Anders W. Berthelsen om tilbagevenden til ikonisk rolle: "Det er en perfekt efterfølger"

Interview med Anders W. Berthelsen & Nicolas Bro
Mørkeland
(© Anders Nicander / SF Studios)

I 2004 var Kongekabale et nybrud i dansk film. For 20 år siden lavede ingen nemlig genrefilm i Danmark, slet ikke politiske thrillers.

- Vi fik at vide, at vi måtte ikke sige, at det var en politisk thriller. Fordi hvis publikum hørte ordet politik, så ville de løbe skrigende væk på det tidspunkt. Og det gjorde de ikke. Tværtimod, så var det noget folk rigtig gerne ville.

Ovenstående citat er en erindring, som hovedrollen Anders W. Berthelsen har om den filmen, der netop blev et biografhit. Over en halv million danskere gik i biografen og så den - og filmen dannede skole for et hav af følgende film- og serier, der byggede videre på de samme virkemidler. 

Tænk bare på seriesucceser som 'Forbrydelsen' og 'Borgen'. Havde de mon eksisteret uden, at 'Kongekabale' havde lagt de første sten?

20 år efter er en fortsættelse så klar til at ramme de danske biografer. Mørkeland

Vi har mødt Anders W. Berthelsen og Nicolas Bro, der gentager deres roller som hhv. Ulrik Torp og Henrik Moll i den nye film. I selskab med dem ser vi tilbage på 'Kongekabale' og dens betydning, men også fremad - og hvorfor det måske er langt federe, at vi har ventet i 20 år på en efterfølger.

Læs et uddrag af interviewet herunder - eller se hele vores video-interview nederst.

Kongekabale
(© Nordisk Film)

- Jeg kan huske, at nogle år efter sagde folk: "Det var nemt nok for jer. I kunne jo bare sige, at det var en politisk thriller". Så fik man det skudt i skoene, siger Anders W. Berthelsen med et smil og fortsætter:

- Men jeg kan huske, at folk var sindssygt glade for den, og det, som er enormt sjovt, er, at efterfølgende har jeg mødt mange journalister, som sagde, at de startede på journalisthøjskolen på grund af 'Kongekabale'. Virkelig mange.

Nicolas Bro fortæller, at netop den politisk thriller var i fokus under optagelserne for 20 år siden:

- Vi var meget bevidste om, at det var en genrefilm. 

Anders W. Berthelsen supplerer:

- Og egentlig meget en amerikansk genrefilm.

Bro følger op:

-Ja, vi snakkede meget om Alle præsidentens mænd (film fra 1976, red.). Det kan jeg huske, det var tilbagevendende. Fordi den var vi alle sammen vilde med.

Det er dog vigtigt for skuespilleren at pege særligt på én mand som ophavsmanden. Instruktør og manuskriptforfatter Nikolaj Arcel:

- Der skal i høj grad peges på Arcel. Den genreting, det er noget, som han har bragt med i hele sin filmskole og hele sin barndom, fordi der var ingen tvivl om, at det var det, som han gerne ville. Det er 100% ham, som har sat det i gang. Der er ikke nogen, som er kommet og bedt ham om at lave noget som helst. Han har selv ville lavet det her.

Mørkeland
(© Anders Nicander / SF Studios)

I 'Mørkeland' har Nikolaj Arcel dog givet tøjlerne videre til instruktør Mikkel Serup, der ligeledes havde et nyt bogforlæg fra Niels Krause-Kjær, som også skrev den første bog.

- Alle var sådan: ”Er det en god idé?”. Fordi den første var så stor en film. Så man skal jo altid tænke sig om en ekstra gang. Kan vi ramme det?, fortæller Berthelsen og fortsætter:

- Og der må jeg bare sige, at Mikkel Serup har løftet opgaven til UG. Jeg synes, at det er så flot – og jeg ved også, at han har talt med Arcel og prøvet at være tro mod, hvordan det var – samtidig med, at han har gjort det 2024-agtigt og moderne. Så derfor er jeg sindssygt stolt af den her. Jeg synes, at det er en perfekt efterfølger.

Samtidig peger den nu 20 år ældre Anders W. Berthelsen også på, at det måske er langt bedre, at der faktisk er gået to årtier siden sidst:

- Det er fedt at have en karakter, som egentlig slutter 'Kongekabale' af med at have ret - og få afsløret nogle ting. Men man have det sådan: "Ja, du har ret, men… du er også besværlig. Du får ikke bare glorværdig karriere som journalist, fordi du afslørede det her". 

- Og det synes jeg har været spændende at komme tilbage til – og finde ud af om, der er en gnist i Torp. Kan han komme tilbage? Måske er det også federe, at der er gået 20 år. Så det ikke bare var ham på den næste sag med det samme.

I 'Mørkeland' følger en arbejdsløs Ulrik Torp, der får en praktikplads på hans gamle avis. Her kommer han på sporet af en konspiration, som har tråde op langt ind i det danske demokrati.

'Mørkeland' kan ses i de danske biografer fra torsdag den 22. august.