Er Emma Stone den største skuespiller lige nu? Her er hendes 5 bedste roller

Fra "girl next door" til dobbelt Oscar-vinder
Cruella
(© Walt Disney Pictures)

For lidt over et årti siden havde ingen nok gættet, at Emma Stone, den unge, Arizona-fødte skuespiller, der havde ry for at spille vittige high school-elever, ville blive en af Hollywoods største stjerner og en af de yngste dobbelte Oscar-vindere i nyere tid.

Men så igen, hvis man genser hendes tidligste værker nu, vil man se, at alle hendes kendetegn – den komiske timing, frygtløsheden og naturlige charme – har været der lige fra begyndelsen. 

Forud for premieren på hendes seneste film - den syrede sorte komedie Kinds of Kindness fra den græske auteur Yorgos Lanthimos - ser vi tilbage på den 35-åriges mest mindeværdige roller til dato.

Her kommer dermed en top 5 over hendes bedste præstationer. Bemærk at der er tale om Stones skuespil og ikke nødvendigvis de bedste film. Derfor er fantastiske værker som Crazy, Stupid, Love, SuperBad og Birdman udeladt, da hun i højere grad indtager biroller i de film.

Cruella
(© Disney)

5. Cruella

Håret, de blodrøde læber, det frygtindgydende glimt i øjnene… 

I den Craig Gillespie-instruerede film om superskurkens oprindelse indtager Stone rollen som den glamourøse, ondsindede Cruella de Vil og gør hende til en punkrock-underdog. 

Disneys live-action genindspilninger af deres ældre film har længe været en kontroversiel del af deres brand i både kritikeres og publikums øjne. Mange lever ikke op til deres forgængeres magi og skuffer tilbagevendende fans, der håbede på at se friske bud på deres yndlingshistorier. 

'Cruella' faldt dog ikke i den fælde, fik primært positive anmeldelser ved udgivelsen og vandt endda en Oscar for bedste kostumedesign.

En stor del af filmens succes var Emma Stones excentriske præstation i titelrollen. Og hendes konfrontationer med Emma Thompson, der spiller den konkurrerende modemogul, er fuldstændig elektriske.

The Favourite
(© Nordisk Film Distribution)

4. The Favourite

Den første Yorgos Lanthimos-film på listen er også Stones første samarbejde med den græske mesterinstruktør. Filmen udkom i 2018 og havde et fantastisk trekløver bestående af Olivia Colman, Rachel Weisz og Stone.

Da hun ankommer til dronning Annes vanvittige hof i det vidunderligt forskruede periodedrama 'The Favourite', er Stones Abigail Hill en tilsyneladende naiv og pengeløs kusine til den sofistikerede Lady Marlborough. 

At være vidne herfra til hendes stigning mod toppen via intriger, forgiftninger og seksuelle tjenester udført for monarken er både spændende og underholdende, mens Stone, der agerer både engleagtig og dejligt grusom, er fremragende hele vejen igennem. 

Hun opnåede sin på daværende tidspunkt tredje Oscar-nominering for sin præstation.

Easy A
(© Disney)

3. Easy A

Emma Stone får virkelig muligheden for at flekse sine komiske muskler i 2010'er-darlingen 'Easy A', der på grund af skuespillerens charmerende præstation ligger blandt de bedste i high school-genren.

Komedien følger Olive Penderghast, der udefra ligner en helt almindelig gymnasiepige. Men efter hun lyver til sin bedste veninde om at miste sin mødom, spredes rygtet hurtigt, og snart hjælper Olive flere af de mindre populære elever ved også at lade resten af skolen tro, hun har været sammen med dem.

Rollelisten er fyldt med teenageidoler som Gossip Girl-stjernen Penn Badgley og Amanda Bynes, der udover Stone bl.a. får selskab af Lisa Kudrow og Stanley Tucci.

Stones stjerne skinner dog allerklarest med hendes både sjove, sexede, sårbare og sarkastiske portræt af Olive, der kommer på lidt for dybt vand.

Og især én scene med sangen "Pocketful of Sunshine" bør overbevise alle om, at 'Easy A' fortjener et gensyn hurtigst muligt.

La La Land
(© Nordisk Film Distribution)

2. La La Land

Mia Dolan fra den romantiske musical 'La La Land' instrueret af Damien Chazelle er uden tvivl en af ​​Emma Stones mest ikoniske roller, og det er der god grund til. 

Den håbefulde skuespillerindes kærlighedshistorie med jazzmusikeren Sebastian har allerede etableret sig som en af ​​Hollywoods mest gribende romancer i de få år siden den blev udgivet. 

Stone fanger Mias kærlighed til en industri - der gør meget lidt for hende, mens den suger livet ud af hende til det sidste - med så meget ynde og talent, at hun fik karrierens første Oscar-statuette for præstationen.

Som det også ses i 'Crazy, Stupid, Love', kunne hendes kemi med Ryan Gosling samtidig lyse selv det mørkeste rum op.

Poor Things
(© Disney)

1. Poor Things

Med 'Poor Things' fra i år blev det endnu engang cementeret, at Emma Stone og Yorgos Lanthimos er en af de bedste skuespiller-instruktør-duoer i branchen.

I hendes anden film med Lanthimos bag kameraet spiller Stone rollen som Bella Baxter - en kvinde der bringes tilbage til livet med et barns hjerne. Hun begiver sig ud i verden, og selvom hun virkelig ønsker at tro på, at det er godt sted, må hun hurtigt se dets grusomheder i øjnene. 

Filmen ville kort sagt ikke fungere uden Emma Stone i centrum, og der er ikke mange skuespillere, der ville kunne levere en præstation som Stone. Hun giver Bella lige dele vildskab og naivitet og er filmens bankende hjerte på grund af det. 

Præstationen er både ufatteligt detaljeret, vidunderligt fysisk og fuldstændig frygtløs, men det mest imponerende ved den er dens totalitet. Man glemmer ofte, at film stort set aldrig er optaget kronologisk, og Stone har derfor skulle navigere i fx at spille mentalt 10 år gammel til så at spille 25 år gammel til så at spille 2 år gammel indenfor meget kort tid.

Det er ikke så mærkeligt, at det sikrede hende hendes anden Oscar på kun syv år.

 

Emma Stone har allerede endnu engang slået pjalterne sammen Yorgos Lanthimos i 'Kinds of Kindness', der har premiere den 4. juli. Køb dine billetter her.

Køb billetter