12 danske film vi glæder os til det næste halve år

På vej i biografen
Vejen hjem
(© Scanbox © Martin Dam Kristensen)

Film-efteråret 2024 er lige om hjørnet. Og hos kino.dk glæder vi os helt vildt!

Der er i særdeleshed en masse spændende danske titler på programmet. Vi har således lavet en liste over de 12 kommende danske film, som vi glæder os allermest til det næste halve års tid. Og vi kan allerede nu afsløre, at der er film for enhver smag. 

Listen inkluderer alt fra familiefilm om opfindsomme og ressourcestærke børn til actionfilm om store røverier med millioner på spil og et sort/hvidt drama om den menneskelige natur. 

Dertil inkluderer listen flere debutfilm fra unge talenter i et mix med nogle af de største, danske skuespillere.

Listen fremgår i udgivelsesrækkefølge.

12 danske film vi glæder os til

Vogter
Vogter (© Jasper J. Spanning / Nordisk Film)

Vogter (12. september)

Vi starter listen med et usædvanligt fængselsdrama, hvor ideoliger om rigtigt/forkert bliver testet i et magtspil. 

‘Vogter’ følger den idealistiske fængselsbetjent Eva, der bliver fanget i sit livs dilemma, da manden, der er dømt for mordet på hendes søn, anbringes i det fængsel, hvor hun arbejder. En hemmelighed kun Eva kender til. 

I rollen som Eva ses Sidse Babett Knudsen, mens den morddømte fange spilles af Sebastian Bull, der er kendt fra bl.a. 'Gidseltagningen', 'Limboland' og senest 'Vild med dans'.

Filmen er instrueret af Gustav Möller, der slog sit navn fast med thrilleren Den skyldige

Filmen er et af tre bud på en dansk Oscar-kandidat.

 

Kontra (19. september)

At være ung i Danmark er ikke altid så nemt. Faktisk er det til tider utrolig hårdt. En problemstilling som filmen 'Kontra' tackler. 

I filmen ses outsiderne Fanny og Lilja, spillet af de to unge debutanter Andrea Hjejle og Anna Lehrmann, hvis største ønske er at blive populære på deres gymnasium. 

Det bliver starten på en tempofyldt rejse i jagten på en ny identitet, der kan åbne døre til både sex, fester og kærlighed. Men popularitet har en pris, og pigerne indser, at jo større en facade man gemmer sig bag, desto længere væk kommer man fra sig selv.

I filmen ses en lang række skuespillerdebutanter i rollen som gymnasieelever. Et bevidst valg af instruktøren for at skabe så autentisk et billede som muligt. 

'Kontra' er instruktør Jonas Risvigs spillefilmsdebut, der er kendt for en lang række danske ungdomsserier som bl.a. 'Salsa', 'Drenge', 'Grænser', 'Centrum' og 'ZUSA'. 

 

Afterwar (26. september)

Krig kan forandre mennesker på måder, der virker ufattelige, især når det rammer børn. Birgitte Stærmoses 'Afterwar' sætter skarpt fokus på netop denne dybe påvirkning. 

I en krigshærget verden åbner 'Afterwar' med billeder af brændende bygninger og mennesker på flugt fra krigen i Kosovo i året 1999. I Pristinas gader sælger sultne børn jordnødder og cigaretter for at overleve. 

Filmen er unikt filmet over 15 år og bevæger sig derfor mellem realisme og filmisk iscenesættelse. Vi ser børnene vokse op for øjnene af os, idet de kæmper for en ny fremtid, stadig dybt berørt af fortiden. 

Børnene fra Sølvgade
Børnene fra Sølvgade (© Ray Løvschal / Nordisk Film)

Børnene fra Sølvgade (10. oktober)

I denne børnefilm for hele familien, skrevet af forfatteren Renée Toft Simonsen og baseret på bogen af samme navn fra 2019, møder vi fire opfindsomme og stærke børn, der lever alene efter deres mors mystiske forsvinden. 

I selskab med deres papegøje Kaptajn Godt Humør er 'Børnene fra Sølvgade' en film der vækker minder om Astrid Lindgrens 'Pippi Langstrømpe' hvor vi ser børn stå på egne ben og skal håndtere en situation, ingen børn burde befinde sig i.

Humøret er dog højt, og børnene må helt selv bestemme, hvornår de vil gå i seng, om de gider at børste tænder, og om de vil lave lektier.

Men da skoleinspektøren Hr. Moth bliver mistænksom, ansætter de en mandlig hushjælp i nederdel og høje hæle ved navn Miss Nelly, og snart begynder der at ske ting og sager.

Den prisvindende instruktør Mehdi Avaz står bag kameraet på filmen, der blandt andet har Jakob Faurby, Anders W. Berthelsen, Ditte Hansen, Kirsten Lehfeldt, Lars Ranthe og Katinka Lærke Petersen på rollelisten. 

 

De lydløse (31. oktober)

I en skarp kontrakt til familiefilmen finder vi actionfilmen om det største røveri nogensinde begået på dansk jord. 

'De lydløse' fortæller den sande historie om, hvordan en gruppe på 25 mænd fra Danmark og hele Europa tilbage i 2008, besluttede sig for at begå et røveri på Dansk Værdihåndtering. Det største røveri nogensinde på dansk jord.

I filmen ses Gustav Dyekjær Giese som bagmanden Kasper, der ikke kun kæmper for penge og sin familie, men måske også for en chance for at skrive sig ind i historiebøgerne. 

'De lydløse' er instrueret af Frederik Louis Hviid, der tidligere har lavet actionfilmen Shorta, og skrevet af Anders Frithiof August, der bl.a. har forfattet store danske film som Marco effektenLykke-PerSommeren ’92 og Dirch

Action-dramaet er desuden blevet lavet i tæt samarbejde med den rigtige bagmand bag røveriet. 

 

Vejen hjem (28. november) 

Hvor langt er vi villige til at gå for vores børn? Og hvor langt burde vi egentlig gå for vores børn? Det er spørgsmål, de fleste forældre på et eller andet tidspunkt sikkert vil stille sig selv. 

I 'Vejen hjem', som er et spændingsdrama med Nikolaj Lie Kaas i hovedrollen, bliver Christian (Nikolaj Lie Kaas) tvunget til at finde svarende på netop de spørgsmål, da han drager til Syrien for at finde sin søn der er rejst afsted som "syrienskriger". 

I en livsfarlig og selvransagende rejse ind i et brutalt, krigshærget land indser Christian, at han må være villig til at ofre alt, hvad han tror på for at blive genforenet med sin søn, spillet af Albert Rudbeck Lindhardt kendt fra bland det filmen Druk

Filmen er skrevet af journalist, krigskorrespondent, forfatter og dokumentarinstruktør Nagieb Khaja, ud fra oplevelser og førstehåndsfortællinger, han selv oplevede ved at dække Syrien-krigen intenst i flere år. 

Madame-ida-1
Madame Ida (© Henrik Ohsten / Zentropa Entertainments)

Madame Ida (5. december) 

Kammerspillet foregår i 1950'erne, hvor vi oplever tre kvinder, fra tre forskellige generationer, der lever sammen på et afsidesliggendes palæ, hvor de hver især oplever en vis form for ny kærlighed og opbygger stærke indbyrdes bånd.

Da kun 15-årige Cecilia, spillet af Flora Ofelia Hoffmann Lindahl der modtog en historisk pris ved filmfestivalen i San Sebastian for filmen Du som er i himlen, bliver gravid, sendes hun fra sit børnehjem hen til kvinden Ida, der har boet isoleret fra omverdenen i mange år, kun med selskab fra sin livslange tjenestepige Alma.

I det afsidesliggende palæ, som engang var samlingspunkt for højere samfundslag, oplever Cecilia en forældrekærlighed, hun aldrig er blevet mødt af før. 

Dog opstår der problemer blandt kvinderne, til dels grundet deres generationsforskelle, men især da Cecilias fødsel kommer tættere på.

I rollerne som hhv. Ida og Alma optræder Christine Albeck Børge og Karen-Lise Mynster.

 

Mulm (5. december)

Filmen 'Mulm' er en dansk gyser baseret på den prisbelønnede roman fra forfatteren Teddy Vork og instrueret af den debuterende spillefilmsinstruktør Martin Vrede Nielsen.

I kølvandet på sin mors indlæggelse på psykiatrisk afdeling begynder den lille dreng Johannes at trække sig fra sine venner og lukke sig inde på værelset.

I takt med at tingene forværes i hjemmet, begynder drengen ikke kun at trække sig fra sine venner i skolen og sin far. Han skaber et nyt venskab. Et venskab med en usynlig ven der synes at få skyggerne til at tage over. 

Tingene udvikler sig i sådan et retning, at faren i huset - der er efterladt med den lille dreng og selv er presset på arbejdet - begynder at høre ildevarslende og uforklarlige lyde fra hjemmets kælder. Efterhånden får de mange skræmmende oplevelser faren til den lille dreng til at betvivle, hvad der er virkeligt, og hvad der er ren fantasi. 

I hovedrollen som faren Jacob spiller Jens Sætter-Lassen, der kendes fra bl.a. ’Badehotellet’ og Ole Bornedals Skyggen i mit øje, og rollen som hans kone spilles af Julie Christiansen, der blandt andet kendes fra ”Dansegarderoben”, ”Sygeplejeskolen” og ”Mens vi lever”.

 

Hele vejen (9. januar 2025) 

'Hele vejen' fortæller historien om nogle af samfundets mest udsatte mennesker på en exit-afdeling. 

I instruktør Jahfar Muataz debutspillefilm ses Afshin Firouzi (kendt som Assad i Afdeling Q-filmen Den grænseløse) som den forhåndværende kriminelle Cairo, der nu arbejder som exit-medarbejder for bandekriminelle, som søger en vej ud af det barske miljø. 

Hverdagen som exit-medarbejder sættes dog på prøve, da Cairos nevø forsvinder. I en desperat søgen for at finde ham må Cairo vende tilbage til sin fortid og alliere sig med folk fra underverdenden. Inklusiv den brutale bandeleder Saddam. 

Jahfar Muataz og Afshin Firouzi har begge en fortid indenfor arbejde med unge og socialt udsatte voksne - en fortid der har været med til at sikre filmen bemærkelsesværdig troværdighed.

Pigen med nålen
Pigen med nålen (© Lukasz Bak / Nordisk Film)

Pigen med nålen (23. januar 2025) 

'Pigen med nålen' er et tilbagevenden til sort/hvid film og er et gribende drama, hvor temaer som abort, moderskab og selvstændighed er i fokus. 

Det danske thriller-drama er inspireret af virkelige hændelser og foregår i slutningen af Første Verdenskrig i København, hvor den unge Karoline efter en masse uheld og et barn, hun ikke ønsker, ender hos "englemageren" Dagmar Overby.

Som "englemager" driver Dagmar et undergrundsadoptionsbureau, hvor hun hjælper mødre med at finde plejefamilier til deres uønskede børn. Med ingen andre muligheder påtager Karoline sig rollen amme for de mange spædbørn, og hurtigt opstår der et stærkt bånd mellem de to kvinder. 

Historien udvikler sig dog i drastiske retniner, og Karoline oplever indre tumult og personlige kriser, da hun konfronteres med barske sandheder. 

'Pigen med nålen' fik premiere ved dette år Cannes film festival, er instueret af den svenske filmskaber Magnus von Horn og har Vic Carmen Sonne og Trine Dyrholm i rollerne som hhv. Karoline og Dagmar. 

Filmen er et af tre bud på en dansk Oscar-kandidat.

 

Min evige sommer (25. januar 2025)

En sommer kan nogle gange føles som om, den varer for evigt, men efteråret sniger sig altid ind, og før man ved af det, er det hverdag igen. 

I Sylvia Le Fanus ’Min evige sommer’, er det dog ikke sådan. Som titlen så elegant understrger, kan en kort periode af et menneskes liv, sætte sine evige spor.

Den 15-årige Fanny tilbringer en sommer idyilliske sommerhus-omgivelser sammen med sine forældre. Alting er umiddelbart, som de plejer, og trods at Fanny er 15 år gammel, og har sine egne teenage-probelmer at skulle håndtere – deriblandt ulykkelig kærlighed – dulmer der under overfalden en altødelæggende sorg.

Fannys mor er uhelbredeligt syg, og sammen tilbringer familien en sidste tid sammen, hvor de forsøger at navigere nuet, imens de forbedrer sig på den kommende tid. 

I denne rørende – og overraskende humoristiske film – der fik premiere ved San Sebastian Film Festival tidligere i år, spiller Kaya Toft Loholt fra En helt almindelig familie og DR-hittet 'Carmen Curlers' den unge pige Fanny, mens Maria Rossing og Anders Mossling spiller forældrene.

 

Honey (6. februar 2025) 

Vi slutter listen af med endnu en film for de større børn. En film om en stædig morfar og hans (måske) endnu stædigere barnebarn, der finder sammen grundet en fælles kærlighed til musik. 

Der er ingen, der ved det, men 13-årige Honey er en yderst dygtig musiker. Hun skjuler det for både venner og familie, selvom hun allermest drømmer om en plads i bandet Fuld Smadder.

Til Honeys overraskelse viser det sig, at hendes morfar, som hun altid har fået at vide af hendes mor, er død, er en yderst musikglad herre. Honey bestlutter sig derfor, at hun må møde sin morfar, spillet af Jesper Christensen.

’Honey’ er et rørende og komisk møde mellem to generationer, der trods stædighed og uenigheder, finder hinanden. Noget det viser sig, at de begge har brug for. 

I rollen som Honey optræder det danske skuespillertalent Selma Dali Pape, der har medvirket i julekalenderen 'Julefeber' og tv-serierne 'Fred til lands' og 'Agent'.

 

Se flere udvalgte kommende film på kino.dk.