Anerkendt festival vender tilbage: Her er 9 danske film, du skal se på CPH:DOX

Instruktørene fortæller om deres egne film
Mr.nobodymodputin
(© Made in Copenhagen)

Den 19.-30. marts 2025 slår den danske dokumentarfestival CPH:DOX for 22. gang dørene op for en verden af dokumentarfilm, både fra Danmark og fra udlandet. Her kan man blive introduceret for nogle af de bedste dokumentarister i verden, der sætter samtidens vigtigste emner på spidsen igennem visninger, talks, debatter og events.

Vi giver jer ni anbefalinger til danske film, du kan se på festivalen. Og det er ikke kun i København, men flere af filmene vises rundt omkring i landet i løbet af festivalen. 

Mere end halvdelen af landets kommuner er nu en del af DOX:DANMARK med en femdobling siden 2021!

Instruktørerne bag de udvalgte film fortæller i artiklen selv, hvorfor man skal tage ind og se deres film, og der er ingen tvivl om, at hvis der er nogen, som kan overbevise dig om at tage i biografen, så er det dem.

 

9 anbefalinger af danske film til CPH:DOX 2025:

Mr Nobody Against Putin - dansk premiere den 22. marts (Sundance-prisvinder)

Pavel (kaldet Pasha) er en helt almindelig lærer i en lille russisk by. Han er kendt som skolens sjove, kreative og utraditionelle voksen, som eleverne elsker. Men skolens hverdag ændrer sig drastiskt, da Putin indfører propaganda og krigsundervisningen på skoleskemaet i kølvandet på sin fuldskala-invasion af Ukraine.

Derfor begynder Pasha at filme og dokumentere børnene, der bliver tvunget til at recitere meningsløse tekster og lærerne, der blindt følger de ulogiske regler og retningslinjer.

I protest - og i al hemmelighed - begynder Pavel at smugle videoerne ud af Rusland. Pashas optagelser afslører det russiske samfunds forvandling, Putins jerngreb på befolkningen og de hjerteskærende øjeblikke, hvor tidligere elever sendes til fronten.

Instruktør David Borenstein fortæller: "Det er et mirakel, at 'Mr. Nobody Against Putin' overhovedet eksisterer. Min medinstruktør, Pasha Talankin, brugte tre år på at dokumentere Ruslands krigsindsats fra hans unikke perspektiv som folkeskolelærer i en lille by i Rusland. Hans optagelser tilbyder et hidtil uset blik på russiske institutioner i krigstid, et dybt bevægende portræt af et traumatiseret samfund og hans egen ekstraordinære historie om tapperhed i lyset af enorme udfordringer."

About a Hero - dansk premiere den 20. marts

Efter at en lokal fabriksarbejder ved navn Dorem Clery dør under mystiske omstændigheder, rejser Werner Herzog til Getunkirchenburg for at undersøge hans gådefulde død. Men Herzog eller filmen er ikke den, vi tror, den er.

Filmens manuskript er skabt af en AI, der er trænet på Herzogs værker. Den fiktive fortælling er ironisk selvreflekterende og sammenfletter dokumentariske interviews med kunstnere, filosoffer og forskere, der udforsker idéer om originalitet, autenticitet, udødelighed og sjælens natur i AI's tidsalder.

Instruktør Piotr Winiewicz fortæller: "'About a Hero' handler ikke om Werner Herzog; han er ikke filmens subjekt, men et objekt - en ufrivillig deltager i en drømmeverden, han ikke selv har skabt. Filmen er på den ene side en filmatisering af et manuskript skrevet af en AI, trænet på Werner Herzogs værker. På den anden side er filmen en samling af interviews med kunstnere, videnskabsfolk og filosoffer, som er vævet ind i den fiktive fortælling og skaber et intellektuelt fundament."

Kærestebreve fra Thy - verdenspremiere den 20. marts, samt en arrangeret mini-koncert turné med bandet Ganger sammen med visningerne

Thomas Bach, frontmand i det succesfulde danske band Ganger, havde en kaotisk opvækst med en far, der gik i hundene, en konflikfyldt skilsmisse og følelsen af, at der ikke var nogen til at gribe én, da han faldt.

Men da faren ligger for døden, tager Thomas tilbage til det forblæste Thy for at passe ham. Her overrækker faren ham en stak kærestebreve fra dengang forældrene var unge og forelskede, og beder ham læse dem efter hans død. Med bunken af hede kærestebreve i hånden begynder Thomas at skrive Gangers tredje album – en plade, der måske også kan forsone ham med moren, som han ikke har haft kontakt med i flere år.

Instruktør Tammes Bernstein fortæller: "Man skal se 'Kærestebreve fra Thy', hvis man nogensinde har sendt et hedt kærestebrev eller håbet på at modtage et. Og så skal man se den for at blive taget med tilbage til 80’ernes Thy i Thomas’ forsøg på at omskrive sin historie og forsone sig med sin mor. 

Det er en film om vild forelskelse, motorcykler, et legendarisk provinsdiskotek og en fascinerende musikalsk proces, men samtidig en familiehistorie om tilgivelse og om at starte forfra. Filmen har et soundtrack fyldt med Gangers musik."

Verdens sødeste mænd - verdenspremiere den 21. marts

Danmark er det land i verden, hvor det er bedst at være kvinde. De klarer sig godt på uddannelserne og deres mænd tager en del af den barsel, der tidligere har hængt udelukkende på dem. Men hvor stiller det de danske mænd? Og hvor stiller det især de bløde mænd, at kvinderne er fremadstormende, karriereorienterede og i gang med at overtage føringen i arbejdslivet - uden rigtig at give slip på deres position i hjemmet?

‘Verdens Sødeste Mænd’ er et ømt, humoristisk og kærligt gruppeportræt af en række af de bløde – og søde - mænd, der står desorienterede tilbage med et fald i status og vaklende selvværd. For vil landets ambitiøse kvinder overhovedet have de mænd, de har overhalet, eller vil de hellere have en "rigtig mand"? 

Instruktørene Josefine Exner & Sebastian Gerdes fortæller: "Vi synes du skal se 'Verdens sødeste mænd' fordi det er en skæv og charmerende kærlighedsfilm, der med udgangspunkt i tidens kønsdebat, kaster et nyt blik på ubekvemme sandheder i det moderne parforhold. 

Filmen er et ømt gruppeportræt af bløde, søde mænd, der ser sig overhalet – både på jobbet og derhjemme – af succesrige mænd og fremadstormende kvinder. For hvis Danmark er verdens bedste land at være kvinde i, hvad betyder det så for mændene?"

Cirkeline & den usynlige tegner - verdenspremiere den 21. marts

'Cirkeline & den usynlige tegner' er filmen bag 1960ernes kendte børneunivers om Cirkeline, der giver stemme til den oversete fortælling om den usynlige tegner bag den ikoniske figur, Hanne Hastrup.

Alfen Cirkeline, i sin karakteristiske prikkede kjole, bor på tegnerens bord og sover i en tændstikæske. Med en scenografi af tegnebordets taktile detaljer, originale smalfilm og kreativ brug af materialet fra de oprindelige Cirkeline-film, rejser filmen tilbage til 1960erne og fortæller historien om mødet mellem tegneren Hanne og tegnefilmsmanden Jannik Hastrup, hvis kærlighedshistorie med jazz og kunstnerisk udfoldelse bliver til filmene om Cirkeline og hendes musevenner, Frederik og Ingolf.

Filmen er fortællingen om Hanne og Janniks bohèmeliv i de anti-konforme 1960'ere, der med en vågen politisk bevidsthed skaber et univers befolket af drilagtige mus, snobbede snegle og kapitalistiske frøer.

Instruktør Esther Wellejus fortæller: "'Cirkeline & den usynlige tegner' er en feel good film, som vækker de bedste af ens barndomsminder til live og dykker ned i historierne bag den lille alf på tegnebordet. Glæd dig til at være i godt selskab med dejlige og inspirerende Hanne Hastrup; en fri sjæl, som lukker os ind i sin fantasiverden og de mørke oplevelser i barndommen, som førte hende til Cirkeline."

Hvis jeg dør i dag - verdenspremiere den 21. marts

Jannik sidder i fængsel for drabsforsøg, da Camilla møder ham med sit kamera for første gang. Det bliver starten på deres syv år lange filmprojekt. 

Jannik ønsker brændende at ændre sit liv, men hans fortid hjemsøger ham. I fængslet har han fundet et positivt fællesskab i form af Fangekoret, er blevet clean og har skrevet bunkevis af egne tekster og sange, og da Jannik bliver løsladt, finder han et hemmeligt tilflugtssted i skoven - et lille buskads, hvor han fortsat skriver tekster og komponerer musik. 

Trods positive vendepunkter i sit liv - en kæreste, jobmuligheder og musikalsk udfoldelse - forbliver Janniks indre dæmoner en konstant udfordring, og i en alder af kun 27 år tager Jannik sit eget liv.

Efter Janniks død vender Camilla kameraet mod de efterladte og sig selv og udforsker de spørgsmål, som Janniks død efterlader: Kunne noget eller nogen have ændret hans skæbne? Og hvilken rolle spiller de efterladte og systemet? Møder man for meget modstand efter en fængselsdom, så det at ændre sit liv til noget positivt bliver for svært?

Instruktør Camilla Arlien fortæller: "I syv år følger jeg Janniks kamp for finde sig en plads iblandt os. Hans ærlige sange, som går lige i hjertet, bliver et redskab til at rejse sig fra nederlag, men også et vindue til at forstå et mørke, de færreste af os kender til. I filmen får man et helt usædvanligt blik ind i Janniks liv, efter han bliver løsladt. Når resocialisering fejler, de indre dæmoner vokser, og kampen for et helt almindeligt liv bliver en kamp for livet."

En fantastisk familie - verdenspremiere den 22. marts

I 80'ernes Skjern krydsede to meget forskellige liv hinanden, og sammen fik de en datter, Nicoline. 

Kim, den jordbundne nordjyde med passion for lystfiskeri og lokalfodbold, mødte Annette, den rastløse sjæl fra Sjælland, som rullede gennem byen i stramme jeans på rulleskøjter. Efter 10 års ægteskab splintrede familien under vægten af skuffelser, manglende nærhed og svigt. 

Nicoline vil gøre op med barndommens monstre og få svar på de mange spørgsmål, som stadig hænger over hende. Med en stærk vilje og ukuelig optimisme inviterer hun sine forældre til et møde på neutral grund. For første gang siden bruddet i 1997 skal de tre tale ærligt sammen.

En fantastisk familie er fortællingen om, hvordan et barn – nu voksen – forsøger at samle brudstykkerne af sin familiehistorie og skabe en ny forståelse af, hvad det vil sige at høre sammen, trods alt.

Instruktør Nicoline Skotte fortæller: "'En fantastisk familie' tager dig helt tæt på tre mennesker, der hver har sin sandhed i en konflikt uden fælles hukommelse. Det er min personlige historie - men også en genkendelig fortælling om at være fanget i sine forældres skilsmisse. Jeg synes, du skal se den, fordi vi alle har vores egen version af fortiden og vores egen måde at forsone os med den - måske kan denne film åbne for nye samtaler i din egen."

Take the Money and Run - verdenspremiere den 20. marts.

En gal mands værk eller en genial idé? Filmen er et hæsblæsende portræt af en mand, der ændrer spillereglerne så drastisk, at resten af verden må spørge, om han er gal eller genial?

Den danske kunstner Jens Haaning bliver omtalt i alverdens medier, da han tilbage i 2021 beholder 532.549 kroner, og i stedet afleverer to tomme rammer til museet Kunsten i Aalborg og kalder værket “Take the Money and Run”.

Filmen følger Jens Haaning i et intenst efterspil, hvor museet truer med at anlægge sag mod ham, mens han kæmper for at undgå at betale pengene tilbage for at beskytte sit mest omtalte værk. Samtidig står han overfor store økonomiske problemer, trusler om retssager og sine egne drømme om, at værket en dag kan sælges for millioner. Midt i alt dette kæmper Jens også med sin psykiske sygdom, der får ham til at svinge mellem mani og depression.

Instruktør Ole Juncker fortæller: "Dokumentarfilm kan være en flugt ind i en helt anden verden og et andet menneskes sind. 'Take the Money and Run' er netop sådan en film. Hvis du lever et almindeligt leverpostej-liv ligesom mig, så er det befriende og berusende at komme ind i kunstneren Jens Haanings krøllede hjerne og tumultariske liv, da han gør det, vi alle drømmer om men ikke tør: nemlig, løber med alle pengene."

Faderen, sønnerne og helligånden - verdenspremiere den 20. marts og biografpremiere den 27. marts

To brødre genforenes efter en arvestrid i millionklassen i en film om blod, bånd og brud – og om, hvor svært det er at undslippe sin egen familie. Fortidens spøgelser hjemsøger de to brødre Henrik og Christian i et dybt usædvanligt familiedrama, som er filmet over hele 14 år. 

Nu har Lillebror Henrik selv stiftet familie og kæmper af et godt hjerte for at skabe stabilitet i tilværelsen og bryde den sociale arv. Men hans storebror Christian er fortsat drevet mod kaos af den indre vrede, han ikke kan slippe, og fristes af et ekstremistisk broderskabs tvivlsomme løfter om mening og sammenhold. 

Christian Sønderby Jepsen har fulgt Henrik og Christian i livets op- og nedture gennem årene, og har skabt en film på tillid, hvor håbet om at bryde den onde cirkel aldrig slukkes. ’Faderen, Sønnerne & Helligånden’ er en selvstændig opfølger til det store doku-hit ‘Testamentet’.

Instruktør Christian Sønderby Jepsen fortæller: "'Faderen, sønnerne og helligånden' står som en selvstændig fortælling, men er også en fortsættelse af en historie, der endnu ikke er blevet afsluttet. Det er fortællingen om håbet om forandring – og den evige kamp for at finde sin egen plads i livet. Spørgsmålet er bare: Kan man nogensinde komme fri, hvis fortiden stadig trækker i én?"

Nyeste film i biografen