Se det første klip: Danmarkshistoriens største kup bliver til ny actionfilm

'De lydløse' er udtaget til prestigefyldt festival
De lydløse
(© De lydløse / Nordisk Film)

Publikum kan nu se frem til filmatiseringen af danmarkshistoriens største kup, der får premiere i de danske biografer senere i år.

Actiondramaet hedder De lydløse, og filmen er netop blevet udtaget til den prestigefyldte filmfestival i Toronto. Samtidig er det længe ventede første kig på filmen nu også offentliggjort, hvor vi får et smugkig på planlægningen af røveriet. Se klippet nederst.

'De lydløse' er udtaget til festivalen i programsektionen 'Discovery' for nye instruktører. Bag filmen finder vi Frederik Louis Hviid, der fik sin debut med Shorta.

Plottet bygger på virkelige hændelser om danmarkshistoriens største kup mod Dansk Værdihåndtering. Det var et særdeles velplanlagt og professionelt røveri, der fandt sted i 2008, hvor røverne slap afsted med ca. 70 mio. kr.

Da vi mødte instruktøren på filmfestivalen i Cannes sidste år, kunne han afsløre lidt om, hvad publikum kan se frem til:

- Jeg er meget interesseret i at dykke ned i forberedelserne til kuppet. Røverne brugte to år på at forberede røveriet, og selve optakten samt kuppet var fyldt med liv-og-død-øjeblikke. Filmen skulle gerne give en følelse af at tænde en lunte fra starten, fortalte Hviid.

I hovedrollen ses Gustav Dyekjær Giese (De forbandede år, Retfærdighedens ryttere), der spiller overfor bl.a. Amanda Collin, der sidste år modtog stor anerkendelse for sin præstation i Nikolaj Arcels Bastarden med Mads Mikkelsen.

"De lydløse" er slang for kontanter i kriminelle kredse, hvilket filmens titel er en reference til. 

Filmen får verdenspremiere på Toronto International Film Festival, der finder sted fra den 5. til den 15. september, mens den får dansk biografpremiere den 31. oktober.