Anmelderne har talt: Ny film i biografen er en "livsændrende" oplevelse

'Den sidste rejse' er ikke bare hvilken som helst film
Den sidste rejse
(© Angel Films)

I Danmark er det svenske makkerpar Filip Hammar og Fredrik Wikingsson stadig forholdsvis ukendte. Men med premieren på deres nye dokumentarfilm Den sidste rejse ser fremtiden anderledes ud for makkerparret.

I Sverige blev filmen bredt rost, og den slog tilmed billetrekord og blev den største svenske dokumentarfilm nogensinde med over 400.000 solgte biografbilletter. 

Herhjemme har den premiere i dag, den 3. oktober, og hvis man skal stole på anmelderne, er det en film, danskerne burde skynde sig ind at se. 

'Den sidste rejse' får for eksempel 6 stjerner i Berlingske, hvor Sarah Iben Almbjerg skriver: "Der er få film, der for alvor ændrer dit liv. Jeg tror, at denne kan gøre det".

Og Berlingske er langt fra alene i sin vurdering. 'Den sidste rejse' har nemlig modtaget voldsomt flotte anmeldelser fra en række danske medier.

'Den sidste rejse' følger Filip, der er dybt frustreret over, at hans far, Lars, er sunket ned i pensioniststolen i stedet for at nyde sit otium. For at vække sin far til live igen tager Filip, sammen med sin ven Fredrik, Lars med på en rejse til Sydfrankrig, hvor familiens bedste ferieminder er skabt.

Undervejs opdager Lars ikke blot de glæder, der definerede hans ungdom, men også den indflydelse, han har haft på mange mennesker omkring sig. Den rørende og universelle historie i filmen resonerer med de danske anmeldere, der hylder filmen for dens originale fortælling.

- "Man skal være konstrueret af et usædvanligt hårdt materiale for ikke at blive påvirket af den svenske dokumentarfilm 'Den sidste rejse',” skriver Per Juul Carlsen fra Kristeligt Dagblad og giver 4 ud af 6 stjerner.

Og det er ikke kun anmelderne, der er fans af den svenske dokumentar; også den svenske kongefamilie blev rørt til tårer under en privat visning. Det fortalte Filip Hammar og Fredrik Wikingsson i et interview, vi har lavet med dem i forbindelse med den danske premiere.

Du kan læse om det rørende øjeblik med det svenske kongehus og resten af interviewet her.

Du kan læse et bredere udvalg af de danske anmeldelser herunder:

Berlingske,Sarah Iben Almbjerg, 6 stjerner.

- Der er få film, der for alvor ændrer dit liv. Jeg tror, at denne kan gøre det.

Information, Lone Nikolajsen. 

- Den svenske tv-vært Filip Hammar hiver sin gamle far med på nostalgisk bilrejse til Sydfrankrig for at genantænde hans livslyst i den sympatiske, kærlige og lejlighedsvist overtilrettelagte dokumentarfilm 'Den sidste rejse'.

Kristeligt Dagblad, Per Juul Carlsen, 4 stjerner.

- Man skal være konstrueret af et usædvanligt hårdt materiale for ikke at blive påvirket af den svenske dokumentarfilm 'Den sidste rejse'.

Politiken, Kim Skotte, 5 stjerner, 

- Det overmodne og det umodne balanceres vittigt i en skøn dokukomedie med kun en dråbe bittersød digestif.

Soundvenue, Morten Kildebæk, 5 stjerner, 

- Lad dig ikke narre af plakaten – 'Den sidste rejse' er en både vedkommende, sjov og til tider tragisk dokumentarperle om at genfinde livsgnisten.

'Den sidste rejse' kan ses i biografen nu. Find dine billetter her på kino.dk.

Køb billetter