Ny dansk film er dybt personlig for instruktøren: "Hvordan caster man sin afdøde mor?"

'Min evige sommer' kan ses i biografen nu
Min evige sommer
(© REEL Pictures)

Debutfilmen Min evige sommer har allerede opnået stor succes i udlandet, hvor den sidste år var udtaget på San Sebastian Film Festival i Spanien, mens filmen modtog hovedprisen under de nordiske filmdage i Lübeck samt Dragon Award Best Nordic Film Honary Mention på Göteborg Film Festival.

Nu rammer filmen endelig de danske biografer, og her kan publikum opleve en dybt personlig fortælling fra den unge instruktør Sylvia Le Fanu. 'Min evige sommer' handler om den 15-årige Fanny, der tager i sommerhus med sine forældre en skæbnesvanger sommer, der bliver stedet for det sidste farvel til hendes døende mor.

Det fortæller filmskaberen om, da vi møder hende til et interview i Empire Bio på Nørrebro i København.

- Jeg mistede min mor, da jeg var 20. Jeg var 15, da hun bliver syg for første gang. Så i en femårig periode levede vi med det, som vi kalder ventesorg. Det at vide, at vi skulle miste hende, men jo ikke at vide, hvornår.

- Det tror jeg, er et særligt komplekst rum at være i, som indebar en masse modsatrettede følelser, som jeg tænkte, var interessant i mangel på bedre ord, men at udforske hvilke dilemmaer, hvilken splittelse, det skaber for især et ungt menneske, forklarer instruktøren om inspirationen bag filmen.

'Min evige sommer' skildrer et næsten helt almindeligt familieliv, et forventet tab og den svære proces at sige farvel til én, man elsker. Og mens Le Fanus personlige tilknytning til historien og derved dens autenticitet skinder igennem som en af filmens helt store styrker, har det også gjort dele af processen mere komplicerede.

Min evige sommer
(© REEL Pictures)

Kaya Toft Loholt (En helt almindelig familie) har hovedrollen som Fanny, mens forældrene spilles af Anders Mossling og Maria Rossing, der er kendt fra et hav af danske film og tv-serier, senest som en af hovedrollerne i 'Carmen Curlers'. Le Fanu fortæller, at det i castingprocessen var svært at tage afstand.

- Hvordan caster man sin afdøde mor? Jeg brugte nogle af mine barndomsveninder faktisk, da jeg var mest forvirret, og fik dem til at pege lidt. Og de pegede faktisk næsten alle sammen på Maria Rossing. 

- Jeg tror, hun rummer noget af den her dualitet i forhold til en varme på den ene side og samtidig et intellekt eller en værdighed.

- Det er jo virkelig svært at portrættere sygdom, så det her med, hvordan man står i det, uden det bliver for sentimentalt, og uden det bliver for følelsesladet. Det vil jeg kendetegne dem alle tre, at de forstod intuitivt det her med ikke at over-dramatisere.

Allerede i 2017 markerede Sylvia Le Fanu sig som både instruktør og manuskriptforfatter med kortfilmen 'Abu Adnan', der blev nomineret til en Robert, og nu har hun spillefilmsdebut med 'Min evige sommer'. Instruktøren har tidligere forklaret, hvordan denne film ikke kunne undgå at blive hendes første - da hun ikke kan lave andre, før denne er fortalt.

- Denne her film har ligesom stillet sig forrest i køen og meldt sig og sagt: "Jeg skal ud af verden, før at der er noget andet, der kan få plads." 

Min evige sommer
(© REEL Pictures)

- Der er jo nogle af mine kollegaer, der kan jonglere med mange ting på én gang, og jeg er åbenbart lidt monogam og har et projekt ad gangen. Og det var så det her. 

Selvom det måske på den måde ikke var et valg at have denne fortælling som sin filmdebut, ser Le Fanu det også som en styrke, at arbejde med noget så personligt så tidligt i sin karriere.

- Man kan sige, på den ene side er det jo meget skrøbeligt at arbejde med noget så personligt, men på den anden side stiller det mig jo også, i forhold til en debut, med en vis aktivitet i mangel på den erfaring, at jeg på en måde ejer den historie. 

- Så kan man sige, så kender jeg materialet ind og ud. Det giver også noget styrke, tror jeg, i forhold til at kunne lave ens første film. Måske var det en overvejelse, selvom det meste er lidt underbevidst. 

Sylvia Le Fanu er opvokset med film, da hendes barndom blev tilbragt med sine forældre på Den Europæiske Filmhøjskole i Ebeltoft, hvor hendes egen løbebane blev lagt. Med en bachelorgrad i Film- og medievidenskab samt en uddannelse fra den fynske filmskole 18 Frames, søgte hun senere ind på Den Norske Filmskole, hvorfra hun dimitterede i 2020.

'Min evige sommer' kan ses i biografen nu.

Nyeste film i biografen