skildret på film, bl.a. i danske Mads Brüggers dokumentarfilm Cold Case Hammarskjöld.

Hammarskjöld får biografpremiere den 18. april. Filmen er en del af Biografklub Danmarks program.