Den store guide til efterårsferien: Det skal du se i biografen

Find inspiration her og tag med dine nærmeste i biografen
FIlm du skal se i efterårsferien
(© 'Vogter' © Nordisk Film / 'Den vilde robot' © UIP / 'Joker: Folie à Deux' © Warner Bros.)

Efterårsferien er lige rundt om hjørnet, og det regner – måske har du endda fri? Så hvorfor ikke gøre noget hyggeligt ud af det og tage i biografen? 

Vi har samlet et udvalg af film, der byder på noget for enhver smag, uanset om du leder efter sjov for børnene eller noget spændende for de voksne. 

Listen nedenfor er opdelt i kategorier, så det bliver nemt at finde præcis det, du søger.

Klik på titlerne for mere information og billetter.

Børnene fra Sølvgade
Børnene fra Sølvgade (© Peter Gramstrup / Nordisk Film)

Familiefilm

Om du har mellemstore eller små børn, så er den danske film Børnene fra Sølvgade lige noget for dem – og dig selv. I filmen lever fire søskende et liv, som mange børn til tider ønsker: et liv uden voksne. Men at være uden en voksen er ikke altid lige nemt eller sjovt. Heldigvis hyrer de hushjælpen Miss Nelly, og snart begynder der at ske ting og sager.

Resten af familiefilmene på listen er animerede, hvilket tillader alt det, som aldrig ville kunne ske i virkeligheden, og hvor fantasien virkelig kan komme i spil.

For eksempel En panda i Afrika, hvor pandabjørnen Pang tager på en rejse helt om på den anden side af Jorden for at redde sin bedste ven, dragen Jielong, fra nogle farlige løver. Eller Den vilde robot, hvor den store robot Roz strander på en øde ø og blive gode venner med alle de mærkelige og sjove dyr, som er så forskellige fra hende selv.

Er man dog mere til katte end drager og robotter, så er filmen 10 liv om den lidt dovne og frække kat Hektor, der bliver sendt på en sjov rejse for at udnytte sine 9 liv til fordel for andre, også en dejlig film for hele familien at se i efterårsferien.

De to sidste familiefilm på listen er to velkendte serier, der tidligere har vist sig at være blandt børnenes favoritter.

Det drejer sig om den fjerde installation i historien om superskurken Gru og hans fantastiske, sjove håndlangere, de gule minions, i filmen Grusomme mig 4, og Pixar-filmen Inderst inde 2, som vender tilbage til Rileys sind, nu som teenager, hvor hendes hold af følelser, anført af Glæde, pludselig står over for nye udfordringer.

Mørkeland
Mørkeland (© Anders Nicander / SF Studios)

Danske film

Hvordan er det at gå på gymnasium i Nordsjælland? Det udforsker instruktør Jonas Risvig i Kontra, en ungdomsfilm, der tilmed er instruktørens spillefilmsdebut. Filmen følger outsiderne Fanny og Lilja, der drømmer om popularitet. Og deres jagt på en ny identitet fører dem ind i sex, fester og kærlighed, men de opdager hurtigt, at popularitet har sin pris.

Man skal ikke lade sig snyde af gymnasieelever; 'Kontra' er absolut ikke for sarte sjæle, og det samme gælder for den næste danske film på listen.

I rollen som den benhårde fængselsbetjent viste Sidse Babett Knudsen i Vogter nye sider af sit talent. Filmen skildrer historien om fængselsvagten Eva, der pludselig står ansigt til ansigt med sin søns morder, spillet af Sebastian Bull, som vi også har lavet et interview med. Læs mere her.

Et andet godt bud på en mørkere film er Mørkeland. Filmen har været en mega-succes og solgt næsten 300.000 billetter. Og hvis du vil se, hvad Ulrik Torp har rodet sig ud i, er det ved at være tid, da det måske er sidste chance, inden den tredje film i rækken får premiere. Læs mere her.

Dokumentaren Afterwar er instrueret af danske Birgitte Stærmose og skildrer krigen i Kosovo på en unik måde, hvor de samme "skuespillere" anvendes med års mellemrum. Afterwar er hård, men den giver en helt ny biografoplevelse. Læs mere om Birgitte Stærmoses unikke metode i vores interview med hende her.

Lee
Lee (© Scanbox)

Historiske film

I den sande historie om moderne histories måske første kvindelige iværksætter følger Den gule enke Madame Clicquot, som efter sin mands død overtager og skaber en succesfuld champagneproduktion. Filmen udforsker hendes kærlighed til sin mand og hendes rejse som kvindelig iværksætter i slutningen af det 18. århundrede.

Fra en kvinde til en anden fortæller filmen Lee historien om den tidligere model Lee Miller, der rejste til frontlinjen under Anden Verdenskrig som krigsfotograf for magasinet Vogue for at afsløre skjulte sandheder om Nazityskland. Kate Winslet spiller den inspirerende kvinde. Danske Mikkel E.G. Nielsen er klipper, og ham har vi interviewet i forbindelse med premieren på filmen. Læs om den store klippeproces her.

Nazistpartiets hemmeligheder blev heldigvis afsløret af mennesker som Lee Miller, men hvordan mændene bag nogle af de mørkeste tider i menneskets historie udtænkte disse ideer, er, hvad filmen Føreren og forføreren handler om. Den skildrer nemlig historien om Nazitysklands propagandaminister, Joseph Goebbels, og hans forhold til føreren, Adolf Hitler.

Vi afrunder listen med en film, der ikke kan ses i biografen før den 17. oktober, men som også fortæller en virkelig historie om en iværksætter med til tider voldsomme planer – Donald Trump-filmen The Apprentice. Dansk-iranske Ali Abbasi (Holy Spider) instruerer Sebastian Stan i rollen som Trump.

Joker: Folie a Deux
Joker: Folie à Deux (© Warner Bros.)

Store dramaer

Hvordan bearbejdes sorg, når den skal holdes hemmelig? Det er spørgsmålet, som filmen Lysbrud stiller publikum, efter en ung kvinde mister sin hemmelige kæreste i en tragisk ulykke og må bære sorgen alene. Med store følelser spiller 'Lysbrud' på højeste tangent i en rørende rejse gennem frygt, sorg og håb, alt sammen med Islands smukke natur som baggrund.

I It Ends with Us følger vi Lily Bloom, spillet af superstjernen Blake Lively, der flytter til Boston for at realisere sin drøm om en blomsterbutik. Her møder hun den charmerende neurokirurg Ryle, men da hendes første kærlighed, Atlas, vender tilbage, må Lily træffe et svært valg for sin fremtid. 

Dramaer handler også om mere end kærlighed, og selvom kærlighed er et tema i den næste film, er Joker: Folie à Deux mildest talt ikke en klassisk romantisk film. Den længe ventede efterfølger med Joaquin Phoenix og Lady Gaga er endelig i biografen, og hvis du troede, at den første film var dyster, så vent bare, til du ser 'Joker: Folie à Deux'. Der er skruet op for galskaben, dramaet, volden (og volumen). 

Fra en galning til et geni – eller fra en galning til en anden galning; det kommer stærkt an på, hvem man spørger.

Den næste film, skabt af instruktøren bag The Godfather-filmene, Megalopolis, deler ihvertfald vandene og er måske den mest omdiskuterede film i verden lige nu. Historien følger en visionær arkitekt, der skal genopbygge New York City efter en katastrofal ødelæggelse. Det er med sikkerhed den mest unikke biografoplvelse på hele den samlede liste. 

La Chimera
La chimera (© Filmbazar)

Intelligente komedier

Beetlejuice Beetlejuice som intelligent komedie? Ja, vi forstår godt, hvis du undrer dig, men leg lige med for sjov. Filmen om det grove poltergeist, der vender tilbage over 30 år efter originalen, er skabt af auteuren Tim Burton. Og det, at hans skøre og krøllede idéer dominerer filmen, kan vi godt kalde intelligent – selv med et par jokes under bæltestedet.

Er du mere til velraffineret og kunstnerisk humor, så er den italienske film om en gruppe gravrøvere, La Chimera, et godt bud på efterårsferiens film. Til trods for flere eksistentielle problemer, mindre action og færre nazister, kunne 'La Chimera' godt være den italienske pendant til Indiana Jones: Jagten på den forsvundne skat.

Den sidste rejse blev en kæmpe succes i Sverige og endte som den bedst sælgende film i sin genre nogensinde. Historien handler om en søn, der tager sin far med på en sidste rejse for at genfinde livsgnisten efter pensionen. Filmen er ikke bare sjov, men utrolig hjertevarmende i sin humor. Vi har interviewet folkene bag filmen – læs mere her.

Speak No Evil
Speak No Evil (© Speak No Evil / UIP)

Gyser

Hvad er bedre end at bruge sin ferie på at se en film om nogen på ferie? Så hvorfor ikke tage i biografen og se den amerikanske version af den danske gyser Speak No Evil? Med X-Men-stjernen James McAvoy i hovedrollen er der skruet ned for den danske humor og op for klassisk amerikansk gyservold. Perfekt til en regnvejrsdag.

Og hvis du slet ikke kan få nok gys og er klar på lidt science fiction-action, så er Alien: Romulus et must-see! Med en intens atmosfære og et skræmmende monster, der lurer i skyggerne, er franchisen bedre, end den har været i lang tid.

Den 17. oktober får Smile 2, opfølgeren til den populære gyser Smile fra 2022, nemlig dansk premiere. I filmen står  Popstjernen Skye Riley over for skræmmende hændelser, mens hun forbereder sin verdensturné. Men for at overleve må hun konfrontere sin mørke fortid. Med henblik på traileren og Smile 2-castet kan vi roligt sige, at vi glæder os!

Deadpool & Wolverine
(© Deadpool & Wolverine / Walt Disney Pictures)

Kulørt action

Det er snart 18 år siden, at den første transformers-film havde premiere, og nu er det så tid til at besøge biografen igen for at opleve Transformers Oneden bedst anmeldte Transformers-film nogensinde!. Den nye film udforsker forhistorien for Optimus Prime og Megatron, og er tilmed animeret, hvilket også gør den tilgængelig for et yngre publikum.

Afslutningsvis runder vi listen af med årets største blockbuster, og det er naturligvis Marvel-filmen Deadpool & Wolverine.

Titlen siger jo egentlig det hele; det er to af Marvels mest elskede superhelte, der nu slår sig sammen. What’s not to like? Filmen har slået biografrekorder verden over, og skal du nå at opleve den, som den fortjener – på det store lærred – så er efterårsferien måske din sidste chance.

Få det fulde overblik over film i biografen her.