Fra grinende galning til plaget krigsveteran: Joaquin Phoenix' 9 bedste filmroller

Skuespilleren er biografaktuel i 'Joker 2: Folie à Deux'
Joker 2: Folie à Deux
(© Warner Bros. / Joker 2: Folie à Deux)

Joaquin Phoenix er lige nu biografaktuel som Arthur Fleck aka Joker i Joker 2: Folie à Deux, opfølgeren til Joker fra 2019.

Vi kigger i den forbindelse på den Oscar-vindende skuespillers bedste filmroller.

Find dine billetter til 'Joker 2: Folie à Deux' på kino.dk her.

Arthur Fleck er i efterfølgeren blevet indlagt på Arkhams afdeling for særligt farlige kriminelle. Her møder han Harley Quinzel, som han snart indleder et kaotisk og passioneret forhold til. Lady Gaga ses i rollen som Jokerens kvindelige modstykke.

Du finder Joaquin Phoenix' 9 bedste filmroller herunder:

Billede
© Film4 / You Were Never Really Here

9. Joe i You Were Never Really Here (2017)

I Lynne Ramsays lavmælt voldelige drama-thriller spiller Joaquin Phoenix en traumatiseret veteran, der har brutaliteten helt inde på livet og ikke er bleg for at ty til den.

Rollen som Joe forløses med et mut tilstedevær, der gennem fortællingen bringer nuancerede følelser til live.

Døden og volden lurer måske nok hele vejen i den intese film, men bl.a. i samspillet med pigen Nina Votto - portrætteret af Ekaterina Samsonov - kommer der også en menneskelig skrøbelighed til syne bag Joes mørke øjne.

Billede
© Magnolia Pictures / I'm Still Here (© CPH:DOX)

8. Joaquin Phoenix i I'm Still Here (2010)

Joaquin Phoenix tog røven på de fleste, da han bekendtgjorde, at han droppede skuespillet til fordel for en karriere som rapper.

Det viste sig som bekendt senere, at det hele var et spil for galleriet og én stor løgn, der udmundede i den falske dokumentar 'I'm Still Here', instrueret af Casey Affleck.

Phoenix synes her som en mand i frit fald i rollen som sig selv. Fra yderst akavede interview-optrædener til mislykkede koncerter.

Vi er mange, der er glade for, at karrieren som rapper var en virkelig velspillet spøg, så vi efterfølgende kunne få flere forrygende præstationer af Joaquin Phoenix.

Billede
© A24 / C'mon C'mon

7. Johnny i C'mon C'mon (2021)

I dette opløftende, søde og charmerende drama finder man Joaquin Phoenix i rollen som journalisten Joe, der en smule modvilligt skal tage sig af sin nevø Jesse.

Vi kommer således med på et roadtrip gennem USA, hvor man finder et herligt samspil mellem den forknytte Joe og den noget mere energiske nevø, spillet engagerende af Woody Norman.

Gennem Joe og hans relation til Jesse kommer vi tættere på en forståelse af livet set gennem journalistens øjne.

Dramaet afstedkommer da også flere rørende øjeblikke, der trækker varme tårer frem i øjnene hos os.

Billede
(© UIP)

6. Theodore i Her (2013)

Spike Jonzes romantiske science fiction-drama 'Her' viser en både sart og følsom side af kamæleonen Joaquin Phoenix.

Efter et hårdt brud med sin kæreste udvikler den ensomme Theodore nu følelser for Samantha. Hun er dog ikke en kvinde af kød og blod, men derimod et operativsystem skræddersyet til brugeren - med stemme af Scarlett Johansson.

Rollen som Theodore er en af Phoenix' mest relaterbare menneskeskildringer, hvor hans hjerteskærende og ærlige portræt rammer dybtliggende følelser i os alle.

Måden, hvorpå Phoenix pendulerer mellem den søde forelskelse og den tunge sorg, er mesterlig. 

Filmen og Phoenix' nuancerede portræt giver stof til eftertanke - både om vores relationer til andre mennesker, os selv og hvordan det er at skabe en identitetsfølelse.

Billede
(© UIP)

5. Beau Wassermann i Beau is Afraid (2023)

I Ari Asters kalejdoskopisk vanvittige og bizarre film finder man Joaquin Phoenix som den i særdeleshed martrede Beau, der er bange for verden.

Phoenix får her i den grad lov til at folde sin excentriske side ud i fuldt vigør, hvilket går underholdende i spænd med filmens groteske, satirisk skæve og vilde univers. 

Filmen blev forbigået i Oscar-land, hvilket er en skam, da rollen som Beau bestemt er en af skuespillerens bedste og mest intenst rablende.

Man tages nemlig med på en yderst kulørt og visuelt overraskende tur ud i verden med Beau, der må stå ansigt til ansigt med sin angst og frygt, hvilket Phoenix formidler forrygende godt.

Gladiator
(© Universal Pictures / Gladiator )

4. Commodus i Gladiator (2000)

Det episke drama 'Gladiator' af Ridley Scott vandt hele fem Oscar-statuetter ud af sine 12 nomineringer, bl.a. for Bedste film og ikke mindst en velfortjent nominering for Bedste mandlige birolle til Joaquin Phoenix.

Filmen blev desuden for Phoenix' også en overgang til bl.a. større roller. 

Skuespilleren mestrer her rollen som den både magtsyge og følsomme Commodus skræmmende godt. Der balanceres medrivende mellem den bistre og morderiske kejsersøn mod den klynkende kujon, han egentlig er.

Phoenix gav altså den måske nok ellers noget konventionelle skurk et ekstra lag af ubehag.

På trods af mange fantastiske roller siden, vil den altid stå som en af hans stærkeste og mest ikoniske.

Billede
© Twentieth Century Fox / Walk the Line (© Filmcompagniet)

3. Johnny Cash i Walk the Line (2005)

Med rollen som Johnny Cash i 'Walk the Line' kom Joaquin Phoenix for alvor med i gruppen af Hollywoods leading men.

Indtil da havde Phoenix hovedsageligt spillet biroller og ofte karakterer, som bevæger sig på kanten af samfundet. I rollen som den ikoniske musiker føjer Phoenix en følsomhed og skrøbelighed til sit gribende portræt.

I det biografiske drama rammer skuespilleren altså plet som den karismatiske country-legende.

Phoenix, der før filmen aldrig havde sunget, modtog desuden sangundervisning til rollen og sang overbevisende alle filmens numre.

Rollen som Johnny Cash indbragte Phoenix sin anden Oscar-nominering i kategorien Bedste mandlige hovedrolle.

Billede
(© Warner Bros.)

2. Arthur Fleck i Joker (2019)

Efter Heath Ledgers sublime skildring af Jokeren i 'The Dark Knight' har det været nogle store sko at skulle udfylde for hvem end, der nu måtte iføre sig det skræmmende smil.

Joaquin Phoenix finder her den helt rette tilgang til rollen som den forpinte Arthur Fleck i 'Joker'.

Phoenix gør rollen som Jokeren til en skrøbelig og utilpasset mand, der tynges af en narcissistisk mor, egne dæmoner og pludselige grin - det med et samfund, der ikke vil acceptere ham.

Phoenix navigerer de mange komplicerede følelser og forskellige personlighedstræk til perfektion, hvor man således sidder med både frygt og sympati for Arthur Fleck aka Jokeren.

Phoenix modtog desuden - og endelig - en Oscar for sin gennemførte skildring af den ikoniske skurk.

Billede
© The Weinstein Company / The Master

1. Freddie Quell i The Master (2012)

I Paul Thomas Andersons mesterværk af en film ses Joaquin Phoenix i hovedrollen som den utilpassede krigsveteran Freddie Quell, der kæmper med at omstille sig til livet efter krigen.

Phoenix mestrer rollen med hele sin krop. De pludselige udbrud, den uregerlige opførsel og den lidende adfærd, som Quell døjer med grundet PTSD. En både voldsom, ærlig og følsom præstation.

Quell kunne nemt være blevet en usympatisk karakter, men Phoenix formår altså at spille ham så nuanceret, at man føler med den letpåvirkelige og desperate veteran.

Phoenix modtog sin tredje Oscar-nominering for sin rolle i 'The Master'.

Find dine billetter til 'Joker 2: Folie à Deux' på kino.dk her.