Demi Moore om kontroversiel rolle: "Det var, som om jeg havde forrådt kvinder"

28 år senere ser skuespilleren tilbage på ikonisk film
Demi Moore 'Striptease'
(© Castle Rock Entertainment )

I over 40 år har den amerikanske skuespillerinde Demi Moore været en af de største stjerner i Hollywood og optrådt i mere end 70 produktioner siden 1980’erne. 

Efter roller i den romantiske klassiker Ghost med daværende hjerteknuser Patrick Swayze på rollelisten og militærdramaet A Few Good Men med Tom Cruise og Jack Nicholson blev hun efterfølgende måske den mest eftertragtede kvindelige hovedrolle. 

Hun blev i hvert fald den bedst betalte kvindelige skuespiller nogensinde.

I den sexede film Striptease fra 1996, hvor Moore spiller en stripper, der havner i en farlig situation, modtog hun en på daværende tidspunkt historisk stor løn. 

Men Demi Moore blev samtidig udskammet for at have modtaget en lønseddel på 12,5 millioner dollars – et beløb der i dag, efter inflation, ville svare til over 165 mio. danske kroner!

I et nyt interview med The New York Times fortæller Moore nu om folks reaktioner - noget hun stadig ikke forstår den dag i dag.

Til dem, som ikke har set filmen 'Striptease', kommer her en lille synopsis af filmen, der ligger til grund for forståelsen af kritiken og Moores modsvar.

'Striptease' er et erotisk drama med Demi Moore i hovedrollen som Erin Grant, en desperat mor, der begynder at arbejde som stripper for at finansiere en bitter forældremyndighedskamp.

I en verden fyldt med røg, neonlys og sensuelle optrædener på Miamis stripklubber må Erin navigere farlige kræfter, da en magtfuld og uforudsigelig kongresmedlem bliver besat af hende. 

Moore udfører selv sine egne dansetrin på scenen som stripper, hvilket indebærer, at hun måtte smide tøjet i visse scener.

I det nye interview kommer Moore ind på, hvordan folk forsøgte at underminere hende og pille hende ned.

- Da jeg blev den højest betalte skuespillerinde, hvorfor var det så, at valget i det øjeblik var at nedgøre mig? Jeg tager det ikke personligt. Jeg tror, at enhver, der havde været i den position som den første til at opnå den form for lighed i løn, sandsynligvis ville have fået et slag. Men fordi jeg lavede en film, der handlede om stripperverdenen og kroppen, blev jeg ekstremt udskammet.

- Med 'Striptease' var det, som om jeg havde forrådt kvinder. 

På daværende tidspunkt var Moore gift med action-stjernen Bruce Willis, som også var blandt de bedst betalte mandlige skuespillere i Hollywood.

- Det handlede ikke om at sammenligne mig med ham [...] Det handlede i virkeligheden mere om: Hvorfor skulle jeg ikke? Hvis jeg laver det samme arbejde, hvorfor skulle jeg så ikke?

Demi Moore 'Striptease'
(© Castle Rock Entertainment )

Udover at blive udskammet for sin rolle og den efterfølgende løn for 'Striptease', drager skuespillerinden også paralleller til et samfundsmæssigt problem omkring kvindelighed og tabuet associeret med sex.

I 1991, fem år før premieren på 'Striptease', optrådte hun på forsiden af Vanity Fair og fremviste sin gravide mave. Et smukt øjeblik, der ligeledes blev kritiseret.

- Det er ikke anderledes, end da jeg var på forsiden af Vanity Fair som gravid. Jeg forstod ikke, hvorfor det var en så stor sag, at kvinder skulle skjules, når de var gravide? 

Demi Moore uddyber:

- Hvorfor skal vi benægte, at vi har haft sex? Det er frygten, ikke? At hvis du viser din mave, så betyder det, åh gud, at du har haft sex. 

Demi Moore har netop været i Cannes, hvor hun var aktuel i filmen 'The Substance'. En film med temaer om begrænsede muligheder i showbiz for kvinder over 50 år, og man kan næsten ikke andet end at drage paralleller til Moores egen karriere.

Du kan læse mere om 'The Substance' og se traileren her.