9 stjerne-skuespillere du (måske) ikke vidste også er instruktører

Viggo Mortensen er lige nu aktuel som filmskaber for blot anden gang
Viggo Mortensen Ringenes Herre
(© Ringenes Herre: De to tårne / New Line Cinema)

Ofte er der en relativ skarp opdeling mellem rollen som skuespillere og instruktøren, men en gang imellem sker det, at man som skuespiller gerne vil prøve noget nyt.  

Det kunne fx være, at man gerne selv ville prøve at sidde i instruktørstolen og råbe ad skuespillere gennem en stor megafon alt imens kameraet ruller på livet løs. 

I løbet af filmhistorien har flere taget springet fra veletableret skuespiller til instruktør. Nogle mere succesfuld end andre. Tænk bare på fx Sylvester Stallone og Clint Eastwood.

Vi har herunder samlet en liste med ni skuespillere, som du måske ikke vidste faktisk har prøvet sig selv af bag kameraet - ved siden af en hæderlig karriere som skuespiller. 

Den sidste i rækken er ingen ringere end Viggo Mortensen, som netop nu er aktuel med sin anden film som instruktør. 

Knox Goes Away
(© Knox Goes Away / UIP)

Michael Keaton

Selvom Michael Keaton efterhånden har spillet et hav af roller, så kender de fleste ham nok fra hans tid som den kappeklædte hævner Batman.

Men tilbage i 2008 sprang han faktisk også ud som instruktør med den R-ratede thriller, 'The Merry Gentleman', hvor han også selv spiller én af hovedrollerne.

Nu er han så tilbage med filmen Knox Goes Away, hvor han endnu engang agerer både instruktør og hovedrolleindehaver.

Kort sagt omhandler filmen en lejemorder, der efter at være blevet ramt af en meget aggressiv form for demens, skal forsøge at redde sin søns liv. 

A Tale of Love and Darkness
(© A Tale of Love and Darkness / Focus World)

Natalie Portman

Hun har spillet den kvindelige Thor, John F. Kennedys kone, haft en bærende rolle i 'Star Wars' og vundet en Oscar for hendes rolle i filmen Black Swan

Men udover det, så kan Natalie Portman også prale med at have instrueret sin helt egen film, nemlig det virkelighedsbaserede historiske drama A Tale og Love and Darkness fra 2015.

Filmen er baseret på den internationale bestseller af samme navn og omhandler forfatteren Amos Oz' ungdom under de spæde år af konflikten mellem Israel og Palæstina.

Man of Tai Chi
(© Man of Tai Chi / CFGC)

Keanu Reeves

Keanu Reeves er nok bedst kendt fra sin rolle som Neo i Matrix-filmene, men har siden da spillet flere mindeværdige roller, heriblandt lejemorderen John Wick

Men et år før han indtog rollen som den verdensberømte og ikke mindst berygtede lejemorder, instruerede han faktisk sin først film, Man of Tai Chi

Filmen fra 2013 har – ligesom de førnævnte – sin egen instruktør i hovedrollen og omhandler en dygtig Tai Chi-kæmper, der havner i en lukrativ fight club, styret af underverdenen.

Bruised
(© Bruised / Netflix)

Halle Berry

Ligesom med Natalie Portman, så har Halle Berry også optrådt i flere større franchises, heriblandt X-Men, 'James Bond' og ikke mindst førnævnte 'John Wick'.  

Hendes debut som instruktør er dog ikke i en større franchise, men derimod i Netflix-filmen 'Bruised' fra 2020, hvor hun også selv spiller hovedrollen.

Her følger man en vanæret MMA kæmper, der på blodig vis finder forløsning i buret og dermed modet til at konfrontere sine dæmoner, hvorfor filmen også er R-rated.

Before We Go
(© Before We Go / Nutmeg Film Productions)

Chris Evans

Alletiders Captain America også kendt som Chris Evans, har med sin rolle i Marvel-universet for alvor cementeret sig på den store skuespillerscene.

Når det er sagt, så har han i løbet af de sidste 20 år generelt været en travl mand, og i 2014 kastede han sig så over sin første film som instruktør.

Det blev til den romantiske komedie 'Before We Go', hvor Chris Evans selv spiller den ene hovedrolle.

Billede
(© Englemageren / SF Studios)

Julie Ølgaard

Det er ikke kun de udenlandske skuespillere, som gerne vil prøve kræfter med instruktørrollen, det gælder nemlig også de danske, heriblandt Julie Ølgaard (Råzone).

I sin nylige instruktørdebut fik vi en ny thriller i bedste nordic-noir stil, hvor man følger detektiven Laura, som forsøger at fange en koldblodig morder. 

Foruden Julie Ølgaard selv (selvfølgelig), så kunne man også opleve navne som Roland Møller (Under Sandet), Stine Stengade (Flammen og Citronen) og Andrea Vagn Jensen (Headhunter) på rollelisten.

A Bronx Tale
(© A Bronx Tale / Price Entertainment)

Robert De Niro

Med klassikere som Taxi Driver, Godfather Part II og Goodfellas er det svært ikke at kategorisere Robert De Niro som en af de absolut største skuespiller i nyere tid. 

Men ligesom de andre på denne liste, har han også forsøgt sig som instruktør og faktisk hele to gange. Først med gangsterfilmen 'A Bronx Tale' og senest med historiedramaet The Good Shepherd.

Filmene er skabt med hele 13 års mellemrum og kan umiddelbart virke meget forskellige, men har alligevel det tilfældes – du har sikkert gættet det – at De Niro spiller med i dem begge. 

Christmas in Connecticut
(© Christmas in Connecticut)

Arnold Schwarzenegger

Sidst men bestemt ikke mindst, har vi en af dem man ringede til, når man i 80'erne skulle bruge et stort muskelbundt, nemlig The Terminator, også kendt som Arnold Schwarzenegger.

Overraskende nok så har han faktisk instrueret en julefilm. Mere specifikt filmen 'Christmas in Connecticut', der er en genindspilning af filmen fra 1945 med samme navn.

Men det er næsten endnu mere overraskende, at han som instruktør ikke selv spiller med i filmen, hvilket er den eneste undtagelse på hele vores liste. 

Derudover har bodybuilderen faktisk også instureret et afsnit af gyserserien af 'Tales from the Crypt'. Ja, han kan lidt af hvert, ham Arnold. 

The Dead Don't Hurt
(© Shout! Studios)

Viggo Mortensen

Som dansker er vi som regel ikke bange for at sige det højt, når det kommer til internationale skuespillere fra vores ellers lille land.

Det gælder også dansk-amerikanske Viggo Mortensen, der er kendt fra flere store roller, hvoraf den største nok må være som Aragorn i Ringenes Herre-trilogien.

Han er dog også instruktør og har tilbage i 2020 instrueret familiedramet Falling, men nu er han faktisk aktuel i instruktørstolen igen.

Filmen hedder Til verdens ende og er en amerikansk western, sat i 1860'erne, hvor man følger to immigranter over deres forsøg på at overleve i et barsk miljø. 

Den ene er den danske immigrant Holger, som selvfølgelig spilles af Viggo Mortensen selv, og den anden er Vivienne, der spilles af Vicky Krieps (Den skjulte tråd)

'Til verdens ende' har dansk biografpremiere den 13. juni. Du kan se traileren til filmen nederst i artiklen og du finder dine billetter på knappen herunder: 

Køb billetter