Fra Superman til super mand: Nu kommer filmen om Christopher Reeve

Se den rørende og inspirerende trailer
Super/Man
(© Warner Bros.)

“You'll believe a man can fly”

Sådan lød undertitlen til filmen Superman fra 1978, og netop sådan fik manden med det velkendte logo på brystet og den røde kappe, Christopher Reeve, os til at føle.

Nu, 46 år efter filmen og 20 år efter sin død, får han os til at føle det igen i dokumentaren om hans liv: Super/Man: The Christopher Reeve Story.

Rollen som Superman blev skelsættende for Reeve, og de karaktertræk, som Superman besidder - herunder styrke, mod og håb - blev også noget, man kunne attribuere Christopher Reeve.

Rollen gjorde ham til en global stjerne, men Reeves liv tog en dramatisk drejning i 1995, da han i en tragisk rideulykke pådrog sig alvorlige rygmarvsskader, som betød, at den elskede superhelt blev lam fra brystet og ned. En tilstand, der ændrede hans liv radikalt.

Se traileren til ‘Super/Man: The Christopher Reeve Story’ nederst i artiklen.

Til lyden af den ikoniske Superman-melodi og billeder af Christopher Reeve, der stryger gennem luften som verdens største superhelt, siger den afdøde skuespiller:

- Hvad er en helt? Mit svar var, at en helt var en, der udfører en modig handling uden at overveje konsekvenserne. Nu er min definition helt anderledes. Jeg mener, at en helt er en almindelig person, der finder styrken til at holde ud og udholde på trods af overvældende forhindringer.

Og netop dette incitament spiller en stor rolle i traileren om hans beundringsværdige liv.

Trods de enorme udfordringer, han stod over for, nægtede Reeve at lade sin skæbne definere ham. I stedet blev han en passioneret fortaler for forskning i rygmarvsskader og støtte til personer med handicap. Hans person inspirerede millioner og gjorde ham til en vigtig stemme i kampen for bedre behandling og forskning.

Christopher Reeve viste, at man kan finde styrke, selv når livet tager en uventet og hård drejning. Han beviste, at helte ikke kun findes i superheltefilm, men også blandt dem, der kæmper mod livets sværeste prøvelser.

Et tema, som er altoverskyggende i den rørende trailer.

I hidtil usete og intime hjemmevideoer viser traileren, hvordan Reeve og hans familie sammen måtte grave dybt og finde styrken til at leve et helt anderledes liv.

Traileren skildrer de hårdeste stunder i familiens liv og Reeves egen kamp for at finde styrken til at kæmpe videre, på et tidspunkt hvor han overvejede selvmord.

- Jeg ødelagde mit liv og alle andres. Jeg vil ikke kunne stå på ski, sejle eller kaste en bold som før. Jeg vil ikke kunne elske med Dana. Måske burde vi lade mig gå.

For første gang nogensinde stiller hans familie, deriblandt hans tre børn, op til langvarige interviews og fortæller om deres far og hans eftermæle. Et eftermæle af en sådan størrelse, at det får en specifik film eller rolle til at føles trivielt.

Dokumentaren er lavet af de velkendte dokumentarister Ian Bonhôte og Peter Ettedgui, som også var medvirkende på henholdsvis dokumentaren McQueen om modeikonet Lee Alexander McQueen og den Emmy-nominerede Marlon Brando-dokumentar Listen to Me Marlon.

'Super/Man: The Christopher Reeve Story’ har biografpremiere den 26. September. Find dine billetter her på Kino.dk. 

Køb billetter