Ny Napoleon-film kan stoppe mesterinstruktørs Oscar-tørke

Ridley Scott har sin potentielle pristale klar
Napoleon
(© SF Studios)

Den biografiske film Napoleon om den franske general har premiere i denne uge. Filmens instruktør, Ridley Scott, er nærmest legendarisk og tælles ofte med blandt de dygtigste instruktører i Hollywood. Men han har aldrig vundet en Oscar. Mon Napoleon bliver filmen, hvor det endelig lykkes for ham? 

Hvis man spørger ham selv, er det i hvert fald på høje tid. I et portræt i det amerikanske magasin The New Yorker udtaler han om sin mangel på Oscars: 

- Er du godt klar over, at jeg ikke har vundet en Oscar endnu? Hvis jeg nogensinde får en, vil jeg sige: Det var fandme på tide!

Scott har ellers lavet masser af film, der har været store succeser hos både anmeldere og publikum. Og det er ikke sådan, at Oscar-akademiet slet ikke har anerkendt ham. Han var nomineret til Oscaren for Bedste instruktør for både Thelma & Louise (1991), Gladiator (2000) og The Martian (2015), men vandt desværre ingen af dem. 

Han står desuden bag de elskede klassikere Alien (1979) og Blade Runner (1982), men måske Oscar-akademiets tendens til ikke at give store priser til science fiction-film har haft indflydelse på Scotts Oscarløse position?

Napoleon
Ridley Scott instruerer Joaquin Phoenix til 'Napoleon' (© SF Studios)

'Gladiator' var nomineret til hele 12 Oscars ved showet i 2001 og vandt Bedste film, Bedste skuespiller, Bedste kostumedesign, Bedste lyd og Bedste visuelle effekter. 

Men prisen for Bedste instruktør (en pris der ellers ofte vindes af samme film, som vinder “Bedste film”) gik til Steven Soderbergh for ‘Traffic’. Og da Ridley Scott ikke var producer på ‘Gladiator’, er han ikke officielt modtager af “Bedste film”-prisen.

'Napoleon', som har premiere i denne uge, har Joaquin Phoenix i hovedrollen som den franske general og senere kejser Napoleon Bonaparte. Filmen følger Bonapartes rejse mod magtens tinder og senere fald ved slaget ved Waterloo og stiller skarpt på generalens relation til sin kone Joséphine de Beauharnais (Vanessa Kirby).

Scott og Phoenix arbejdede meget tæt sammen i forberedelsesperioden, inden de begyndte at filme, har instruktøren fortalt Empire Magazine

- Vi sad hver dag i ti dage, hele dagen og talte manuskriptet igennem scene for scene. På en måde øvede vi. Helt ned til detalje for detalje.

Om det hårde arbejde har båret frugt og resulterer i en Oscar, må tiden vise, men indtil da kan vi gå i biografen og se Napoleon og drage vores egne konklusioner.

'Napoleon' har premiere i danske biografer den 23. november.