Claes Bang fik omfattende træning til rollen som folkehelt i ny storfilm: "Han var mesteren"

Siden Claes Bang for alvor fik lov at vise verden sit skuespiltalent i Cannes-vinderen The Square i 2017 - der desuden sikrede Bang en European Film Award - har danskeren tilføjet en lang række internationale roller på cv'et. Heriblandt som Dracula, Kong Christian den 2. og vikingen Fjölnir the Brotherless.
Nu er skuespilleren tilbage på det store lærred med den internationale storfilm William Tell i titlerollen som legendarisk folkehelt.
Claes Bang besøgte i den forbindelse kino.dk til en snak om sin biografaktuelle og stjernebesatte film, der indeholder optagelser på steder, hvor der aldrig er blevet filmet før, og som har krævet meget og omfattende træning af skuespilleren.
Se videointerviewet med Claes Bang nederst.
Som mange andre kendte Bang godt til den schweiziske folkehelt William Tell, før han fik rollen. Men skuespilleren havde dog en lidt skæv forestilling om detaljerne omkring Tell.
- Det, jeg hovedsageligt har oplevet også hos mig selv, er, at folk kender den der med, at der er en mand, som af en eller anden grund er havnet i en situation, hvor han skal skyde et æble ned af sin søns hoved, uden at sønnen skal komme til skade. Og det var cirka også, hvad jeg vidste.
- Jeg skal være ærlig at indrømme, at jeg måske var i den vildfarelse, at han måske var en del af et omrejsende cirkus eller sådan noget, hvor det var et nummer, han optrådte med for penge, fortæller Claes Bang.
Storfilmen foregår i 1307, hvor den schweiziske befolkning bliver stærkt undertrykt af magtfulde østrigske styrker.
Her lever William Tell et stille liv på landet med sin familie, og han har svoret aldrig at begå vold efter sin tid i korstogene. Men da den østrigske guvernør Gessler som straf tvinger Tell til at skyde et æble på sin søns hoved, beslutter han sig for at slutte sig til oprørerne for at stoppe blodsudgydelserne.
Hovedrollen har krævet meget træning fra Claes Bang, og det var især vigtigt for filmens troværdighed, at skuespilleren så ud til at mestre Williams Tells foretrukne våben.
- Det har været rigtig meget [træning]. Jeg lavede megameget armbrøsttræning. Ikke nødvendigvis så meget med at blive god til at ramme plet, da der faktisk ikke er på noget tidspunkt, hvor jeg slipper en pil i hele filmen. Fordi det ville jo svare til at have en pistol på set og affyre den rigtigt.
- Det er alt sammen movie magic, at jeg er så pissedygtig til at ramme, det jeg skal ramme. Det, der var vigtigt, var jo, at det så ud som om, at jeg vidste, hvad jeg lavede, når jeg håndterede den der armbrøst. For det er jo det, der er legenden om ham. Han var mesteren med det våben, fortæller Claes Bang og tilføjer:
- Og så var der selvfølgelig en helt masse stunttræning, for der er en del slagsmål. Ridning er der også.
Danskeren oplyser dog med et smil på læben, at når publikum ser ham på hest langvejs fra, er det en stuntmand, der har overtaget.

'William Tell' fortæller historien om en episk konflikt og har dertil passende storslåede optagelser fra bjergene i Schweiz. Optagelser der simpelthen aldrig er blevet foretaget før.
- Vi har fået lov til at filme i nogle nationalparker i de bjerge, som der ikke er blevet filmet i før. Vi har simpelthen skud i denne her film af ting og sager, der foregår, hvor der ikke er filmet før. Så det er mega, mega sejt.
Resultatet er ifølge Claes Bang blevet en storfilm, der kan sammenlignes med de helt store Hollywood-klassikere fra filmbyens guldalder.
- Det gør jo, at jeg synes, denne her film på en god måde har fået en kvalitet af en gammeldags 1950’er-, 1960’er-produktion som Ben-Hur eller Cleopatra.
Rollelisten består udover Claes Bang af en række store navne, bl.a. Ben Kingsley, Jonathan Pryce, Emily Beecham og Rafe Spall. Instruktøren Nick Hamm har tidligere lavet film som Godsend og The Journey.
'William Tell' har dansk biografpremiere den 27. marts.