Hollywood-stjerne græd i to timer efter dansk gallapremiere

Interview med Maria Bakalova fra den biografaktuelle 'The Apprentice'
Maria Bakalova og Sebastian Stan i The Apprentice
(© Nordisk Film)

For fire år siden blev den bulgarske stjerne Maria Bakalova skudt ud af kanonen og ind på den helt store scene, da hun overraskede alt og alle i Borat 2.

I opfølgeren til Sacha Baron Cohens kultdyrkede og sort-humoristiske mockumentary fra 2006 spiller den dengang 24-årige og totalt ukendte skuespillerinde rollen som Borats datter, Tutar.

Det blev Maria Bakalovas Hollywood-gennembrud. Hun blev efterfølgende Oscar-, BAFTA- og Golden Globe-nomineret for sin præstation i filmen – og dørene til amerikansk film var åbnet.

Siden da har Maria Bakalova medvirket i Marvel-filmen Guardians of the Galaxy 3, Judd Apatows Netflix-komedie 'The Bubble', haft en hovedrolle i den vellykkede Gen Z-gyser Bodies Bodies Bodies, og hun har mange flere projekter i støbeskeen.

Lige nu er den 28-årige skuespillerinde aktuel i de danske biografer med Donald Trump-filmen The Apprentice, der er instrueret af den dansk-iranske instruktør Ali Abbasi. Netop derfor blev der også afholdt en stor gallapremiere for den debatskabende film i Danmark, hvor hovedrollerne, der udover Maria Bakalova også tæller Sebastian Stan og Jeremy Strong, var at finde på den røde løber.

I den forbindelse fik vi mulighed for at møde det fremadstormende stortalent, der har et helt særligt forhold til Danmark – det var nemlig danske film, såsom Jagten, En kongelig affære og Lars von Triers værker, der fik hende til at gå skuespillervejen.

'The Apprentice' følger den unge Donald Trumps vej frem i forretningens verden og hans skelsættende møde med advokaten Roy Cohn. Maria Bakalova spiller rollen som Donald Trumps første hustru, Ivana Trump.

Maria Bakalova i 'The Apprentice'
(© Nordisk Film / Maria Bakalova i 'The Apprentice')

Bekymringer over at tage rollen?

Vi møder Maria Bakalova på et hotel i København dagen efter den store danske gallapremiere på 'The Apprentice'. I vores interview fortæller skuespilleren både om nogle af sine perspektiver på at spille Ivana Trump, en af filmens mest kontroversielle scener, hvordan 'The Apprentice' og 'Borat 2' minder om hinanden, og afslører, at hun aftenen før havde grædt i to timer.

En film om Donald Trump vil uvilkårligt skabe debat. Trump har selv reageret ved at svine 'The Apprentice' til – og true med at sagsøge filmen. Til spørgsmålet om, hvorvidt Maria Bakalova havde nogle bekymringer ved at tage rollen som Ivana Trump, svarer hun:

- Ja og nej. Ja, fordi jeg havde en chance for at spille en person, som har levet og er velkendt. Folk har følelser omkring denne person, og det kan være meget stærke følelser. De kan være meget forudindtagede om, hvem de var – og det var den mest udfordrende del. Men nej, fordi jeg vidste, at Ali er en virkelig talentfuld filmskaber, så han kan altid fortælle en historie med nok lag til, at man undgår ideen om, at der er en eller anden form for agenda med det. Så jeg var sikker på, at det her var det rigtige sted fra start. Men jeg var spændt på at lave det med ham. Jo mere jeg lærte om Ivana, desto mere interesseret blev jeg i at stille flere spørgsmål, fordi jeg kun forbandt hende med at være model. En smuk kvinde – ved siden af den tidligere præsident i USA.

Maria fortæller, at hun dykkede dybt ned i Ivanas liv gennem interviews, hendes selvbiografi og dokumentarer. Dog var meget af det tilgængelige materiale efter hendes brud med Donald Trump og ikke fra 70'erne, hvor historien fra 'The Apprentice' tager sin begyndelse.

Hvad ville den virkelige Ivana Trump have sagt?

Den virkelige Ivana Trump blev skilt fra Donald Trump i 1990 og gik bort i 2022. Derfor har Maria ikke selv haft mulighed for at tale med den person, hun skildrer, ej heller har Ivana Trump haft mulighed for at se det. Maria håber dog, at Ivana ville være glad for præstationen:

- Jeg ville ønske, at det var muligt at have en samtale med hende. Helt ærligt, jeg ville ønske det, fordi som kvinde og som feminist ser jeg hende som en feminist i 70’erne, hvilket formentlig var endnu mere udfordrende, end det er nu. Hun har været åbenmundet, modig, hårdtarbejdende og klog. Hun har været en konkurrerende atlet, og hun var en central partner i opbygningen af Trumps imperium, og på samme tid var hun en kærlig mor. Så hun har været en virkelig interessant kvinde.

- Jeg håber, at hun ville være begejstret for filmen. Jeg håber ikke, at hun ville være skuffet. Jeg gjorde mit bedste for at portrættere hende som hun var – i alle hendes nuancer – med en stor personlighed og gøre det med den respekt, jeg mener, at hun fortjener.

The Apprentice
(© Pief Weyman / Profile Pictures)

Sebastian Stans store forvandling

I filmen spiller Maria Bakalova over for Sebastian Stan, der er forvandlet til Donald Trump i både udseende og gestik. Stan er måske bedst kendt for sin tilbagevendende Marvel-rolle som Winter Soldier, der til næste år igen er aktuel i MCU-filmen Thunderbolts*.

Maria fortæller, at når hun kom til settet på 'The Apprentice', var Sebastian Stan allerede i make-up, da han var mødt ind nogle timer før for at få hår og proteser på:

- Han var den første, der kom, og den sidste, der gik hjem. Det kom til et punkt, hvor jeg faktisk glemte, hvordan han rent faktisk så ud i virkeligheden. Jeg begyndte at genkende ham som Donald, hvilket var en skræmmende oplevelse for mig. Men han er en god skuespiller. Når han påtager sig en rolle, så bliver han i den og spiller den med meget dybde.

Efter at man har set filmen, er der især en scene mellem Ivana og Donald Trump, som hænger ved. En kontroversiel episode, som udvikler sig til, hvad flere medier har beskrevet som en voldtægt:

- Jeg synes, at det er en meget vigtig scene for deres forhold. Det er en tragedie, fordi jeg er overbevist om, at der i begyndelsen har været noget, jeg ikke vil sige ægte kærlighed, men passion, hvor de havde hinanden kært. En fælles forståelse om, at de begge var lige ambitiøse og opportunistiske.

- Det er hårdt at læse om et fysisk overgreb. Det er udfordrende at portrættere alle former for krænkelser, både følelsesmæssige og fysiske, og det er endnu mere udfordrende at se det på et lærred. Det er derfor, jeg mener, at kunst er vigtigt, fordi du kan opleve ting på et andet niveau, mens du ser det. Det er en ting, der eksisterer, og det er vores ansvar at åbne en samtale om tilfælde som dette, fordi det sker i det virkelige liv.

Maria Bakalova i 'Borat Subsequent Moviefilm'
(© Prime Video / Maria Bakalova i 'Borat Subsequent Moviefilm')

Hvordan ‘Borat 2’ og ’The Apprentice’ hænger sammen

Det er faktisk ikke første gang i Maria Bakalovas karriere, at Trump spiller en central rolle. I den bulgarske skuespillers store gennembrud, 'Borat Subsequent Moviefilm', står hun nemlig over for Rudy Giuliani, tidligere borgmester i New York og central figur i Donald Trumps administration og en juridisk rådgiver.

- Da jeg skrev under på at være med i 'Borat', anede jeg ikke, hvad Borat var. Jeg havde aldrig set 'Borat' før. Jeg blev fortalt fra begyndelsen, at en dag kommer vi til at lave en scene med nogen, der er meget kendte, og det kan være en politiker. Det er politisk satire. Og jeg tænkte, det lyder sjovt. Lad os gøre det, jeg er totalt ligeglad. Men tilsyneladende har det været en stor debatskaber.

- Jeg synes ikke, at der er en forbindelse mellem 'Borat' og 'The Apprentice' på Trump-delen, men jeg synes, at der er en sammenhæng i fremstillingen af det politiske system i Amerika. I begge film ser vi, hvordan et system kan skabe karakterer, og hvordan mennesker bygger forhold baseret på magt og udnyttelse.

- 'Borat' er et socialt eksperiment, hvor du ser folk behandle andre dårligt eller pænt baseret på, hvilken slags person de er, og hvor de kommer fra. Hvilket er den slags behandling, du kan få fra amerikanere, hvis du er udlænding. I 'The Apprentice' ser vi ret meget det samme. Jeg tror, at det er systemet, der har skabt folk som Roy Cohn, Donald Trump og Ivana Trump til en vis grad, fordi det handler om at kravle op ad rangstigen og være succesfuld. Det er uhyggeligt, fordi det er en usikker vej. Det er den mørke side af den amerikanske drøm.

Græd i to timer

Danmark var sidste stop på 'The Apprentice' pressetur, som også har budt på bl.a. USA og London. Dermed stopper det lange samarbejde og rejsen med den dansk-iranske instruktør Ali Abbasi, Sebastian Stan og Jeremy Strong også. Oplevelsen har knyttet dem tæt sammen. Maria fortæller:

- Jeg ville ønske, at vi kunne blive ved med at optage. Jeg græd i to timer i går aftes, fordi det var slutningen på vores promoveringstur. Jeg elsker de her mennesker.

 

'The Apprentice' kan ses i de danske biografer nu. Køb dine billetter her på kino.dk. 

Køb billetter