Brutalt mord skaber oprør i første klip fra danskers nye storfilm

Per Fly står bag det politiske drama 'Hammarskjöld'
'Hammerskjöld'
(© 'Hammerskjöld' / Nordisk Film)

Per Fly - manden bag danske film som 'Bænken', 'Arven' og 'Drabet' - er til april tilbage på det store lærred med sin næste storfilm Hammarskjöld.

Denne gang har han slået sig sammen med en af Sveriges største skuespillere, nemlig Mikael Persbrandt, der skal portrættere den berømte politiker Dag Hammarskjöld.

Filmen tager sit udgangspunkt i 1961, hvor Hammarskjöld har et år tilbage på sin post som FN's generalsekretær. Den Kolde krig er højaktuel, og især situationen i Congo er højt på dagsordenen, da Hammarskjöld har givet sig selv den umulige opgave at skabe fred i det afrikanske land. Noget som nogen mener er en selvmordsmission.

Det er netop også dette, der er udgangspunktet for den første intense scene fra filmen, som netop er blevet frigivet. Se klippet nederst.

I klippet befinder vi os i FN's hovedkvarter i New York, hvor Dag Hammarskjöld kan overbringe en forfærdelig nyhed - som vi ser udspille sig - og som efterfølgende får voldsomme reaktioner i salen.

Udover førnævnte Persbrandt, som mange danskere nok vil kende fra bl.a. Susanne Biers Oscar-vinder Hævnen og Lars von Triers 'Riget: Exodus', så tæller rollelisten også en række andre store navne.

Heriblandt danske Thure Lindhardt, der giver Persbrandt modspil som forfatteren Thomas Levin, en af Hammarskjölds tætte barndomsvenner. 

Dag Hammarskjölds død er omgærdet af mystisk, noget som bl.a. den danske dokumentarist Mads Brügger behandlede i Cold Case Hammarskjöld.

I 'Hammarskjöld' vil vi komme tæt på mennesket bag politikeren, som altså endte sine dage i Zambia i 1961.

'Hammarskjöld' får dansk premiere den 18. april.