Ny 800 millioner dyr mega-film bliver kaldt alt fra "uudholdelig" til "håbet for filmmediets fremtid"

Francis Ford Coppolas 'Megalopolis' har haft premiere i Cannes
Megalopolis
(© Mihai Malaimare Jr. / American Zoetrope)

En af de mest omtalte film på årets festival i Cannes er Francis Ford Coppolas storfilm Megalopolis. Ikke kun fordi der står Coppola på som afsender (manden, der har lavet The Godfather-trilogien, The Conversation og Apocalypse Now), men også fordi filmen har været undervejs siden 1980'erne.

Mesterinstruktøren har brugt 120 mio. dollars af sine egne penge på at finansiere projektet, har ikke nogen stor distributør (endnu), og har i en periode været uden salgsfolk, fordi Coppola selv ville sælge filmen til distribution. Samtidig er filmen dedikeret til instruktørens nyligt afdøde hustru Eleanor Coppola.

Alt i alt en narrativ, der er som skabt til et eventyr, men allerede inden gallapremieren i Cannes, hvor filmen er i hovedkonkurrencen om Guldpalmen, har der være problemer.

Først bragte britiske The Guardian en historie om et dårligt klima på optagelserne, og i særdeleshed er Coppolas opførsel blevet fremhævet som ”gammeldags” overfor de kvindelige statister.

Siden har filmens producer Darren Demetre udtalt, at han ikke har fået nogen klager under optagelserne til filmen. Han udtaler til The Hollywood Reporter:

- Der var to dage, hvor vi optog en festlig Studio 54-agtig klubscene, hvor Francis gik rundt på settet for at etablere scenens ånd ved at give venlige kram og kys på kinden til rollebesætningen og statisterne. 

- Det var hans måde at være med til at inspirere og etablere klubstemningen, som var så vigtig for filmen. Jeg var aldrig opmærksom på nogen klager over chikane eller dårlig opførsel i løbet af projektet.

Her til aften var der så verdenspremiere på 'Megalopolis', og den gav et noget splittet billede af modtagelsen.

Til den første pressevisning, som kino.dk’s Daniel Bentien var med til, lød der flere suk undervejs, der blevet grinet hånligt, og til sidst var der enkelte buh-råb. 

Eneste klapsavler faldt midt i filmen, da et kreativt tiltag, som undertegnet aldrig før har oplevet, fik salen til at måbe – og så til sidst, da Elanors navn tonede frem på lærredet som en smuk hyldest.

Til gengæld var hyldesten i den store gallapremiere-sal Lumiere ikke til at tage fejl af, hvor adskillige minutters stående applaus indikerede en helt anden stemning. Måske fordi det var her, Coppola og Co. befandt sig.

De forskellige oplevelser i salene var måske en tidlig indikator på, at filmen deler vandene. For de første anmeldelser online er mildest talt i øst og vest.

Hvor IndieWire skriver, at den "inspirerer til nyt håb for filmmediets fremtid", kalder Vanity Fair det for "et passionsprojekt, som er gået forfærdeligt galt".

The Wrap skriver, at den er "grandios og fjollet", mens ScreenRant skriver på det sociale medie X:

- 'Megalopolis' er den slags orkestreret kaos, jeg nemt kan forholde mig til. Næsten alt fungerede for mig fra dets enkelhed i at dissekere menneskelighed, drømme og tid med nok dumhed til at få nogle ægte grin... Ok, så jeg er en KÆMPE FAN! Det her var filmkunst!!!

Mindre begejstret er Discussing Film på X:

- 'Megalopolis' er virkelig uudholdelig på så mange niveauer. Du kan se, at dette har været 40 år undervejs og ikke på en god måde. Langt over sin holdbarhedsdato. Aubrey Plaza er ikke overraskende den eneste forløsende kvalitet.

Megalopolis
Adam Driver og Nathalie Emmanuel i 'Megalopolis' (© Mihai Malaimare Jr. / American Zoetrope)

Tilbage står en film, der helt sikker vil skabe debat blandt filmfans verden over, hvis den altså kan finde købere. Lige nu mangler en stor, international distributør, men filmen har skabt interesse rundt omkring.

Firmaet bag IMAX (som vi kender fra CinamaxX i København og Aarhus - nu Vue Fisketorvet og Vue Bruun's) har udtalt, at filmen vil få en bred release i IMAX-biografer (hvad det så betyder), og der er fundet købere i Frankrig, UK og andre store eurpæiske markeder, men endnu ikke Danmark.

Man kan heller ikke benægte, at det er en fantastisk historie om en mand, der tror så meget på sin livsdrøm, at han bruger 40 år af sit liv på at udvikle en historie, 120 mio. dollars af sine egne penge, og går helt uden om studier for at skabe et værk, som eftertiden skal huske ham for.

Selv har Coppola udtalt i forbindelse med trailer-lanceringen, at det er den bedste film, han har overset som instruktør. Det siger noget kommende fra en mand med så stærke mesterværker på cv'et.

'Megalopolis' har Adam Driver i spidsen for en stjernespækket rolleliste som arkitekten Caesar, der vil bygge sit eget, Nye Rom ud af stumperne af et postapokalyptisk New York City.

Udover Adam Driver finder vi også Nathalie Emmanuel, Aubrey Plaza, Shia LaBeouf, Dustin Hoffman, Jon Voight, Giancarlo Esposito, Laurence Fishburne og Kathryn Hunter på rollelisten.

Megalopolis er endnu ikke købt hjem til dansk biografdistribution.

LÆS OGSÅ: Følg med i vores dækning af filmfestivalen i Cannes 2024 her.