Martin Scorsese frygter ikke, at TikTok ødelægger filmbranchen: "Vi skal ikke være bange for teknologi"

Mesterinstruktøren hyldet på Berlinalen 2024
Martin Scorsese
(© Richard Hübner / Berlinale 2024)

En af vor tids mest anerkendte instruktører Martin Scorsese blev hyldet ved årets filmfestival i Berlin, hvor han blev tildelt en ærespris for sin imponerende karriere. 

I denne anledning deltog filmskaberen i en stopfyldt pressekonference, hvor han bl.a. fik spørgsmål om sit syn på biograffilmens fremtid, og hvorvidt film, som vi kender dem, er ved at uddø i streaming-alderen. 

Selvom Scorsese tidligere har peget på superheltefilmen som ”the death of cinema” (biograffilmens død), så kom mesterinstruktøren med en mere positiv udtalelse ved Berlinalen, hvor han slog fast, at filmmediet ikke er dødt. 

Se hele Martin Scorseses svar i videoen nederst. 

- Jeg tror ikke, at [filmen] er ved at dø, nej. Jeg tror, at den er under transformering. Det var aldrig meningen, at det skulle være én ting. Vi er bare vant til, at det er én ting. 

- Jeg voksede op [med film] som værende én ting: Hvis du gerne vil se en film, så går du i biografen.  

- Det var altid en fælles oplevelse. 

LÆS OGSÅ: Ukendelig Hollywood-stjerne er bigfoot i årets (måske) mærkeligste film

Instruktøren fremhævede herefter den individuelle stemme, som ifølge ham er det eneste, man som filmskaber kan holde fast i på grund af det teknologiske landskabs voksende forandring. 

- Teknologien har ændret sig så hurtigt og udmattende, at den eneste ting, man virkelig kan holde fast i, er den individuelle stemme. 

- Den individuelle stemme, må jeg sige, kan udtrykke sig selv på TikTok, eller den kan udtrykke sig selv gennem en fire timer lang film eller en to timer miniserie. 

På trods af frygten for kunstig intelligens' indflydelse i filmbranchen og streaminggiganternes stigende dominans specielt efter pandemien i 2020 mener Martin Scorsese ikke, at vi skal være bange for teknologien. 

- Jeg tror ikke, vi skal være bange for teknologien. Bliv ikke en slave af teknologien. Lad os kontrollere teknologien og sætte den i den rigtige retning. 

- Den rigtige retning skal styres af den individuelle stemme og ikke af noget, der bare forbruges og kastes væk igen. 

Martin Scorsese er kendt for filmklassikere som Goodfellas, Taxi Driver og Raging Bull. Mesterinstruktøren var sidste år aktuel med storfilmen Killers of the Flower Moon, som er nomineret til hele 10 Oscars, heriblandt for Bedste instruktør, når prisuddelingen finder sted i marts. 

To danske film er blevet udtaget på årets filmfestival i Berlin med Birgitte Stærmoses 'Afterwar' samt Den skyldige-instruktøren Gustav Möllers opfølger Vogter, der er med i festivalens hovedkonkurrence.