For første gang i 23 år: Oscars indfører en ny kategori

Det var på tide
Oscar
(© A.M.P.A.S.)

Film er en kollektivproces. Alle, der har hørt en takketale, ved, at vinderen oftest takker Gud og hvermand, der har været en del af det store produktionshold.

Alle ved også, at en film oftest står og falder med, om det er de rigtige skuespillere, man har fundet til de pågældende roller. De bliver fundet af en såkaldt "casting director".

Og på trods af, at skuespillerne står i centrum til Oscar-showet, så har casterne aldrig haft deres egen kategori til årets største prisuddeling. Men det bliver der lavet om på nu.

Akademiets øverste råd kunne nemlig torsdag meddele, at man for første gang i 23 år indfører en ny kategori; "Bedste casting" (best achievement in casting, red.).

Sidst det skete var i 2001, hvor man etablerede "Bedste animationsfilm (spillefilmslængde)".

LÆS OGSÅ: Se alle Oscar-nomineringerne 2024: Dansk film er med i det vilde felt

Det har ladet vente på sig. Striden om at få en sådan kategori går nemlig helt tilbage til 90'erne, hvor man første gang pressede på for at få det indført. Nu bliver det en realitet fra den 98. udgave af showet i 2026.

Næst efter må en kategori for "Bedste stunts" vente. De senere år har flere fra miljøet netop skubbet på at få den agenda igennem. 

John Wick 4-instruktør og stuntmand Chad Stahelski afslørede sidste år, at der var diskussioner om, hvorvidt en sådan kategori kunne blive oprettet, og det virker umiddelbart som et populær idé.

LÆS OGSÅ: Oppenheimer-stjerne fejrede sin første Oscar-nominering med sin mors særlige kage

Flere prominente Hollywood-navne har støttet op om forslaget. Eksempelvis Helen Mirren, der i et interview med os, udviste stor sympati for stuntmændene og appellerede til, at de fik deres egen Oscar-kategori. 

I første omgang kan vi glæde os til en længe ventet Oscar-statuette til casting directors fra 2026.

Årets Oscar-uddeling finder sted natten mellem den 10. og 11. marts dansk tid.