Hvad betyder den chokerende slutning på 'Joker 2'? Og forbindelsen til 'The Dark Knight', som alle taler om

Vi ser nærmere på konklusionen af 'Joker: Folie á Deux'
Joker 2
(© 'Joker: Folie à Deux' / Warner Bros.)

Den biografaktuelle Joker: Folie á Deux har i den grad delt vandene. Både når det gælder anmeldere og publikum. 

Det ser ud til, at man enten elsker eller hader den nye DC-film, der har Joaquin Phoenix og Lady Gaga i hovedrollerne som Arthur Fleck og Harlee Quinzel.

Også den kontroversielle slutning virker til at have skabt debat, men hvad betyder den egentlig? Hvad venter nu for Joker-franchisen? Og hvad går den mulige Heath Ledger- og The Dark Knight-forbindelse, som internettet summer over, ud på?

I denne artikel diskuterer vi slutningen på ’Joker: Folie á Deux’ og den mulige fremtid for franchisen. Så det vil selvsagt være spoilers i det følgende – så er du advaret.

Find dine billetter til 'Joker 2' her.

Joker 2
(© Joker: Folie à Deux / Warner Bros.)

Bomben sprænger!

Arthur Fleck sprænger en bombe i retssagen, da han vælger at forsvare sig selv og tilstår, at Joker ikke eksisterer som en del af ham. Det har været Arthur hele tiden. Det er ham, som alene skal stå til ansvar for gerningerne fra den første film.

Men dønningerne har knapt nået at lægge sig, før en rigtig bombe går af i retsbygningen. Eksplosionen efterlader Arthur med en flugtmulig, der bringer ham sammen med sin udkårne Lee, som dog vælger at afvise ham, nu hvor han selv har afsagt Jokeren.

Tilbage i fængslet må Arthur lade livet, da han på vej ned til en besøgende (hvem kan det være?), bliver stukket ihjel af en ung fange på Arkham Asylum.

Men hvad betyder Arthurs ord i retssalen egentlig? Og hvem er denne mystiske indsatte, som har luret i kulisserne hele tiden?

Det første spørgsmål giver instruktør og medforfatter Todd Phillips et ret klart svar på.

Joker: Folie a Deux
(© Warner Bros.)

Arthur er ikke Jokeren

I et interview med Entertainment Weekly fortæller Phillips om Arthurs bekendelser i retssagen:

- Det går op for ham, at alt er korrupt, og det kommer aldrig til at ændre sig, og den eneste måde at fikse det på, er ved at brænde det hele ned.

- Da vagterne slår den unge fyr ihjel på Arkham Asylum, indser han, at det at klæde sig ud, tage make-up på og påtage sig denne rolle, ikke ændrer noget. I nogle henseender accepterer han det faktum, at han altid har været Arthur Fleck; han har aldrig været den ting, som er blevet trukket ned over ham, denne idé som Gothams befolkning har trukket ned over ham, som han skal repræsentere. Han er et uvidende ikon. Det er en ting, som de har placeret ham i, og han vil ikke leve som en bedrager mere – han vil være den, som han er.

Om forholdet med Lady Gagas svar på Harley Quinn, fortæller filmskaberen:

- Det sørgelige er, at han er Arthur, og alle er ligeglade med Arthur. Det går op for hende: ”Jeg var på et helt andet trip, mand. Du kan ikke være det, jeg ville have du skulle være". 

Han bekræfter ydermere, at scenen ikke er en del af Arthurs fantasi – i den første film var forholdet til nabo et tankeopspind, men dette er ikke tilfældet i 2’eren.

Twenty Two
(© Kortfilmen 'Twenty-Two')

En forhistorie til 'The Dark Knight'?

Det interessante i Todd Phillips udtalelser er, at de faktisk kan tale ind i, hvem den mystiske indsatte, der stikker Arthur ned er.

Fordi hvis Arthur aldrig har været Joker. Hvem er det så?

Flere mener, at dette faktisk kan være – hvis ikke en forhistorie til Heath Ledgers Joker i The Dark Knight – så i hvert fald en hyldest til den karakter.

Således påpeger flere, at skuespilleren Connor Storrie har en vis lighed med netop en ung Ledger.

Ydermere så ser man den unge indsatte lave et såkaldt Glasgow smile på sig selv i baggrunden, hvor han altså skærer sine kinder op – som netop Heath Ledgers Joker har. Karakteren afslører aldrig selv den oprigtige historie bag sit skamferede ydre.

Joker-filmene udspiller sig 1980’erne, mens Christopher Nolans Batman-trilogi foregår i 00’erne. Det virker derfor usandsynligt, at Connor Storrie, som vi formoder er omkring 20 år, skulle være Ledgers Joker. Således påpeger flere, at tidslinjen ikke passer, da Ledger var 28 år, da ’The Dark Knight’ blev indspillet.

Derfor er det næppe en forhistorie. Connor Storries optræden skal formentlig ses som en hyldest til Heath Ledger, der gik bort 28-årig gammel i 2008 og posthumt modtog en Oscar for netop sin rolle som Joker. Joaquin Phoenix fik i 2020 ligeledes en Oscar for at spille Joker… eller det var jo faktisk Arthur Fleck all along.

Den første film havde en cameo fra en ung Bruce Wayne, så Todd Philips har i den grad en sans for at inkludere hyldester til Batman-mytologien.

The Dark Knight
(© Warner Bros. / The Dark Knight)

Fremtiden for Joker-franchisen

'Joker: Folie á Deux' sætter enkelte mulige karakterer op, som kan fortsætte i spin-off-fortællinger – selvom Arthur Fleck skulle være død. 

Todd Phillips har dog selv afvist at lave flere DC-film. 

Til The Hollywood Reporter udtalte instruktøren umiddelbart efter premieren på filmen, at han var færdig. Da han blev spurgt om, hvorvidt Lady Gagas karakter kunne få sin egen film, lød svaret:

- Det er ikke rigtig i den retning, at denne film har taget mig. Jeg føler, at min tid med DC Universe var disse to film. 

Det skal understreges, at både Phillips og Phoenix efter den første Joker også afviste at lave en efterfølger. Og her fem år senere er en fortsættelse i biograferne, så man skal aldrig sige aldrig.

I ’Joker: Folie á Deux’ optræder ligeledes en ung Harvey Dent, der i Batman-universet senere bliver den velkendte skurk Two-Face. Dent er faktisk i retsbygningen, da den bliver sprunget i luften – og man kan se ham i baggrunden, hvor det ser ud til at halvdelen af hans ansigt har taget skade. En mulig forhistorie?

Ligeledes afslører Harlee, at hun er gravid med Arthurs barn – hvorvidt dette er sandt eller falsk, bekræfter filmen aldrig. Men karakteren har vist sig at have løjet om en del detaljer om sig selv.

Alt tyder på, at dette filmunivers med Jokeren bliver lukket og slukket med denne film, om end der er flere løse tråde, som DC kan samle op.

Det er dog for nyligt kommet frem, at DC netop arbejder på en film med to andre kendte Batman-skurke.

’Joker: Folie á Deux’ kan ses i biograferne.

Køb billetter